1
Philips Sonicare mondverzorging

Wat is tandenknarsen (of Bruxisme)?

 

Tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, is het krachtig en hoorbaar over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Dit kan bewust of onbewust gebeuren. Meestal tijdens het slapen (slaapbruxisme), maar het gebeurt ook overdag (waakbruxisme). Langdurig tandknarsen kan schadelijke gevolgen hebben voor het gebit. Tanden slijten abnormaal snel, kunnen los gaan zitten en zelfs breken. Daarbij zorgt Bruxisme ook voor pijnlijke spieren en kaakgewrichten.

Veel mensen gebruiken voor tandenknarsen ook de term ‘knarsetanden’. Beide hebben echter dezelfde betekenis."

De oorzaak van tandenknarsen

 
Tandenknarsen kan uiteenlopende oorzaken hebben. Eén daarvan is een verkeerde stand van het gebit. Door het bewust of onbewust ‘corrigeren’ ontstaat het knarsen. Ook worden slaapstoornissen in verband gebracht met bruxisme. Onbewuste hersenactiviteit tijdens het slapen zorgt voor aansturing van de kaakspieren. Externe factoren kunnen tandenknarsen eveneens in de hand werken: denk hierbij aan stress en het gebruik van medicijnen en drugs (zoals XTC).
 
Tot slot speelt ook erfelijkheid een rol in tandenknarsen. Wanneer de tandarts vaststelt dat je last hebt van tandenknarsen, dan kan hij ervoor kiezen een plastic bitje (of spalk) te maken, die over de bovenkaak wordt geschoven voor het slapengaan. Op deze manier worden de tanden beschermd.

Producten voor een goede mondhygiëne

Lees meer over mondverzorging

 • Mondhygiëne

  Mondhygiëne

  Lees meer over het belang van een goede mondhygiëne en gebitsverzorging. Bekijk de belangrijkste tips voor een goede gebitsreiniging en de poetsroutine.

 • Tandplak en tandsteen

  Tandplak en tandsteen

  Tandplak kan leiden tot tandsteen, maar bijvoorbeeld ook in ontstoken tandvlees. Lees hoe je tandplak en tandsteen het beste kunt voorkomen en verwijderen.

 • Tandvlees problemen

  Tandvlees problemen

  Heb je last van ontstoken tandvlees? Of andere tandvleesproblemen? Lees meer over gingivitis, parodontitis en hoe je je tandvlees gezond houdt.

 • Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het melkgebit en het blijvende gebit

  Lees hier alles over het menselijk gebit en het melkgebit. Wat is het doel van het gebit? Waarom wisselen we onze tanden? En wat zijn de verschillen?

 • De meest voorkomende gebitsproblemen

  De meest voorkomende gebitsproblemen

  Ons gebit wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Lees meer over de meest voorkomende mond-, tand- en gebitsproblemen.

 • Elektrisch poetsen

  Elektrisch poetsen

  Kies je voor een gewone tandenborstel of elektrische tandenborstel? Bekijk de voordelen van elektrisch tandenpoetsen en leer meer over Philips Sonicare.

 • Tandenpoetsen met kinderen

  Tandenpoetsen met kinderen

  Lees over het belang van tandenpoetsen bij kinderen en hoe je ze helpt. Ontdek de voordelen van een elektrische tandenborstel voor kinderen.

 • Gevoelige tanden

  Gevoelige tanden

  Heb je last van gevoelige tanden of ervaar je pijn bij het poetsen? Dit kan te maken hebben met teruggetrokken tandvlees en blootliggende tandhalzen.

 • Tanderosie

  Tanderosie

  Wat is tanderosie en hoe herken je het? Zoals bij alle mondproblemen geldt ook voor tanderosie: voorkomen is beter dan genezen. Lees meer online.

 • Aften in de mond

  Aften in de mond

  Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Lees meer over aften en wondjes.