1
Philips Sonicare mondverzorging

Wat is tandplak?

 

Tandplak of tandplaque is een vrijwel onzichtbare kleverige laag die zich voortdurend op je tanden en kiezen vormt. Het bestaat uit een mengsel van speekseleiwitten en bacteriën die in je mond leven. Je ziet de plak bijna niet want het heeft dezelfde witte kleur als je tanden. Over het algemeen geldt dat tandplak binnen 48 uur nog gemakkelijk weg is te poetsen. Wanneer je plak te lang laat zitten - door bijvoorbeeld je tanden niet goed te poetsen - dan wordt het dikker en kan het verkalken tot tandsteen. Tandsteen is veel harder en kan dan ook niet worden weggepoetst. Het moet worden verwijderd door de tandarts of mondhygiënist.

 

Tandplak verwijderen

 

Om ophoping van tandplak – en daarmee de vorming van tandsteen – te voorkomen, wordt aangeraden om twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen. Bij voorkeur met een fluoride tandpasta.

 

Daarnaast is het ook van belang dagelijks tussen de tanden en kiezen in (de interdentale ruimten) te reinigen met flosdraad, rager, tandenstoker of Philips AirFloss Ultra. Zo voorkom je dat de plak ook tussen de tanden ophoopt en verkalkt tot tandsteen.

Wat is tandsteen?

 

Tandsteen ontstaat wanneer tandplak te lang blijft zitten en uiteindelijk verkalkt. Dit gebeurt onder invloed van het speeksel. Daar zit namelijk veel calcium en fosfaat in dat, wanneer het in contact komt met de tandplakbacteriën, een reactie geeft waarmee het verkalkingsproces in gang wordt gezet. Zoals bij wel meer aandoeningen verschilt de mate waarin je last krijgt van tandsteen van persoon tot persoon. Wel geldt doorgaans dat de opbouw van plak en tandsteen versnelt naarmate mensen ouder worden.

 

Tandsteen is in principe goed zichtbaar, omdat het zich als een hard en vaak ietwat verkleurd laagje op de tand hecht. Het kan zich ook tussen de tanden en het tandvlees, onder de tandvleesrand en achter de onderste tanden vormen, waardoor je het niet of nauwelijks ziet.

Tandsteen voorkomen en verwijderen

 

Tandsteen is, in tegenstelling tot plak, te hard om weg te poetsen en moet door de tandarts of mondhygienist worden verwijderd. Wanneer er veel tandsteen moet worden verwijderd en dan met name onder de tandvleesrand kan dit onprettig zijn.

 

Het is belangrijk tandplak in een vroeg stadium te verwijderen, zodat het geen kans krijgt te verkalken. Dit doe je door tweemaal per dag goed (elektrisch) te poetsen én tussen de tanden te reinigen met flosdraad, rager, tandenstoker of Philips AirFloss Ultra. Breng geregeld een bezoek aan je tandarts en/of mondhygienist en vraag welk interdentaal hulpmiddel geschikt is voor je gebit.

Tandplak tegengaan met Philips Sonicare

Philips biedt drie Sonicare-modellen die zich in het bijzonder focussen de aanpak van plak: de PowerUp, de PlaqueDefense en de EasyClean. Philips DiamondClean verwijdert tot wel 7 keer meer tandplak dan poetsen in vergelijking met een handtandenborstel.

 

Voor een extra grondige reiniging van moeilijk bereikbare tandplak tussen de tanden is er de FlexCare Platinum; deze heeft namelijk speciale opzetborstels die plak verwijderen tussen de tanden. Daarnaast helpt AirFloss effectief bij het verwijderen van tandplak tussen de tanden.

Producten voor een goede mondhygiëne

Lees meer over mondverzorging

 • Mondhygiëne

  Mondhygiëne

  Lees meer over het belang van een goede mondhygiëne en gebitsverzorging. Bekijk de belangrijkste tips voor een goede gebitsreiniging en de poetsroutine.

 • Tandvlees problemen

  Tandvlees problemen

  Heb je last van ontstoken tandvlees? Of andere tandvleesproblemen? Lees meer over gingivitis, parodontitis en hoe je je tandvlees gezond houdt.

 • Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het melkgebit en het blijvende gebit

  Lees hier alles over het menselijk gebit en het melkgebit. Wat is het doel van het gebit? Waarom wisselen we onze tanden? En wat zijn de verschillen?

 • De meest voorkomende gebitsproblemen

  De meest voorkomende gebitsproblemen

  Ons gebit wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Lees meer over de meest voorkomende mond-, tand- en gebitsproblemen.

 • Elektrisch poetsen

  Elektrisch poetsen

  Kies je voor een gewone tandenborstel of elektrische tandenborstel? Bekijk de voordelen van elektrisch tandenpoetsen en leer meer over Philips Sonicare.

 • Tandenpoetsen met kinderen

  Tandenpoetsen met kinderen

  Lees over het belang van tandenpoetsen bij kinderen en hoe je ze helpt. Ontdek de voordelen van een elektrische tandenborstel voor kinderen.

 • Gevoelige tanden

  Gevoelige tanden

  Heb je last van gevoelige tanden of ervaar je pijn bij het poetsen? Dit kan te maken hebben met teruggetrokken tandvlees en blootliggende tandhalzen.

 • Tanderosie

  Tanderosie

  Wat is tanderosie en hoe herken je het? Zoals bij alle mondproblemen geldt ook voor tanderosie: voorkomen is beter dan genezen. Lees meer online.

 • Aften in de mond

  Aften in de mond

  Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Lees meer over aften en wondjes.

 • Tandenknarsen

  Tandenknarsen

  Tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, is het krachtig en hoorbaar over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Bekijk de oorzaken van tandenknarsen.