Een andere kijk op zorg

Duurzame vooruitgang in een onderling verbonden wereld

Harry Verhaar

Harry Verhaar - De moderne wereld is in toenemende mate onderling verbonden oftewel ‘connected’, en dat heeft een omgeving gecreëerd met vele mogelijkheden voor innovatie. ‘The Internet of Things’ zal de manier waarop we leven en werken radicaal veranderen, waardoor in de komende tien jaar aanzienlijke voordelen zullen ontstaan voor consumenten en bedrijven.

Duurzame vooruitgang in een onderling verbonden wereld

In een wereld waarin de toenemende schaarste aan hulpbronnen leidt tot steeds grotere zorgen over een veilige, betrouwbare en betaalbare energie- voorziening, is het echter duidelijk dat dit tijdperk van connectiviteit ook voor een ander doel moet worden aangewend: om de vooruitgang te bevorderen op het gebied van wereldwijde energie-efficiëntie.

Ondanks dat de energie-efficiëntie jaarlijks wereldwijd met 1 tot 1,5 procent verbetert, blijft de wereldwijde vraag naar energie elk jaar met 3,5 procent stijgen. Het is van cruciaal belang dat we in actie komen om deze kloof te dichten en dat we gebruikmaken van de connectiviteit tussen duurzame producten om hun potentieel voor energiebesparing maximaal te benutten.

Duurzame vooruitgang in een onderling verbonden wereld

Zo reageert de nieuwste ‘connected’ LED-verlichting op variaties in stedelijke activiteiten, en kunnen maximale besparingen in energiegebruik en onderhoudskosten worden gerealiseerd door LED-verlichting te combineren met sensoren, netwerken, apps en intelligente regelsystemen. Tegelijkertijd voelen mensen zich dankzij deze technologieën veiliger, zekerder en prettiger in openbare ruimtes, in gebouwen en in hun eigen woning.

Wanneer in 2030 een wereldwijde overgang naar dergelijke algemeen beschikbare efficiënte oplossingen zou hebben plaatsgevonden, dan zou dat de vraag naar elektriciteit voor verlichting met meer dan 30 procent verminderen. Deze verlaging zou op zijn beurt meer dan een gigaton aan CO2-uitstoot kunnen besparen Om daar een idee van te geven: om een gigaton CO2 op te nemen, is een miljoen vierkante kilometer bos nodig – het gezamenlijke oppervlak van Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. Deze verbetering van de energie-efficiëntie komt overeen met het gemiddelde jaarverbruik van 570 miljoen huishoudens. Een wereldwijde overgang zou daarom ook aanzienlijke economische voordelen hebben. Het is dus duidelijk welke kant we op moeten. De vraag is alleen: hoe komen we daar, en hoe snel kunnen we in actie komen?

Innovatie heeft dergelijke duurzame oplossingen binnen handbereik gebracht, maar om die op werkelijk significante schaal in te voeren, moeten er meer verbindingen tot stand worden gebracht dan tussen apparaten alleen. Bij Philips geloven we dat samenwerkingsverbanden essentieel zijn voor duurzame vooruitgang, en dat nauwere samenwerking echt noodzakelijk is om de invoering van onderling verbonden energiezuinige oplossingen daadwerkelijk te versnellen.

Duurzame vooruitgang in een onderling verbonden wereld
Harry Verhaar

Harry Verhaar

Head of Global Public & Government Affairs bij Philips Lighting

Harry Verhaar heeft meer dan 20 jaar ervaring in de verlichtings industrie. Hij is verantwoordelijk voor de strategie, implemanetatie en stakeholder management op het gebied van energie & klimaat verandering, efficient inzetten van middelen en duurzame ontwikkeling, met de aandacht op LED verlichting revolutie.

 

Volg Harry via: 

LinkedIn

Twitter

Gerelateerde artikelen

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.