Dit is een van de redenen waarom Philips overstapt van een op voorverpakte producten gericht bedrijfsmodel naar een model dat voorziet in veel bredere behoeften. We ontwikkelen ons tot een aanbieder van geïntegreerde oplossingen die nauw samenwerkt met gespecialiseerde bedrijven, grote financiële instellingen, overheden en non-gouvernementele organisaties.
Elk jaar sterven er ca. 1,5 miljoen mensen als gevolg van brand en longaandoeningen die worden veroorzaakt door binnenshuis gebruik van kookfornuizen. Met onze innovatieve schone fornuizen kunnen we die trieste cijfers aanzienlijk terugdringen. Met onze LED-systemen op zonne-energie kunnen we moeilijke levensomstandigheden in plattelandsdorpen en sloppenwijken letterlijk en figuurlijk verlichten, en gerenoveerde klinieken in staat stellen om essentiële gezondheidszorg te bieden.
Er zijn verschillende concrete manieren waarop dergelijke initiatieven winstgevend kunnen worden gemaakt voor de betrokken bedrijven. Een gemiddeld Afrikaans gezin geeft bijvoorbeeld jaarlijks ongeveer 50 Amerikaanse dollar uit aan petroleum voor verlichting, terwijl een lamp op zonne-energie slechts 20 dollar kost. Omdat veel mensen in ontwikkelingslanden echter een dergelijk product niet in één keer kunnen aanschaffen, moeten we bedrijfsmodellen ontwikkelen die hen in staat stellen om op een andere manier te betalen.
In veel delen van de wereld leven mensen in armoede vanwege de hoge kosten van de zorg voor chronisch zieke familieleden, die soms wel een derde van hun jaarinkomen in beslag kan nemen. Technologieën zoals digitale IT-platforms en draagbare echografie-apparaten verbeteren de toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Met behulp van deze en andere voorzieningen stellen we mensen in staat om hun gezondheid te verbeteren door middel van preventieve maatregelen. Dit bespaart niet alleen geld, maar verbetert ook de kwaliteit van leven.
Overheden die ontwikkelingshulp ontvangen moeten toegang tot gezondheidszorg, verlichting en elektriciteit erkennen als een fundamenteel mensenrecht en een bron van economische groei. Door deze stap te nemen, kunnen meer binnenlandse middelen worden geïnvesteerd in beleid dat rechtstreeks ten goede komt aan burgers. Om grootschalige projecten mogelijk te maken, moeten donateurs afstappen van schenkingen ten gunste van gemengde financiering, inclusief deelname van de particuliere sector.
De maatschappelijke problemen zijn zo ernstig dat we grootschalige invoering in plaats van voorzichtige proefprojecten nodig hebben. De particuliere sector moet innovaties ontwikkelen voor en in samenwerking met achtergestelde gemeenschappen, de krachten bundelen met non-gouvernementele organisaties, en aanvoerketens en bedrijfsmodellen ontwikkelen waarmee duurzame producten en diensten kunnen worden geleverd.
Op deze manier kunnen we gemeenschappen helpen die grote behoefte hebben aan innovatieve oplossingen, maar deze niet kunnen betalen. We zullen daarbij tevens moeten voorzien in goede training en begeleiding, zodat deze oplossingen ook zo effectief mogelijk worden ingezet.
Landen en gemeenschappen zullen op hun beurt profiteren van langlopende samenwerkingsverbanden met multinationale ondernemingen als Philips, die zich inzetten om de levens van mensen te verbeteren.