Echografie voor verloskunde

040verloskunde gebruikt Philips echografie oplossingen om te gaan voor kwaliteit

Suzanne van der Lee en Nicole Manders hameren namens 040verloskunde in Eindhoven op het belang van het juiste echoapparaat voor verloskundigen. Bij de invoering van de eerste trimester SEO (13 weken echo) is de beeldkwaliteit van je echo-systeem natuurlijk essentieel, om bij een foetus van deze jonge termijn zoveel mogelijk te kunnen zien. “Wij vertrouwen hierin op de betrouwbare, continue hoge beeldkwaliteit van Philips”.

We willen je graag informeren en inspireren, dus meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Wie ben je en waar werk je?

“Ik ben sinds 2006 verloskundige en co-owner van 040verloskunde, samen met mijn collega’s Nicole Manders en Anne-Marie Verhoeven. We hebben in de loop der jaren hard gewerkt om een mooi vrouwencentrum neer te zetten, gespecialiseerd in alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. We werken met een fantastisch team, 13 verloskundigen en 4 praktijkassistentes en begeleiden de zwangerschappen en bevallingen van het grootste deel van de zwangeren in Eindhoven en Waalre. We onderscheiden ons door persoonlijke en complete zorg te bieden, zo hebben we naast de reguliere verloskundige zorg bijvoorbeeld gezamenlijke spreekuren met gynaecologen en maken gespecialiseerde echoscopisten de 20- weken echo’s ook in ons centrum. Vanaf 1 september van dit jaar kunnen wij ook de 13-weken echo aanbieden aan zwangere vrouwen, om in een nog vroeger stadium eventuele afwijkende bevindingen te kunnen opsporen”. 

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
8 minuten

Kunnen jullie iets vertellen over het belang van de echo die vanaf 13 weken kan worden uitgevoerd?

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek dat tussen 12+3 wkn en 14+3 weken plaatsvindt. Met de 13 wekenecho kan al vroeg in de zwangerschap onderzocht worden of het kindje ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Er wordt onder andere gekeken naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Door bij een vroegere termijn te kijken naar ernstige afwijkingen heeft het aanstaande ouderpaar meer tijd om na te denken over het vervolg.

 

Het eerste en tweede trimester SEO hebben hetzelfde doel, ze vullen elkaar aan. Het verschil is dat het eerste trimester SEO eerder in de zwangerschap plaatsvindt. Hoewel het kindje rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. Bij het tweede trimester SEO zijn veel structu­ren (zoals het hart) verder ontwikkeld en kan meer in detail onderzocht worden.

 

Voor al deze en reguliere echo-onderzoeken helpt een kwalitatief goed echo-apparaat natuurlijk enorm. Bij het vergelijken van verschillende echo-systemen kwamen we eigenlijk alweer heel snel bij de Philips Affiniti 70 uit. Een apparaat met prachtige beeldkwaliteit en alle functies voor SEO onderzoeken. 

040verloskunde werkt samen met Philips

Wat vertel je als eerste aan studenten/collega’s over het vak van echoscopist?

“Hoe bijzonder het is dat je in dit vak een heel kwetsbaar proces zichtbaar mag maken via een echo. Waanzinnig interessant! Al toen we met echoscopie startten, wisten we één ding zeker: we gaan voor kwaliteit, dus als we het doen, dan doen we het goed! We investeren in de beste apparatuur en streven naar het optimale gebruik van onze apparaten. Inmiddels zijn we een van de grootste eerstelijns verloskundige centra in Nederland en hebben we bewust geïnvesteerd in hoogwaardige high-end echo-apparatuur. Dit geeft hoge kwaliteit bij onze onderzoeken, prachtig (en herkenbaar) echobeeld voor onze cliënten en biedt veel werkplezier voor onze verloskundigen en echoscopisten. Het is echt een feest om een kindje zo gedetailleerd en mooi in beeld te kunnen brengen.”

Het is echt een feest om een kindje zo gedetailleerd en mooi in beeld te kunnen brengen.”

Suzanne van der Lee

Co-owner, 040verloskunde

Welke echoapparatuur gebruiken jullie?

“De Philips Affiniti, daar bestaat een hele lijn aan modellen van, van de Affiniti 30 tot de Affiniti 70G. Wij hebben verschillende modellen. Ook de Affiniti 70G, de meest uitgebreide van allemaal, vooral geschikt voor het maken van screeningsecho’s zoals de SEO. Je voert er perfecte verloskundige echo’s mee uit en ook 3D/4D-echografie die je zowel medisch als niet medisch in kunt zetten. Dankzij de vele features en beeldmogelijkheden beschik je als echoscopist over enorm veel opties om het optimale en maximale beeld te krijgen van een kindje.”

Welke technologie heb je nodig bij een zwangere?

“Eigenlijk alle 2D functies, de Doppler en ook de 3D/4D functies. Met de ‘normale’ 2D functies bekijken we of de zwangerschap intact is, meten we de groei, ligging en beoordelen we de organen en kenmerken van het kindje. Door de software in het echoapparaat worden de metingen die we doen vertaald naar groeicurves om te bepalen of de groei van het kindje in een normale curve verloopt.  

 

De doppler-functies zijn van belang omdat deze hartactie bij het kindje weergeeft maar ook de doorbloeding van bijvoorbeeld een placenta en navelstreng inzichtelijk kan maken. 

 

De 3D en 4D-functie gebruiken wij in onze praktijk om bij niet-medische echo’s het kindje al aan de toekomstige ouders te laten zien. Met de Affiniti krijg je heel scherp en realistisch beeld, echt genieten voor de zwangere en haar partner. De nieuwe V9-2 transducer bij de Affiniti 70 heeft een hogere frequentie en daardoor zie je nog meer detail. Daarnaast is deze 3D transducer kleiner en lichter dan zijn voorganger, dus ook ergonomischer in het gebruik. Voor ons is het comfortabel echoën. Ik ben enorm blij met het apparaat en dat geldt ook voor mijn collega's. Sterker, we zijn inmiddels bijna té verwend geworden met zo’n mooi scherp beeld.”

Een kwestie van goed kiezen?

“Menig verloskundige vindt het spannend om grote uitgaven te doen en dat snap ik helemaal. Maar ik ben blij dat wij wel deze bewuste keuze maakten, de prijs-kwaliteitverhouding is goed. Je krijgt er zoveel voor terug: een degelijk, fijn en gebruiksvriendelijk apparaat voor alle doeleinden. Ik eis nu eenmaal veel van onze apparatuur en van de leverancier. In dit geval is dat Philips waar we alweer vele jaren mee samenwerken. Zo is het ook echt, samenwerken. We helpen elkaar bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën en leren van elkaar. En zeg nou zelf: hoor je een ervaringsperspectief liever van een vertegenwoordiger met een mooie brochure of van iemand die in de praktijk al veel ervaring heeft opgedaan met een apparaat?”

Echografie voor verloskunde

De zwangerschapsperiode is een bijzondere, maar ook spannende tijd. De gemoedsrust van uw patiënt is onze topprioriteit. Onze oplossingen zijn ontwikkeld zodat u gemakkelijker een betrouwbare diagnose kunt stellen tijdens de zwangerschap van een vrouw. Lees meer of neem direct contact met ons op.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld je gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.