Museum

Fred en Marino Carasso, beeldhouwer en uitvinder

Hoe een donatie aan het Philips Museum een mooi Philips-verhaal onthulde

Een bijzondere donatie

 

Een aantal maanden geleden kregen we een telefoontje. Ruth Carasso. Of wij interesse hadden in de aantekenboekjes van haar overleden man, Marino Carasso. Samen met zijn team speelde Marino bij het Philips’ Natuurkundig Laboratorium (het ‘NatLab’) een vooraanstaande rol bij de ontwikkeling van de cd. Ruth Carasso had daarnaast ook een schaalmodel van het beeld ‘Zonnewijzer’, dat haar schoonvader Fred Carasso had gemaakt. We namen de spullen dankbaar in ontvangst en hadden opeens een bijzonder verhaal in handen: een (Italiaanse) vader die beeldhouwt voor onder andere Philips en diens zoon die zo belangrijk is geweest voor de uitvinding van de cd.

aantekeningenboekjes

Fred Carasso

 

Federico (‘Fred’) Antonio Carasso (1899, Turijn) werd geboren in een familie van handwerkers. Door zijn politiek activisme moest hij enkele Europese steden verlaten en na een aantal omzwervingen vond hij zijn nieuwe thuis in Amsterdam. Hier ontwikkelde hij zich als beeldhouwer. Begin jaren ‘50 maakte hij het werk ‘Zonnewijzer’, ter ere van het 60-jarig jubileum van Philips in 1951. Dit beeld stond eerst op het terrein waar voorheen het Philips Ontspanningscentrum was en staat inmiddels bij het Evoluon in Eindhoven. Ook maakte hij de toegangsdeuren van het Evoluon, ‘De evolutie van de mens’ (1966). En het bekende werk ‘De gevallenen’. Dit beeld staat bij de ingang van Strijp-S en hier worden jaarlijks tijdens Dodenherdenking kransen gelegd. Fred was overigens bevriend met Louis Kalff, de eerste designdirecteur van Philips en oervader van de Philips huisstijl. Fred Carasso overleed in 1969. 

zonnewijzer
zonnewijzer
Toegangsdeuren Evoluon
Sobere kranslegging door Hans de Jong

Marino Carasso

 

In 1943 werd in Amsterdam zijn zoon Marino geboren. Hij zat graag bij zijn vader in het atelier en hielp hem met gipsmodellen. Hij studeerde wis- en natuurkunde en kwam na zijn studies bij het NatLab van Philips terecht. Als researcher werkte hij onder andere aan de beroemde Plumbicon opneembuis voor televisiecamera’s. Hij stond -samen met zijn team- aan de basis van de optische recording. Eerst de LaserVision beeldplaat en de Digital Optical Recording (DOR) plaat voor de opslag van digitale gegevens, gevolgd door de cd. Hij was ook betrokken bij magnetisch recording en videorecorders. Marino is waarschijnlijk het meest bekend geworden vanwege zijn rol in de ontwikkeling en standaardisatie van de DVD. In de optische wereld werd Marino beroemd onder andere door de  publicaties in het Philips Technisch Tijdschrift. Oud-collega Jan Oosterveld over deze periode: “Ik reisde veel met Marino en als we dan in Japan waren bijvoorbeeld, vroegen mensen mij met grote ogen: is dat de échte Carasso?” Hij bleef, ook in zijn tijd als een van de directeuren van het Natlab, meer een uitvinder dan een manager. Later, tot aan zijn pensioen, werd hij Chief Technology Officer van Philips Components. Trouw wijdde een mooi Naschrift aan hem https://www.trouw.nl/cs-b975e057. Hij maakte de website www.carasso.nl, met meer informatie over het werk van zijn vader. Marino Carasso overleed in 2019.

Carasso
Carasso

Bovenstaande archieffoto’s van Marino geven een prachtig tijdsbeeld. Het model van het standbeeld en de notitieboekjes zijn overgedragen aan het bedrijfsarchief. De aantekeningen van Marino geven meer inzicht in de ontwikkeling en geschiedenis van de cd.

Delen

Toegankelijkheid

Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Geleidehonden toegestaan

Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)

Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.

Contact

Philips Museum
Emmasingel 31

5611 AZ Eindhoven


Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com


Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.