150 jaar Rode Kruis  


150 jaar Rode Kruis in het Philips Museum

Mini-expositie

 

In het kader van het 150-jarige bestaan van het Nederlandse Rode Kruis reist een speciale jubileumtentoonstelling dit jaar door het land. Van dinsdag 23 mei t/m zondag 18 juni is de tentoonstelling te zien in het Eindhovense Philips Museum. De band met Philips en het Rode Kruis gaat ver terug in de historie.

 

De tentoonstelling bestaat uit een groot rood kruis, waarin bezoekers kunnen kijken naar verfilmde verhalen over vrijwilligers die in de afgelopen 150 jaar iets bijzonders hebben gedaan in de geschiedenis van het Rode Kruis. De verhalen belichten historische gebeurtenissen als de Tweede Wereldoorlog, de treinkaping bij De Punt en de Boerenoorlog rond 1900.

Het Nederlandse Rode Kruis wil met de verhalen van vrijwilligers haar trots voor de hulpbereidheid en inzet van de(ze) vrijwilligers tonen. Daarnaast is het Rode Kruis ook een deel van het maatschappelijk culturele erfgoed.

 

Philips en het Rode Kruis

Anna Philips-de Jongh, de echtgenote van Anton Philips, was in 1909 een van de medeoprichters van de Eindhovense afdeling. Zij was onder meer betrokken bij de opvang van Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog. Ook latere generaties van de familie en de NV Philips hadden een hechte band met het Nederlandse Rode Kruis. In het Philips Museum zijn daar enkele voorbeelden van te zien. Tegenwoordig ondersteunt de Philips Foundation projecten van het Rode Kruis.

Rode Kruis

Meer nieuws: