Verzorging voor moeder en kind
Verzorging voor moeder en kind
Philips AVENT - Weaning your little one

Je kleintje vaste hapjes geven

Alle ouders vinden het fijn om te zien hoe hard hun pasgeboren baby groeit. Als je naast de melk vaste hapjes gaat geven, krijgt je baby extra energie en de nodige voedingsstoffen om gezond en gelukkig op te groeien.

Philips AVENT - Weaning your little one

Is mijn baby klaar voor vaste voeding?

Na de eerste maand komen baby's de eerste zes maanden gemiddeld 0,5 tot 1 kilo per maand aan. Moedermelk is de ideale eerste voeding, maar na deze fase heeft je baby zowel melk als vast voedsel nodig om te groeien en zo'n 0,5 kilo per maand aan te komen.

Veel baby's zijn na zes maanden borstvoeding klaar voor vaste voeding. Op deze leeftijd leren ze heel snel hoe ze vaste voeding moeten eten. Maar niet alle baby's ontwikkelen zich even snel en jouw baby kan al eerder behoefte hebben aan vast voedsel. Pas wel op dat je niet met vaste voeding begint voordat je baby vier maanden oud is, want dan zijn de nieren en het spijsverteringssysteem nog niet voldoende ontwikkeld.

Vaste hapjes eten is een spannende en leuke tijd, want je baby leert allerlei nieuwe en verschillende smaken kennen.

Signalen dat je baby toe is aan vaste voeding:

  • Je baby kan met een beetje steun rechtop zitten en kan het hoofd goed omhoog houden, waardoor hij of zij zich minder snel zal verslikken in vaste voeding.
  • Je baby gaat op onderzoek uit en begint te zuigen op speelgoed en andere voorwerpen - een teken dat je kleintje graag nieuwe dingen uitprobeert, zoals voedsel bijvoorbeeld.
  • Je baby kijkt belangstellend toe als je eet.
  • Je kunt ook merken dat je baby minder tevreden lijkt met alleen melkvoeding.

Als je niet precies weet wanneer je moet beginnen met vaste voeding, vraag dan advies op het consultatiebureau. Je kunt je baby ook een lepeltje geven om vast te houden en eraan te wennen, voordat je met vaste hapjes begint.

's Nachts wakker worden betekent niet altijd honger.

Als je baby al de hele nacht doorslaapt en 's nachts ineens vaker wakker wordt, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij honger heeft. Rond deze leeftijd verandert het slaappatroon van baby's. Het slaappatroon bestaat uit een diepe slaap en een lichte slaap, maar ook uit korte perioden waarin de baby wakker wordt en om aandacht vraagt.

Te vroeg geboren baby's

In geval van te vroeg geboren baby's dien je medisch advies te vragen voordat je met vaste hapjes begint. Meestal kun je het beste tussen vijf en acht maanden na de feitelijke geboortedatum beginnen met vast voedsel. Maar het is ook verstandig te wachten tot drie maanden na de uitgerekende datum, totdat de spiercoördinatie volledig ontwikkeld is. Het kan zijn dat te vroeg geboren baby's van deze leeftijd hun hoofd nog niet goed kunnen optillen, in dat geval moet je het hoofdje en de nek van je baby goed ondersteunen als je hem vast voedsel geeft.

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld als algemeen advies en dient op geen enkele wijze ter vervanging van deskundig medisch advies. Als jij of je gezin of je kindje lijdt aan bepaalde symptomen of aandoeningen die ernstig of langdurig zijn, of als je specifiek medisch advies nodig hebt, neem dan contact op met een arts. Philips AVENT kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie die op deze website wordt verstrekt.

Een handige e-mail in elke fase


Meld je aan voor e-mails van Philips Avent, boordevol tips en handige aanbiedingen in elke fase van je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby.

 

Gratis aanmelden

Verwante producten

Verwante adviezen

Overstappen van borstvoeding op flesvoeding

Overstappen van borstvoeding op flesvoeding

Tips voor flesvoeding

Tips voor flesvoeding