Een andere kijk op zorg

Philips Hue in het onderwijs? Een experiment met de mogelijkheden van licht

Philips Hue in het onderwijs?
Jeffrey Swerissen - "Goedemorgen lieve kinderen, zoals jullie zien is het vandaag natuurochtend. De lampen zijn groen en we gaan gelijk lekker de natuur in. Wie gaat er vandaag kastanjes poffen? Wie wil er pompoencake bakken? Wie gaat er zelf een kompas maken? Mooi, we gaan we aan de slag."

De afgelopen weken heb ik de Philips Hue verlichting ingezet in mijn klas.

 

Nadat ik contact had gehad met Philips over de impact van licht in het onderwijs vond ik het zinvol om eens te gaan experimenteren met de effecten van diverse kleuren licht op de kinderen in mijn klas. Hiervoor ben ik allerlei manieren gaan bedenken waarbij de kleur van de verlichting aangeeft wat we gaan doen of wat er komen gaat.

 

Bovendien was ik nieuwsgierig of ik door variëren met kleur ervoor kon zorgen dat de kinderen zich beter konden concentreren. En welke gebeurtenissen of evenementen ik kon ondersteunen met een gaaf lichtrecept? Ging dit wel werken of wist ik na een week al dat dit niet thuis hoort in het onderwijs?

 

Veel mensen om mij heen waren sceptisch over het gebruik van de gekleurde Hue verlichting in een groot klaslokaal. Gaat dit nou wel werken? Gaan de lampen wel het gewenste effect geven?

Philips Hue op school.

Als ik eerlijk ben is een groot klaslokaal natuurlijk wel iets heel anders dan een woonkamer. Les geef je altijd overdag, dus de lichtinval in het lokaal zorgt er voor dat de lampen het lokaal niet volledig kunnen kleuren.

 

Toch... het werkt! Misschien is het een placebo effect, maar wanneer ik de klas vertel, dat ik de lampen op een concentratie-stand zet, zie ik gelijk dat de kinderen rechtop gaan zitten en echt hard gaan werken. Een moeder kwam na een week bij mij in de klas om te vertellen dat haar zoontje thuis zegt dat hij zich echt beter kan concentreren. De Hue was hier iets heel kleins met een groot effect.

 

En dan ga je nog beter nadenken over de mogelijkheden van licht.

Tja, hoe gaaf is het dan om je verjaardag te vieren terwijl de lampen feestelijk meekleuren op de klanken van “Lang zal ze leven”? Iets heel simpels, maar voor een kind een onvergetelijke ervaring. Of als de Sint en zijn zwarte pieten langs zijn geweest om de schoentjes te vullen of wanneer de kerstboom in de klas staat en de lampen daar een extra mooi effect of spanning aan kunnen geven.

   

Wow, het is eind oktober en ik kijk nu al ontzettend uit naar de periode dat de ochtenden weer donker zijn!

   

De Hue verlichting is niet speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. Het is een innovatieve manier van verlichting waarmee je je eigen persoonlijke sfeer kunt creëren. En dat is wat het zo bijzonder maakt. Het is namelijk wel iets wat de leerlingen elke dag blijft verbazen. Dat is ook precies hoe ik het onderwijs zie. Kinderen elke dag verbazen en enthousiast maken om te leren. Ervoor zorgen dat ze vol verhalen naar huis gaan, de verhalen thuis vertellen bij het avondeten en de volgende dag met ontzettend veel energie weer terug komen op school.   

 

Klaar om te leren.

Jeffrey Swerissen

Jeffrey is een groepsleerkracht van groep 6/7 en ICT Coördinator op de Bosbergschool, Hollandsche Rading.