0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    “Gezond eten kun je je kind aanleren”

     

    Het eerste hapje is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind. Een spannend moment! Wat bied je wel aan, wat niet? Het zijn vragen waar Douwe Tinga en zijn vrouw ook mee stoeiden toen hun dochter toe was aan het eerste hapje. Het aanbod van gezonde babyvoeding bleek bovendien schaarser dan Douwe hoopte. Het inspireerde hem om samen met twee andere ondernemers het bedrijf ‘SPRUIT’ op te richten. SPRUIT ontwikkelt en bezorgt baby- en peutervoeding bij ouders thuis. Douwe en zijn co-ondernemers putten daarbij uit de laatste wetenschappelijke inzichten en kennis van voedingsexperts. Hun missie? “Drukbezette ouders helpen om hun kind gezond te leren eten.” In dit interview deelt hij tips die je daarbij op weg helpen.

    Start met groentepurees

    De meeste baby’s zijn na zes maanden toe aan hun eerste hapje. Groentepurees zijn dan ideaal om mee te beginnen, zegt Douwe (een advies dat voedingsdeskundige Kirsten Toeset onderschrijft in dit interview). Groenten bevatten veel vitaminen en mineralen, en weinig suikers. “De meeste zoete smaken, zoals die in fruit, vindt een kind van nature al lekker,” legt Douwe uit. “Als je in het begin veel zoete smaken aanbiedt, ontwikkelt je kind behoefte aan zoetigheid. Als je je kind eerst aan groenten laat wennen, ontwikkelt het een gezonder eetpatroon.”

    Als je in het begin veel zoete smaken aanbiedt,ontwikkelt je kind behoefte aan zoetigheid. Als je je kind eerst aan groenten laat wennen, ontwikkelt het een gezonder eetpatroon.”

    Douwe Tinga

    Oprichter SPRUIT

    Er zijn veel verschillende groenten die je kunt gebruiken als eerste kennismaking met vast voedsel, zegt Douwe. Hij gebruikt zelf bijvoorbeeld wortel, venkel, broccoli, rode biet en courgette in zijn recepten voor kinderen van 6 tot 8 maanden. Het is wel belangrijk om je kind de tijd te geven om te wennen aan een nieuwe smaak, zegt hij. “Gebruik eerst één of twee groenten en voeg er dan een derde aan toe. Soms moet je een nieuwe smaak wel tien keer aanbieden voordat je kind eraan gewend is.”

    Experimenteer met verse kruiden

    Wees niet bang om te experimenteren met verse kruiden, vult Douwe aan. “Voeg bijvoorbeeld een blaadje basilicum aan de groentepuree toe. Of een beetje fijngemalen peterselie. Kinderen ontwikkelen zo een breder smakenpalet en eten makkelijker met je mee op latere leeftijd.”

     

    Met sommige groenten kun je beter wachten tot je kind een maand of acht is, adviseert Douwe. “Wees in het begin voorzichtig met tomaten, bleekselderij en andere groenten die veel vezels of velletjes bevatten. Het maag-darmstelsel van je kindje is daar nog niet op berekend.”

    Laat je kind ontdekken

    Vanaf acht maanden kun je het aantal ingrediënten flink uitbreiden. Douwe introduceert in zijn recepten dan kip, vlees, vis en granen. De structuur van het eten wordt dan ook grover, zodat kinderen daaraan kunnen gaan wennen. En de porties worden groter. “In de eerste periode volstaan nog kleine hapjes van gemiddeld 30 gram; een eetlepel vol. Je kind haalt zijn voedingsstoffen dan nog primair uit borst- of flesvoeding. In die fase is het vooral belangrijk om te leren eten. Het is net als spelen met lego: je kind gaat eerst met losse stukjes spelen en kan uiteindelijk een toren bouwen. Bij eten is dat niet anders: het is een ontdekkingstocht. Vanaf een maand of acht gaat vaste voeding steeds meer de melkvoeding vervangen.”

     

    Overigens verschilt het per kind hoe het eetgedrag zich ontwikkelt, benadrukt Douwe. “Onze menu’s zijn ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Maar dat bedoelen we niet als voorschrift. Sommige kinderen tonen al na zes maanden interesse in een stukje groente of een stukje van jouw boterham. Andere kinderen zweren dan nog bij gladde purees en papjes. Ga af op de signalen van jouw kind en geef je kind de kans om nieuwe vormen van voedsel te ontdekken wanneer het daaraan toe is.”

    Douwe Tinga
    Ga af op de signalen van jouw kind en geef je kind de kans om nieuwe vormen van voedsel te ontdekken wanneer het daaraan toe is.”

    Hapjes bewaren? Vries ze in

    Vers bereid eten is natuurlijk het best; er gaan dan zo min mogelijk voedingsstoffen verloren. Maar als drukbezette ouder kom je er misschien niet elke dag aan toe om te koken. Je hebt al zoveel aan je hoofd! “Hapjes vooruitplannen en invriezen is dan een goed alternatief”, zegt Douwe. “De eerste maanden hoeven hapjes niet groter te zijn dan een ijsklontje. Je kunt bijvoorbeeld op zondag een groentepuree maken en een serie kleine porties invriezen in een ijsklontenbakje. Gebruik dan wel een bakje zonder weekmakers, zodat er geen schadelijke stoffen in het eten komen.”

     

    Als je de hapjes in de koelkast bewaart, dan blijven ze volgens de richtlijnen van de Voedsel- en Warenautoriteit gemiddeld niet langer dan twee dagen houdbaar (op een temperatuur van 7 graden). In de vriezer blijven hapjes tot wel drie maanden vers, omdat micro-organismen in het eten zich niet verder kunnen ontwikkelen. Douwe: “Als je hapjes invriest, doe dat dan snel nadat ze afgekoeld zijn. Laat de hapjes een uurtje in de koelkast afkoelen en verplaats ze daarna gelijk naar de vriezer.”

     

    De maaltijden die Douwe vanuit zijn bedrijf SPRUIT levert, vriest hij ook in direct nadat ze zijn afgekoeld. Daarvoor gebruikt hij professionele snelkoelers. “Daarmee kunnen we maaltijden binnen tien minuten bevriezen. Op die manier blijven de voedingswaarden zo goed mogelijk behouden.”

    Probeer nieuwe variaties

    Douwe werkt voor SPRUIT met wisselende, seizoensgebonden menu’s per maand. Juist die variatie schiet er in een druk gezin vaak bij in. Douwe: “De meeste mensen kennen ongeveer tien recepten waar ze mee rouleren. Ga maar na: heb je eenmaal een favoriete pastasaus, dan houd je vaak daaraan vast. Terwijl mensen vaak wel meer variaties zouden willen uitproberen. Ook voor hun kinderen.”

     

    Douwe haalt veel van zijn inspiratie uit kookboeken. Hij tipt twee kookboeken die speciaal voor kinderen zijn geschreven. “Een van mijn favoriete kookboeken voor kleintjes is ‘Easy Peasy’ van Claire van den Heuvel en Vera van Haren. Ik kan ook ‘Puur natuur’ van Alain Ducasse aanbevelen. Ducasse is een Franse chef met restaurants die in totaal met 20 Michelinsterren bekroond zijn. Hij ontwikkelde bijna 200 gezonde recepten speciaal voor jonge kinderen. Genoeg leuke ideeën om mee aan de slag te gaan!”

    De inhoud van dit artikel is gebaseerd op algemene tips en adviezen van de geïnterviewde expert, en dient niet ter vervanging van deskundig medisch advies op basis van de individuele situatie van jou en je kind. Raadpleeg altijd een professional voor advies op maat.

    Terug naar boven

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.