1
Philips Sonicare mondverzorging

Wat zijn aften en waardoor worden ze door veroorzaakt?

 

Aften in de mond zijn kleine pijnlijke zweertjes. Ze zijn te herkennen aan een witachtige kleur met een rode rand en komen vooral voor in de wang, aan de binnenkant van lip, onder de tong en op het tandvlees. Aften in de mond zijn in de meeste gevallen niet groter dan een centimeter doorsnede en verdwijnen na enkele weken vanzelf. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Het is nog niet helemaal bekend waardoor ze ontstaan. Vermoeidheid, stress en een verlaagde weerstand worden vaak genoemd, evenals besmetting met een virus of bacterie. Maar ook een slechte mondhygiëne kan een rol spelen in het ontstaan van aften in de mond.

Wat kun je doen om aften te voorkomen?

 
Maar liefst 20 procent van de mensen heeft weleens last van aften in de mond. En omdat de zweertjes verschillende oorzaken hebben, is het moeilijk aften helemaal te voorkomen. Wat betreft mondhygiëne kun je echter genoeg doen om het risico te beperken. Poets iedere dag minimaal twee keer je tanden en probeer ook dagelijks tussen de tanden te reinigen. Dit kan met flosdraad, rager, tandenstoker, monddouche of Philips AirFloss Ultra. Ook is het aan te raden je tong iedere dag te reinigen, bv met de TongueCare+ van Philips Sonicare. Zo krijgen bacteriën ook daar geen kans.

Hoe kun je aften behandelen?

 

Er bestaat helaas geen eenduidig geneesmiddel voor aften, omdat de oorsprong van deze mondzweertjes onbekend is. De behandeling van aften verschilt per persoon en is bovendien enkel gericht op pijnbestrijding. Wat voor de één werkt, betekent voor de ander misschien niet het einde van de pijn. Meestal verdwijnen aften vanzelf. Mocht je er na twee weken nog last van hebben, neem dan contact op met je tandarts en/of mondhygiënist. Heb je last van aften, dan kunnen de volgende tips werken:

 

 • Poets je tanden twee keer per dag en houd je mondhygiëne op peil met antibacteriële mondspoelingen.
 • Zorg dat je genoeg slaapt. Een goede nachtrust zorgt voor een goede weerstand.
 • Bij de apotheek is zalf met lidocaïne verkrijgbaar. Deze verdooft de zenuw en bestrijdt daarmee de pijn, maar geneest de aften niet.
 • Er zijn speciale afdekkers op de markt die voor een beschermlaag over de aften zorgen. Hierdoor verdwijnt of vermindert de pijn, maar worden de aften niet verholpen.
 • Blijf van aften af om verdere besmetting te vermijden.

Producten voor een goede mondhygiëne

Lees meer over mondverzorging

 • Mondhygiëne

  Mondhygiëne

  Lees meer over het belang van een goede mondhygiëne en gebitsverzorging. Bekijk de belangrijkste tips voor een goede gebitsreiniging en de poetsroutine.

 • Tandplak en tandsteen

  Tandplak en tandsteen

  Tandplak kan leiden tot tandsteen, maar bijvoorbeeld ook in ontstoken tandvlees. Lees hoe je tandplak en tandsteen het beste kunt voorkomen en verwijderen.

 • Tandvlees problemen

  Tandvlees problemen

  Heb je last van ontstoken tandvlees? Of andere tandvleesproblemen? Lees meer over gingivitis, parodontitis en hoe je je tandvlees gezond houdt.

 • Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het melkgebit en het blijvende gebit

  Lees hier alles over het menselijk gebit en het melkgebit. Wat is het doel van het gebit? Waarom wisselen we onze tanden? En wat zijn de verschillen?

 • De meest voorkomende gebitsproblemen

  De meest voorkomende gebitsproblemen

  Ons gebit wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Lees meer over de meest voorkomende mond-, tand- en gebitsproblemen.

 • Elektrisch poetsen

  Elektrisch poetsen

  Kies je voor een gewone tandenborstel of elektrische tandenborstel? Bekijk de voordelen van elektrisch tandenpoetsen en leer meer over Philips Sonicare.

 • Tandenpoetsen met kinderen

  Tandenpoetsen met kinderen

  Lees over het belang van tandenpoetsen bij kinderen en hoe je ze helpt. Ontdek de voordelen van een elektrische tandenborstel voor kinderen.

 • Gevoelige tanden

  Gevoelige tanden

  Heb je last van gevoelige tanden of ervaar je pijn bij het poetsen? Dit kan te maken hebben met teruggetrokken tandvlees en blootliggende tandhalzen.

 • Tanderosie

  Tanderosie

  Wat is tanderosie en hoe herken je het? Zoals bij alle mondproblemen geldt ook voor tanderosie: voorkomen is beter dan genezen. Lees meer online.

 • Tandenknarsen

  Tandenknarsen

  Tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, is het krachtig en hoorbaar over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Bekijk de oorzaken van tandenknarsen.