Verzorging voor moeder en kind
Verzorging voor moeder en kind
Philips AVENT - Toddler food - a balanced diet

Peutermaaltijden – evenwichtige voeding

Peuters verbruiken heel veel energie en hebben een goede balans van voedingsstoffen en eiwitten nodig. Afwisselende voedingsmiddelen uit de vijf voedselgroepen zorgen ervoor dat je kindje gezond groeit.

Philips AVENT - Toddler food - a balanced diet

1. Brood, rijst, aardappelen, pasta

Deze en andere meelproducten bevatten veel energie en dienen het hoofdbestanddeel van elke maaltijd te vormen. Kies zowel witte als volkorenproducten

2. Fruit en groenten

Fruit en groenten leveren vitaminen, mineralen en vezels. Geef je peuter fruit bij het ontbijt en groenten en fruit bij de twee andere hoofdmaaltijden. Peuters hebben, net als volwassenen, vijf of meer porties fruit per dag nodig. Dit mag vers, uit de diepvries, uit blik of gedroogd zijn.

3. Vlees, vis, eieren, bonen en andere eiwitbronnen (geen zuivelproducten)

Ook noten, linzen en tofoe horen daarbij. Deze voedingsmiddelen leveren allemaal ijzer en zink. Geef je peuter twee keer per dag producten uit deze groep en een of twee keer per week vette vissoorten.

4. Melk, kaas en yoghurt

Geef je peuter drie keer per dag een van deze producten. Melk is nog steeds belangrijk, maar een kind van een jaar heeft minder melk nodig dan een baby. Drie bekers met ongeveer 80 tot 110 ml melk is genoeg. Pas de hoeveelheden aan als je peuter ook yoghurt en kaas eet. Na twaalf maanden kun je je kindje beter geen flesvoeding meer geven. Je kunt dan beginnen met gewone melk, tenzij je nog borstvoeding geeft.

5. Producten met hoog vet- en/of suikergehalte.

Peuters vinden dergelijke producten erg lekker, maar het is verstandig om ze tot een minimum te beperken. Bied altijd een toetje aan bij de twee hoofdmaaltijden, maar zorg ervoor dat dit geen andere voedzame producten uit de andere voedselgroepen vervangt.

Vitamine A- en D-supplement

In het Verenigd Koninkrijk wordt aangeraden om kinderen tot vijf jaar een vitaminesupplement te geven dat vitamine A en D bevat, omdat jonge kinderen onvoldoende van deze vitaminen binnenkrijgen via hun voeding. Dit is goed voor hun immuunsysteem en zorgt ervoor dat hun botten zich normaal ontwikkelen.

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden

Geef je peuter geen te vette of te zoute maaltijden. Ook afhaalmaaltijden en kant-en-klaarmaaltijden kun je beter niet al te vaak serveren, tenzij deze specifiek zijn bereid voor jonge kinderen.

Geef je peuter geen light- of dieetvoeding. Voedingsmiddelen met weinig calorieën zijn niet geschikt voor peuters omdat ze juist extra calorieën nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Gezonde, volwaardige gezinsmaaltijden zijn het beste: deze bevatten veel voedingsstoffen en zijn niet duur omdat je grote hoeveelheden kunt maken en deze in kleine porties kunt bewaren in de koelkast of de vriezer. Het Phillips AVENT VIA-systeem is ideaal voor het bewaren en serveren van maaltijden.

Nieuwe smaken introduceren

Spannend en afwisselend, dat zijn de toverwoorden. Bied nieuwe smaken aan in kleine porties. Laat je kind een paar hapjes proberen in plaats van een bord vol. Misschien moet je het een paar keer proberen voordat je peuter iets nieuws wil eten, maar dat is heel gewoon. Geef de moed niet op en blijf proberen. Laat peuters vaak met hun handen eten en laat ze altijd zelf beslissen wanneer ze genoeg hebben gegeten.

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld als algemeen advies en dient op geen enkele wijze ter vervanging van deskundig medisch advies. Als jij of je gezin of je kindje lijdt aan bepaalde symptomen of aandoeningen die ernstig of langdurig zijn, of als je specifiek medisch advies nodig hebt, neem dan contact op met een arts. Philips AVENT kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie die op deze website wordt verstrekt.

Een handige e-mail in elke fase


Meld je aan voor e-mails van Philips Avent, boordevol tips en handige aanbiedingen in elke fase van je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby.

 

Gratis aanmelden

Verwante producten

Verwante adviezen

Eenvoudige recepten voor kinderen

Eenvoudige recepten voor kinderen

Grovere voeding kiezen voor je baby

Grovere voeding kiezen voor je baby

Voedingsartikelen van je baby steriliseren

Voedingsartikelen van je baby steriliseren

Recepten voor baby's en peuters

Recepten voor baby's en peuters