Wat mogen moeders die borstvoeding geven wel en niet eten?
Als je borstvoeding geeft, mag je eigenlijk eten en drinken wat je wilt. Je moet wel oppassen met alcohol, roken, cafeïne en medicatie. Ook kruiden als aloë, senna en kava kava kun je beter niet gebruiken, net als venkel en anijs. Verder is het vrij simpel. Eet gewoon gezond en volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je altijd genoeg voedingsstoffen binnen. Tijdens de borstvoedingsperiode mag je wat meer eten, omdat het voeden veel energie vergt. Neem dus gerust wat extra noten, groenten of fruit. En zorg ervoor dat je extra water drinkt om je vochtgehalte op peil te houden. Een goede tip? Drink altijd een glas water na het geven van borstvoeding. Op de site van het voedingscentrum vind je nog meer informatie!
Hoe start je met borstvoeding geven als je net bevallen bent?
Het belangrijkste is dat je je baby zo snel mogelijk na de geboorte op je blote huid legt. Door het huid-op-huidcontact vindt je baby zijn weg naar je tepel vanzelf en kan hij op eigen kracht beginnen met drinken. Bied in de eerste 48 uur na de geboorte altijd beide borsten aan om de melkproductie goed op gang te brengen. En laat je kindje de borst goed leegdrinken voordat je de tweede borst geeft: omdat de leegheid van de borst het vetgehalte van de melk bepaalt, raakt je kindje beter verzadigd.
Hoe vaak mag ik mijn baby aanleggen?
Je mag je baby bij elk voedingssignaal aan de borst leggen, ook als het nog maar kort geleden is dat hij aan de borst heeft gedronken. Deze natuurlijke benadering heeft een positieve invloed op je melkproductie én je leert de behoeften van je kindje sneller kennen. De beste stelregel? Laat je kindje in de eerste week nog niet langer dan drie uur achter elkaar slapen. Er mag een pauze zijn van vijf uur tijdens de nacht. Maar als hij ook ’s nachts om de drie uur wil drinken, is dat heel normaal. Zeker in de eerste week is het goed als je kindje acht tot twaalf keer drinkt per 24 uur. Geef in het begin het liefst vaak kleine, korte voedingen. Op die manier kan het maagje van je baby langzaam wennen aan steeds een beetje meer voeding.
Waarom is het belangrijk om mijn baby goed aan te leggen?
Aanleggen is cruciaal voor het laten slagen van de borstvoeding. Als je kindje goed is aangelegd, kan hij je borst helemaal leegdrinken en wordt er vervolgens weer meer melk aangemaakt. Ook verminder je zo de kans op pijnlijke, beschadigde tepels, verstopte melkkanaaltjes en borstontstekingen.
Hoe kan ik mijn baby het beste aanleggen?
Ga in een ontspannen houding zitten en zorg voor goede ondersteuning in je rug en onder je arm. Leg je baby met zijn buik tegen jouw buik en laat zijn hoofd en lijfje in één lijn liggen. Zorg ervoor dat zijn neusje bij jouw tepel ligt. Als je baby begint te zoeken, breng je zijn hoofdje dichter bij jouw borst. Als hij goed gesteund ligt, zal hij vanzelf beginnen met ‘happen’. Bij het drinken is het belangrijk dat hij zowel je tepel als een deel van je tepelhof in zijn mondje heeft. En let erop dat zijn lipjes naar buiten zijn gekruld. Wanneer je kindje echt begint te drinken, maakt hij een ritmisch, klokkend geluid. Is hij meer aan het sabbelen of doet het pijn? Doe dan voorzichtig je pink in zijn mondhoek en probeer het opnieuw. Zeker in het begin is het een kwestie van veel oefening baart kunst!
Kan ik mijn kindje meteen een ritme aanleren?
Veel moeders hebben de neiging hun kindje te onderschatten. Baby’s zijn namelijk heel goed in staat om zelf aan te geven wanneer ze voeding nodig hebben. Als je kindje een periode vaker wil drinken, helpt hij je bovendien een handje door je melkproductie aan te zwengelen. Met een natuurlijke benadering geef je ruimte aan die aangeboren instincten. Hoe meer je met zijn ritme meegaat, hoe soepeler de borstvoeding zal gaan. En hoe sneller je uiteindelijk een ritme te pakken hebt dat goed bij jullie past.
Waar moet ik nog meer op letten bij het geven van borstvoeding?
Het is vaak het prettigst als je zelf ontspannen achterover leunt en je baby goed naar jou toe is gedraaid. Zo helpt de zwaartekracht mee om effectief te kunnen drinken.
Wat kan ik nog meer doen om de borstvoeding te laten slagen?
Rooming-in, oftewel in dezelfde kamer slapen, stimuleert het bindingsproces tussen jou en je baby. Je kindje heeft natuurlijk negen maanden in jouw buik gebivakkeerd en zal het fijn vinden om zo dicht mogelijk bij je te zijn. Ook reageer je sneller op hongersignalen, waardoor hij meteen kan drinken wanneer hij daar behoefte aan heeft. Zo blijft je baby rustiger, huilt hij minder en zal hij beter en sneller slapen. Je kunt je kindje in zijn wiegje naast je bed zetten of een co-sleeper aanschaffen, waardoor hij nog dichter bij je ligt.
Hoe vaak moet je je kindje borstvoeding geven?
Bij borstvoeding hoef je niet een bepaald aantal uren tussen voedingen te laten. Je kunt je baby voeden naar behoefte. Sommige baby’s komen vaak voor een voeding, dat is heel normaal. Wat dat betreft zijn baby’s minivolwassenen in de dop: ook wij nemen wat als we dorst of trek hebben.
Wat is de normale hoeveelheid plas- en poepluiers voor baby’s?
Na de eerste week is het normaal als je kindje per dag zes natte plasluiers produceert en regelmatig ontlasting heeft. De poep bij borstgevoede baby’s is zacht en mosterdgeel.
Mijn kindje drinkt minder dan toen hij net geboren was. Is dat normaal?
Dat kan zeker. Tijdens de eerste dagen of weken moet de melkproductie nog goed op gang komen. Je baby helpt je daarbij een handje door zich regelmatig voor een voeding te melden. Zodra vraag en aanbod op elkaar is afgestemd, zal je kindje een eigen ritme ontwikkelen. Terwijl de ene baby veel melk per voeding drinkt, en dus minder vaak zal komen, heeft de andere baby behoefte aan meerdere kleinere voedingen. Als je baby goed groeit, tevreden is en voldoende luiers produceert, is dit allemaal normaal.
Hoe weet ik of mijn kindje genoeg voeding heeft gekregen?
Na de eerste dagen zal je kindje steeds meer gaan plassen, tot hij minimaal zes luiers per dag vol plast. Ook zal je baby regelmatig gaan poepen, zichzelf komen melden voor een voeding en tevreden zijn nadat hij gedronken heeft. Na een aanvankelijk gewichtsverlies moet je kindje binnen veertien dagen weer op zijn geboortegewicht zijn. Daarna moet hij minimaal 180 gram per week aankomen in de eerste drie maanden. Als dit allemaal in orde is, kun je er zeker van zijn dat hij prima drinkt!
Hoe weet ik of mijn melk voldoende voedingsstoffen bevat?
Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Moedermelk is altijd van goede kwaliteit, daar hoef je nooit aan te twijfelen. Het is wel belangrijk dat je kindje de ene borst goed leegdrinkt voordat je de andere aanbiedt. Het vetgehalte van de melk stijgt naarmate je kindje langer drinkt. In die zogenaamde ‘vette achtermelk’ zitten meer vetten en calorieën die je kindje helpen groeien. Je weet dat je baby goed heeft gedronken als je borst weer soepel aanvoelt.
Bekijk meer onderwerpen