Een andere kijk op zorg

Mobiele oplossing voor verloskundige controle

Aanpak van prenatale zorgproblematiek door inzet groot gebruik van mobiele telefoons in Indonesië

Shara Senior

25-01-2016 Shara Senior
Een nauwlettend gecontroleerde zwangerschap is iets zeer vanzelfsprekends wanneer je in de stad woont. Met echografieën op gezette tijdstippen zie je je kind met verschillende tussenpozen tijdens de zwangerschap. Bovendien zijn er zorgspecialisten aanwezig om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

In afgelegen delen van de wereld is dat echter heel anders: vrouwen zien hun kind dikwijls pas voor het eerst bij de geboorte. Helaas zien heel veel vrouwen hun kind helemaal nooit in leven.

Toenemende moedersterfte

Het moedersterftecijfer blijft in Indonesië een van de hoogste in Zuidoost-Azië, met 190 gevallen per 100.000 levendgeboorten. Tussen 2007 en 2012 is het onder de Millenniumdoelstellingen van de VN – de voorloper van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen – zelfs gestegen van 227 naar 359 per 100.000 levendgeboorten.

Dit probleem wordt grotendeels toegeschreven aan een aanhoudend gebrek aan toegang tot kwalitatief hoogwaardige medische zorg voor aanstaande moeders. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie doen de sterfgevallen zich voor bij geboorten die in plaats van door medisch opgeleide zorgverleners door traditionele vroedvrouwen worden begeleid.

Het huidige Indonesië wordt overspoeld met nieuwe technologieën en innovaties. Het heeft een populatie van 250 miljoen mensen en zij hebben nu gezondheidsoplossingen in hun eigen hand door de mobiele telefoon. In 2018 zullen er in Indonesië meer dan 100 miljoen actieve smartphonegebruikers zijn, waarmee het de op drie na grootste populatie is na respectievelijk China, India en de VS.

Een recente InMobi-analyse liet zien dat Indonesië één van de toplocaties is voor de ontwikkeling van apps en dat het één van de snelst groeiende app-markten ter wereld heeft.

Photo MoM app main visual

Een schaalbaar telehealth-platform

Vorig jaar is Philips een samenwerking aangegaan met het Bunda Medical Center in Padang, West-Sumatra, een van de toonaangevende ziekenhuizen in Indonesië op het gebied van zwangerschap, om met de Mobile Obstetrics Monitoring (MOM)-oplossing van Philips problemen aan te pakken tijdens prenatale zorg. Dit partnerschap was een samenwerking tussen Bundamedik, het stadsbestuur van Padang, het ministerie van Gezondheid en Philips Healthcare met als doel iets te doen aan de toenemende zorg over moedersterfte in Indonesië.

Om de maternale gezondheid te verbeteren werkten we een pilotprogramma uit dat maximaal gebruikmaakte van het groot gebruik van mobiele telefoons. Zo ontwikkelden we een schaalbaar telehealth-platform dat kan worden aangepast aan specifieke rurale en stedelijke behoeften, met gebruikmaking van een app voor de mobiele telefoon.

Met deze app kunnen verloskundigen een relevant gezondheidsprofiel van zwangere vrouwen maken door gegevens te verzamelen van lichamelijke onderzoeken, tests en lokale verpleegklinieken, en dit kan zelfs bij de aanstaande moeder thuis. Gegevens worden vanaf de app geüpload naar de centrale Mobile Obstetrical Monitoring-server, waardoor verloskundigen en gynaecologen op afstand patiënten kunnen monitoren vanuit het ziekenhuis of thuis.

De artsen kunnen de verzamelde gegevens van de prenatale bezoeken inzien en bepalen of een zwangerschap met een hoog risico gepaard gaat. In dat geval kan onmiddellijk zorg worden geleverd.

 

Klik op gezondheidszorg voor vrouwen voor meer informatie.

MoM_graphic_2 afbeelding

Verbeterde opsporing van hoog risico

In een pilotonderzoek met 656 zwangere vrouwen in Padang werd het gebruik van MOM voor de facilitering van een publiek-privaat partnerschap van verloskundigen en gynaecologen (OB-GYN’s) op vijf aspecten beoordeeld:

 

  • het vermogen om de opsporing van hoogrisicozwangerschappen te verbeteren;
  • een passende en tijdige verwijzing naar een geschikt gezondheidszorgcentrum in geval van zwangerschappen met een zeer hoog risico;
  • monitoring op afstand door OB-GYN’s van hoogrisicozwangerschappen door thuisbezoeken door verloskundigen;
  • betrokkenheid van de patiënt bij prenatale dienstverlening;
  • verbetering van de vaardigheden en kennis van verloskundigen;

 

De resultaten waren indrukwekkend: tijdens het pilotonderzoek in 2014 werden driemaal zoveel zwangerschappen met een zeer hoog risico opgespoord en waren er nul gevallen van moedersterfte dankzij opsporing, tijdige verwijzing en behandeling met gebruikmaking van de MOM-oplossing. Daarnaast was er een afname met 99% van anemie van het eerste tot het derde trimester door verbeterde behandeling van patiënten.

MoM_midwife2 afbeelding

Eén vrouw in het onderzoek was zwanger van een tweeling, wat zonder goede monitoring en scans doorgaans een moeilijke situatie is. Dankzij het gebruik van Visiq ultrasound dat in de MOM-app is geïntegreerd, konden we zien dat de positie van een van de kinderen de bevalling zeer risicovol zou maken. Philips voert momenteel actieve besprekingen met Bunda om een klinische partner voor de MOM-oplossing te worden.

 

De meeste zwangere vrouwen in plattelandsdorpen hebben hun baby tijdens de zwangerschap nog nooit gezien en MOM helpt hen dezelfde toegang tot medische zorg te krijgen als wanneer ze in een grotere plaats zouden wonen. Hierdoor, en in de wetenschap dat de zwangerschap dagelijks zorgvuldig wordt gemonitord door een arts en een verloskundige, voelen ze zich zekerder.

 

Download Seeking to reduce high maternal and fetal mortality rates in Indonesia voor meer informatie over het pilotproject voor MOM Telehealth.

 

Lees ook Philips ondertekent overeenkomst met Indonesische regio Sijunjung voor full-scale implementatie van nieuwe telehealth service om moedersterfte terug te dringen.

Shara Senior

Shara Senior

Senior Product Manager, Hospital to Home for Emerging Markets, Philips Healthcare

Shara Senior heeft meer dan 12 jaar ervaring in marketing, consulting en techniek voor mondiale producten. Momenteel is ze Senior Product Manager voor het portfolio Hospital to Home for Emerging Markets bij Philips Healthcare.

 

Volg Shara op:

LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

UNICEF en Philips: samenwerken aan Duurzame Ontwikkelings-doelen

UNICEF en Philips: samenwerken aan Duurzame Ontwikkelings-doelen

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.