Escher-plafond na vierenveertig jaar terug in het Philips Museum Eindhoven    

Escher-plafond na vierenveertig jaar terug in het Philips Museum Eindhoven  

 

Eindhoven, 11 februari 2016 - Voor het 60-jarig bestaan van Philips, in 1951, werd de eerste fabriek (het huidige Philips Museum) verbouwd tot Licht Demonstratie Laboratorium. Toenmalig hoofd Philips Design Louis Kalff ontwierp het interieur van het 'DemLab' en vroeg de bekende graficus M.C. Escher een plafond te ontwerpen. Het plafond van M.C. Escher werd in 1972 ontmanteld en opgeslagen. Nu zijn enkele delen van het Escher-plafond voor het eerst na 44 jaar weer zichtbaar voor het publiek in het Philips Museum.


Samenwerking Kalff en Escher

In 1917 werkten Louis Kalff en M.C. Escher samen aan de studenten-almanak in Delft. Drieëndertig jaar later, november 1950, vraagt Kalff M.C.Escher om een ontwerp "waarbij op speelse wijze gebruik zou kunnen worden gemaakt van licht en donker, dus glas en b.v. triplex..." voor de inrichting van het oude fabriekje van 1891 voor het 60-jarig jubileum van Philips dat in Mei 1951 gevierd zou worden. Dit resulteerde in een plafond van ruim 8 bij 9 meter. Op de plafondpanelen vliegen de afgebeelde dieren door de lucht en beïnvloeden met hun doorschijnende vleugels het licht.


In het 'DemLab' toonde Philips nieuwe ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van licht en het plafond paste goed in deze omgeving. Toen het pand in 1972 grondig werd gerenoveerd is het plafond verwijderd en lange tijd opgeslagen in de depots van de Stichting Kunstlicht in de Kunst en later bij het M.C. Eschermuseum in Den Haag.


90 jaar Design

Het Philips museum viert met ‘Celebrating 90 Years of Design at Philips’ de ontwikkeling van design binnen Philips. Aan de hand van herkenbare en unieke producten, prototypes, foto’s en verhalen geeft de expositie een boeiend beeld van de rol van design door de jaren heen. Ook de ontwikkeling van het iconische beeldmerk (het schildembleem) van Philips komt aan bod. Daarnaast toont het Philips Museum enkele speciale projecten van Philips Design zoals de unieke Bubelle dress waarmee designers zochten naar mogelijkheden om technologie in kleding te verwerken.

 

Het Escher-plafond en de tentoonstelling ‘Celebrating 90 Years of Design at Philips' zijn nog tot en met 17 april a.s. in het Philips Museum te bezichtigen.

 

Meer nieuws:

  • Year of Design Weekend | Philips Museum

    Year of Design Weekend | Philips Museum

    In het weekend van 11 en 12 februari 2017 staan het Philips Museum en Kazerne in het teken van design. Met een inspirerend programma trappen zij samen het Year of Design af in designstad Eindhoven. Boeiende (inter)nationale sprekers duiken in meer dan een eeuw designgeschiedenis.