1
Huidverzorging

Innovating beauty

Ontdek waar Philips Research mee bezig is op het gebied van huidverzorging

Op de High Tech Campus in Eindhoven zijn Philips researchers druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën. Natallia Uzunbajakava, Senior Scientist Personal Care and Wellness Department, doet dit onder andere op het gebied van Personal Care. Waar houdt zij zich dagelijks mee bezig? En welke nieuwe innovaties kunnen we in de toekomst verwachten? Natallia geeft een tipje van de sluier.

Even voorstellen

 

Natallia: Mijn naam is Natallia Uzunbajakava en ik heb een PhD in Biofisica en werk als Senior Scientist bij Philips Research Labs in Eindhoven. Gedurende mijn 14 jarige loopbaan bij Philips richt ik mijn wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten op de huid, huid biologie, huid fisiologie en hoe we de huid op een positivie manier kunnen beïnvloeden met zo genoemde energy-based devices*. Onderzoeken waar ik onder andere aan gewerkt heb zijn de diagnose van huid, skin imaging, ontharen met licht, de gevoelige huid, oplossingen voor wondgenezing, de biologie van het verouderingsproces en anti-aging apparaten.

 

Inmiddels ben ik mede-auteur van meer dan 33 wetenschappelijke artikelen en 2 hoofdstukken in het boek Sensitive Skin Syndrome over gevoelige huid en spreek ik regelmatig op internationale congressen over cosmetische dermatologie, esthetica en huid- en haarbiologie. Ik vertel jullie graag meer over Philips Research en hot topics op het gebied van huid.

Philips research

 

Alle innovaties van Philips Skin Care worden gecreëerd door Philips Research Laboratories en Innovation Site Eindhoven. Philips Research heeft een aantal labs wereldwijd, waaronder in Europa, Amerika, Africa en de Asia-Pacific regio. Er werken meer dan 1000 wetenschappers en ingenieurs die ook weer samen werken met meer dan 250 universiteiten. Op het gebied van huid en haar hebben we samengewerkt met wetenschappers en dermatologen van Center for Skin Sciences van de University of Bradford UK, Department of Dermatology, Venerology and Allergology van de Universitätsmedizin Berlin en Department of Dermatology van de Radboud Universiteit.

 

Samen met mijn collega’s gebruiken wij onze kennis en expertise van huid fysiologie, cel- en moleculaire biologie, klinische studies en het gebruik van home-use devices (zoals VisaPure) om te onderzoeken wat de huid kan beïnvloeden en wat de beste oplossingen zijn voor gezonde en mooie huid. In onze bio labs kunnen we bijvoorbeeld naar individuele huidcellen kijken tot het niveau van expressies van genen!

 

In multidisciplinaire projecten en in samenwerking met externe dermatologen en Key Opinion Leaders werken we aan productontwikkeling, klinische studies en regelgeving en zo ontwikkelen we wetenschappelijk-aangetoonde, effectieve consumentenproducten die thuis gebruikt kunnen worden en een professioneel resultaat geven.

Bij Philips zijn we al langere tijd bezig om de unieke eigenschappen van onze huid te meten en om een gepersonaliseerde oplossing te bieden."

Natallia Uzunbajakava

Senior Scientist Philips

Trends en huidonderzoek

 

Een trend die we al langere tijd zien opkomen en die we steeds belangrijker zien worden is personalisering. Wat voor de één werkt, hoeft nog niet altijd voor de ander te werken! En dat is eigenlijk ook logisch. Iedereen is uniek, en de huid van iedereen is dat ook. Er zijn niet alleen genen die invloed hebben, maar ook verschillende levensstijlen, eetgewoontes, klimaat en vervuiling kunnen een rol spelen bij hoe je huid eruit ziet en hoe gezond je huid is. Kortom, wat voor de één werkt, kan voor iemand anders minder effectief zijn.

 

Bij Philips zijn we al langere tijd bezig om de unieke eigenschappen van onze huid te meten en om een gepersonaliseerde oplossing te bieden. Onze onderzoekers hebben hier een aantal wetenschappelijke artikelen over gepubliceerd**. Ook hebben we een zes jaar durend onderzoek naar de gevoelige huid gedaan. Als onderdeel van het onderzoek zijn objectieve meetmethodes zoals confocale microscopie, Raman en zichtbare licht spectroscopie gebruikt om huid eigenschappen te meten. De kennis over de gevoelige huid is toegepast om de VisaPure Advanced Sensitive te ontwikkelen. De intelligente opzetborstel voor de gevoelige huid zorgt met zijn unieke borstelhaartechnologie voor een extra zachte reiniging voor de gevoelige huid. De VisaPure Advanced Sensitive reinigt de huid met minder impact op de hoornlaag*** van de huid doordat de borstel 33% dunnere borstelharen heeft dan de borstel voor de normale huid.

Huidverzorging

Interne en externe factoren

 

Zoals gezegd hebben niet alleen interne factoren zoals DNA, maar ook – en in veel grotere mate - externe factoren een grote rol in hoe onze huid eruit ziet en hoe gezond deze is. UV licht, stress, een onregelmatig slaappatroon, een ongebalanceerd eetpatroon en vervuiling spelen een belangrijke rol in het huidverouderingsproces. Vervuiling en smog kunnen een negatief effect hebben op de huid. Je huid kan er dof en moe uitzien. We komen overal in contact met vuildeeltjes: thuis, op het werk, buiten. Omdat vuildeeltjes zo klein zijn kunnen ze makkelijk in de poriën komen en op die manier de goed gebalanceerde biologische reacties in de huid verstoren, wat bijvoorbeeld kan leiden tot vroegtijdige veroudering, allergische reacties of het verergeren van acne. Ook deze kennis hebben wij toegepast in de ontwikkeling van een nieuw product, de  VisaPure Advanced Anti-Pollution. De anti-vervuilingsborstel combineert een met bamboe geïnfuseerde houtskoolspons en Silky Smooth-borstelharen om zelfs de kleinste vuildeeltjes naar buiten te halen en te verwijderen. Wist je dat houtskool bekend staat om zijn absorberende en zuiverende werking?

 

Als Philips Research blijven we werken aan het meten van de huid voor personalisatie. Een recentelijk voorbeeld is ons werk naar het meten van de skin gloss, huid hydratatie en een vette huid (in samenwerking met de Universiteit Delft). Op deze manier willen we mensen de mogelijkheid geven hun persoonlijke verzorgingsroutine te optimaliseren, afgestemd op hun eigen behoeftes en zo het beste uit jezelf te halen.

* Energy-based devices zijn apparaten die bijvoorbeeld gebruik maken van energie van licht, radiofrequentie of ultrasound.

** Bijvoorbeeld over het meten en detecteren van huidkanker, over het meten van optische eigenschappen van de huid en haren, over modelering van mehanische en optische eigenschappen van de huid om die goed te kunnen meten.

*** Een gevoelige huid heeft een meer fragile hoornlaag. De cellen kunnen makkelijker los gaan en dat zou gevoeligheid of irritaitie kunnen veroorzaken.

Natallia Uzunbajakava, Senior Scientist Philips

Natallia Uzunbajakava

Meer Beauty inspiratie

Gerelateerd product