Vinyl is helemaal terug van weggeweest. Reden voor het Philips Museum voor een oog en oorstrelende tentoonstelling over grammofoonplaten. Aan de hand van hoezen, foto’s van artiesten en enkele unieke voorwerpen toont de expositie Vinyl! een beeld van de hoogtijdagen van Philips’ muziekindustrie. Met de aankoop van een kleine platenmaatschappij in 1942 door Frits Philips startte een ondernemend avontuur dat uitgegroeide tot Polygram, een van de grootste muziekindustrieën ter wereld. Door overnames en fusies breidde het aantal labels en artiesten in de jaren ’70 en ’80 flink uit. James Brown, Jimi Hendrix, Donna Summer, The Bee Gees, Elton John, Dire Straits en vele anderen brachten platen uit onder een van de labels van Philips/Polygram. Ook in klassiek, cabaret, chansons en het Nederlandse lied had Philips een grote naam. Hoezenkunst Op de expositie staan de meest in het oog springende uitingen in het middelpunt: de vormgeving van platenhoezen. Deze waren vaak van een artistiek hoog niveau met vormgevers/kunstenaars als Cornelius van Velzen, Dick Elffers en Marte Röling. Fotograaf Paul Huf wist het genre zelfs tot kunst te verheffen met zijn hoezenserie uit 1956 voor klassieke muziek. Verzamelobjecten Na de hoogtijdagen in de jaren ’60 en ’70 luidde de komst van de CD in de jaren ‘80 de neergang in van de grammofoonplaat. Philips produceerde in 1996 de laatste 45-toeren single en stopte met vinyl. Van een definitief einde was echter geen sprake. Tegenwoordig hebben platen een cultstatus. Het zijn gewilde verzamelobjecten, oude opnames worden heruitgegeven en diverse bands brengen hun muziek weer uit op vinyl. De expositie Vinyl! is verlengd tot en met 10 mei 2020.
Maar als je zo eens door het Philips Museum wandelt en de kleine maar erg fijne tentoonstelling Vinyl! passeert, dan vraag je je toch af waar de klassieke muziek, de pop en de jazz zouden zijn geweest zonder al die vernuftige uitvindingen uit Eindhoven?
- Volkskrant
Het Philips Museum is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel. Voor het afgeven van oude Philips-producten kun je terecht bij de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP) via www.philips-historische-producten.nl of mail naar sbhp@kpnmail.nl.
Geleidehonden toegestaan
Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten (SBHP)
Historische foto’s, brieven, documenten en brochures van Philips kun je doneren aan ons museum.
Philips Museum 5611 AZ Eindhoven
Emmasingel 31
Algemeen receptie Philips Museum:
+31 (0)40 235 90 30
info-museum@philips.com
Boekingen en Sales:
+31 (0)6 – 29 12 30 86
boekingen-museum@philips.com
You are about to visit a Philips global content page
Continue