De bestaande situatie veranderen
Ondanks de huidige uitdagingen zie ik toch een toekomstperspectief waarin waardegedreven zorg en de ‘Quadruple Aim’ binnen handbereik liggen. Hiervoor zijn wel veranderingen nodig.
Eerst en vooral moeten we een meer holistische kijk op patiëntentrajecten hebben en vervolgens werkstromen en technologieën beter integreren, zodat de zorgervaring naadloos is en zorg wordt geboden waar dat het meest zinvol is.
De voorbeelden van zorgverlening op afstand en trajecten voor patiënten met beroertes tonen ons de weg, met naadloze en efficiënte integratie als motto in elke fase van het zorgtraject. We kunnen inefficiënte werkwijzen voorkomen door standaard moderne managementtechnieken zoals Change Management, LEAN en Six Sigma toe te passen, of door efficiënt te ontwerpen voor het gehele gezondheidssysteem in plaats van slechts één afdeling.
Ten tweede maakt innovatie nu al het verschil, en zal dat in de toekomst nog meer doen. Genomica, kunstmatige intelligentie en technologieën voor ‘diep’ machinaal leren helpen zorgprofessionals om nauwkeurigere diagnoses te stellen en tijd vrij te maken voor contacten met patiënten.
Op de korte termijn vereist dit grotere investeringen in ondersteunende systemen voor diagnostiek en klinische besluitvorming. Naarmate er meer passende behandelingen op een tijdige en gepersonaliseerde manier worden verleend, zullen de langetermijnkosten dalen terwijl de behandelresultaten verbeteren.
In deze vergelijking moeten technologieleveranciers verantwoordelijkheid nemen voor hun aandeel in de dienstverlening. Om hier proactief mee om te gaan, hebben we bij Philips contracten ingevoerd waarbij technologie als een dienst wordt opgevat en gebruik en betaling worden gekoppeld aan het bereiken van de waardegedreven zorgdoelstellingen van het zorgsysteem.
Ten derde moeten we beter worden in het verzamelen, verwerken en interpreteren van de enorme hoeveelheden gegevens, die momenteel verspreid zijn over een groot aantal zorgverleners. Dergelijke uitgebreide gegevensverzamelingen kunnen waardevolle inzichten opleveren om persoonlijke zorg voor individuele patiënten mogelijk te maken en zo de beoefening van geneeskunde te verbeteren, bijvoorbeeld door de onderlinge verschillen tussen zorgverleners te verminderen. Hierdoor kunnen we zelfs de gezondheid van hele bevolkingsgroepen verbeteren.
Hiervoor moeten we echter toegang krijgen tot alle bronnen van gezondheidsgegevens, en deze informatie omzetten in bruikbare inzichten – allemaal met behoud van privacy en volledige veiligheid. Velen van ons vertrouwen onze financiële gezondheid toe aan digitale systemen; nu is het tijd om beveiligde nationale netwerken op te zetten waarmee zorgverleners, de eerstelijnszorg, apotheken en ziekenhuizen gezondheidsgegevens kunnen uitwisselen. Met goed bestuur kunnen alle belanghebbenden – waaronder het bedrijfsleven, de academische wereld en de overheid – nieuwe, levensveranderende inzichten verkrijgen uit deze gegevens.
Zoals aangegeven moeten we ook de vergoedingssystemen veranderen om goede resultaten en productiviteit beter te belonen. Waardegedreven zorg omvat meer dan alleen nieuwe betaalmodellen of kostenbeheersing.
Don Berwick, voormalig directeur en nu Senior Fellow van het Institute for Healthcare Improvement (IHI), betoogt dat complexe beloningsmodellen voor het vergoeden van zorg aanleiding geven tot prikkels om meer – en in sommige gevallen te veel – te doen, zoals opdrachten tot meer onderzoeken en procedures. Berwick stelt tevens dat de huidige systemen zorgverleners kunnen ontmoedigen om deel te nemen aan activiteiten die zorgcoördinatie, holistische zorgbenaderingen en investeringen in zorgverlening op afstand stimuleren.
Mijn laatste suggestie is dan ook om beter inzicht te krijgen in de gedragsaspecten van verandering. We moeten consumenten bijvoorbeeld motiveren om hun levensstijl te veranderen. We zullen ook de rollen en werkwijzen van gezondheidspersoneel moeten aanpassen.
Hoe verandert de relatie tussen patiënt en zorgverlener als patiënten meer verantwoording moeten afleggen voor hun eigen gezondheid? Hoe volgt de zorgverlener een patiënt van het begin tot het einde van het zorgtraject, en hoe biedt hij of zij proactieve begeleiding naast de curatieve behandeling? En hoe bereiken we dit zowel in ziekenhuizen als in de eerstelijnszorg?
Het financiële toezicht moet worden geoptimaliseerd binnen de gehele zorgketen. De verschillende prikkels moeten opnieuw worden bepaald, en verzekeraars en andere partijen die zorg vergoeden moeten hun rol spelen.
Problemen oplossen voor toekomstige generaties
Ondanks deze uitdagingen blijf ik zeer optimistisch en word ik bemoedigd door de manier waarop veranderingen wereldwijd worden omarmd. De sleutel is om meer mensen te vinden die deze veranderingen willen bevorderen.
Philips neemt ook dit jaar weer deel aan het #YoungWEF-initiatief, waarbij we kinderen uitnodigen om te onderzoeken wat zij zouden doen om hun eigen gezondheid te verbeteren en de gezondheidszorg als geheel te veranderen.
Activiteiten met jongeren bieden altijd een verfrissende afwisseling van de routine, en herinneren ons eraan dat we flexibel moeten blijven denken, zonder de beperkingen van traditionele regels. Ik kijk ernaar uit om te ontdekken wat ik van het Young WEF-initiatief kan leren.
Als we anders denken en vooral ook anders handelen, kunnen we de belofte van waardegedreven zorg waarmaken: het bieden van de juiste zorg, op de juiste plaats, en het juiste moment.
https://www.weforum.org/agenda/2018/01/what-is-value-based-care/
Wij geloven dat er altijd een manier is om het leven te verbeteren. Daarom ontwikkelen we zinvolle innovaties voor elke fase in je leven. Ontdek meer philips.nl/innovationandyou