0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    De ingrediënten voor een gezonde en gevarieerde voeding van je baby

     

    Het is nooit te vroeg voor het ontwikkelen van een goede smaak. Met dat uitgangspunt startte Kirsten Toeset vijf jaar geleden de Kleine Keuken, een bedrijf dat gezonde hapjes voor kinderen van 4 maanden tot 10 jaar ontwikkelt. Het was een idee dat uit frustratie geboren werd. Als drukbezette moeder ervaarde Kirsten hoe lastig het kan zijn om een gezond en gevarieerd hapje voor je kleintje te maken. “Voeding zit vaak vol met toegevoegde suikers, zout en kunstmatig geharde vetten. Ik wilde laten zien dat het ook anders kan. En dat is belangrijk: een goede ontwikkeling van lijf en hoofd begint met gezonde voeding.”

    Vitaminen en mineralen

    Kirsten weet waar ze het over heeft. Ze studeerde voedingstechnologie aan de Agrarische Hogeschool Delft en werkte jarenlang in de levensmiddelenbranche voordat zij de Kleine Keuken oprichtte. Puur en van smaak, dat is het uitgangspunt voor haar producten. Zonder geraffineerde suikers, slechte vetten, overbodige toevoegingen of zout. En vooral: met de juiste vitaminen en mineralen. Want dat is precies wat je kindje nodig heeft om te groeien, vertelt Kirsten. “Vitaminen en mineralen zijn de bouwstenen voor je hersenen, je immuunsysteem en je spieren.”

    Begin met groenten

    Groenten zijn een van de beste bronnen van vitaminen en mineralen, vertelt Kirsten. Ze bevatten bovendien weinig suikers. Het is daarom verstandig om je baby eerst groenten te leren eten en daarna pas fruit. Kirsten: “Als je begint met veel fruit, raakt je baby gewend aan zoete smaken. Daardoor ontwikkelt je kind op latere leeftijd een voorkeur voor zoetigheid. Dat werkt ongezond eten in de hand. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat baby’s die veel hapjes met groenten krijgen, later een gezonder eetpatroon ontwikkelen.1) Als je je kind vroeg laat kennismaken met gezonde smaken, dan heeft het daar later profijt van.”

     

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om na 6 maanden te beginnen met de eerste hapjes. Sommige baby’s zijn daar na 4 maanden al aan toe (kind- en jeugdpsycholoog Marlieke Frieling legt in dit artikel uit op welke signalen je kunt letten). “Goede groenten om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld pompoen, broccoli, avocado en sperzieboontjes,” tipt Kirsten. “Het is verstandig om voorzichtig te zijn met koolsoorten in het eerste jaar; die kan het jonge babybuikje lastiger verteren.”

    Als je je kind vroeg laat kennismaken met gezonde smaken, dan heeft het daar later profijt van.”

    Kirsten Toeset

    Oprichter Kleine Keuken

    Geef je kind kans om te wennen

    Groenten kun je volgens Kirsten het beste stomen, dan behouden ze de meeste vitaminen en mineralen. Je kunt de gestoomde groenten vervolgens pureren, maar volgens Kirsten is het belangrijk om al vrij snel ook grovere stukjes groente aan te bieden. “Als je daar tot de eerste verjaardag van je kind mee wacht, heeft het geen idee wat het moet doen met een stronk broccoli op zijn bord.”

     

    Niet elke baby is in het begin echter even happig op groenterijke voeding, weet Kirsten. Dat kan soms behoorlijk frustrerend zijn! Op zulke momenten is het verleidelijk om een koekje of een stukje fruit als alternatief aan te bieden. Probeer die verleiding te weerstaan, zegt Kirsten. “Gemiddeld moet je een nieuw ingrediënt tien keer aanbieden aan je kind voordat het eraan gewend is. Forceer niets, maar geef je baby wel de tijd om te wennen. Laat je baby bijvoorbeeld lekker spelen met een stukje broccoli. Vaak moet je baby niet eens zozeer aan de smaak wennen, maar wel aan de textuur.”

     

    Je kunt ook creatieve manieren bedenken om je kind te laten wennen aan nieuwe groenten, voegt Kirsten daaraan toe. “Denk bijvoorbeeld aan het bakken van boekweitpannenkoekjes met biet. Of maak een lekkere pasta met gepureerde groenten. Gebruik groenten die je kind al kent en voeg daar één nieuwe groente aan toe.”

    Kirsten Toeset
    Gemiddeld moet je een nieuw ingrediënt tien keer aanbieden aan je kind voordat het eraan gewend is.”

    Ga voor glutenvrije granen

    Over boekweitpannenkoekjes gesproken: waarom zou je eigenlijk boekweit gebruiken en niet ‘gewoon’ tarwemeel? Kirsten heeft daar een uitgesproken mening over: we leven volgens haar in een tarwecultuur, terwijl juist een verscheidenheid aan granen belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling van het kind.

     

    “Pasta, boterhammen, koekjes: allemaal producten waar veel tarwe in zit. Dat is zwaar verteerbaar voor jonge kinderen. Glutenvrije granen zoals haver, gierst en boekweit zijn makkelijker te verteren. In de maanden na de eerste hapjes is het daarom ook raadzaam om voorzichtig te zijn met boterhammen. Vaak zijn jonge babydarmpjes daar nog niet helemaal aan toe. Kijk goed wat jouw kindje wel en niet verdraagt.”

    Probeer ook peulvruchten (en andere tips)

    Kirsten heeft meer tips voor ingrediënten waar je als ouder misschien niet als eerste aan denkt. Zo raadt ze aan om vanaf 8 tot 9 maanden met peulvruchten te experimenteren. “Die zitten vol met vitaminen en mineralen. Je kunt bijvoorbeeld linzen prakken, witte boontjes door de aardappelpuree doen of kikkererwten vermengen met rijst. Hartstikke gezond.”

     

    Nog meer tips van Kirsten: 

    • Als je babyproducten in de supermarkt koopt, let dan goed op de ingrediënten. Vemijd geraffineerde suikers. Let erop dat het totale suikergehalte van koekjes niet hoger dan 20 gram per 100 gram is; liefst lager. Meel is bovendien beter voor je baby dan bloem. Beperk het gebruik van producten met geharde vetten.

     

    • Gebruik (vanaf 12 maanden) liever volle zuivelproducten dan halfvolle of magere. Volle zuivelproducten zitten vol goede vetten. Je kind blijft op die manier langer verzadigd en krijgt minder snel trek in een zoet of zout hapje.

    • Geef je kind liever rond het middaguur een warm hapje, wanneer het nog fit is, dan bij het avondeten. Wees voorzichtig met yoghurt en fruit na het avondeten; sommige baby’s kunnen dit op dat late tijdstip nog niet goed verteren en worden er winderig van of slapen minder goed door. Je kunt fruit beter ’s ochtends als tussendoortje aanbieden (met mate). Dat geldt ook voor yoghurt.

    Een investering voor de toekomst

    Het kan wat extra moeite kosten, maar de juiste aandacht voor voeding betaalt zich volgens Kirsten dubbel en dwars terug. “In de eerste 1000 dagen creëer je de fundamenten voor het latere eetgedrag en de gezondheid van je kind. Als je een goede basis legt, heeft je kind daar de rest van zijn leven profijt van!


    De inhoud van dit artikel is gebaseerd op algemene tips en adviezen van de geïnterviewde expert, en dient niet ter vervanging van deskundig medisch advies op basis van de individuele situatie van jou en je kind. Raadpleeg altijd een professional voor advies op maat.

     

    1)  Zie voor een overzicht bijvoorbeeld: Heath, P., Houston-Price, C. & Kennedy, O. B. (2011). Increasing food familiarity without the tears. A role for visual exposure? Appetite, 57 (3), pp. 832-838.

    Terug naar boven

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.