Oudste zakelijke brief van Anton Philips gevonden

Oudste zakelijke brief van Anton Philips gevonden

 

Eindhoven, 28 augustus 2013 - In Zuid-Afrika is onlangs de oudste zakelijke brief van Anton Philips gevonden. De brief is gedateerd op 28 januari 1895 en was gericht aan de Heer F.J. Domela Nieuwenhuis, Consul der Nederlanden in Pretoria, Zuid-Afrika

 

In deze brief schrijft Anton, als lid der Vereeniging Hou & Trouw, een studentenvereniging van de Amsterdamsche Handelsschool , het volgende: "De Zuid Afrikaansche Republiek steeds meer en meer electrisch verlicht wordende, menen wij dat dit land zeker een groot nieuw afzetgebied voor ons artikel (electrische gloeilampen) zou kunnen worden, mits wij met verschillende groote grossiers of electrische installateurs (…) in verbinding konden komen". De brief zal binnenkort opgenomen worden in de tentoonstelling van het Philips museum in Eindhoven.

De toen twintig jarige Anton Philips was op moment van datering slechts enkele weken in dienst bij Philips & Co. Hij startte als verkoper in het gloeilampenbedrijf dat zijn broer Gerard Philips en vader Frederik in 1891 hadden opgericht. Met zijn visie en doortastend ondernemerschap wist Anton het bedrijf uit te bouwen tot een wereldconcern.

 

Philips is nu ruim een eeuw actief in Afrika en beoogt haar activiteiten hier ook verder uit te bouwen, zoals uitgesproken werd tijdens de recente jaarlijkse Cape Town to Cairo'-roadshow van het bedrijf door Afrikaanse continent.

 

Het Philips museum is gevestigd op de historische locatie waar Philips in 1891 zijn eerste gloeilamp heeft geproduceerd, op de Emmasingel in het centrum van Eindhoven. De tentoonstelling in het museum neemt de bezoekers mee op de reis door het Philips verhaal. Een verhaal over innovaties en ambitieus ondernemerschap. Vanaf de start van de onderneming in 1891 tot en met de innovaties van morgen.


Meer nieuws: