Circulaire verlichting
Net als in de tijd dat je facility manager was, vind je het belangrijk om oog te hebben voor het milieu. Je wilt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je eist niet alleen een zo efficiënt mogelijke exploitatie van de verlichtingsinstallatie, maar kijkt ook naar de installatie zelf. Wordt die weggegooid als je naar een nieuwe, energiezuinige verlichtingsinstallatie overstapt? Dat is toch eigenlijk zonde? Je hebt nu de mogelijkheid hebt om daar zorgvuldiger mee om te gaan. Je kunt licht ook leasen in plaats van het te aan te schaffen. De leverancier blijft dan eigenaar van het complete verlichtingssysteem. Je betaalt alleen voor het licht, niet voor het systeem. En wordt de verlichting vervangen, dan zorgt de leverancier ervoor dat alle componenten uit het systeem worden hergebruikt in plaats van weggegooid. Dit heet circulaire verlichting. Ik kan je zeggen dat je daarmee een flinke stap zult zetten in het maatschappelijk verantwoord ondernemen!
Slimme magazijnverlichting
Een laatste voorbeeld heeft betrekking op een systeem voor magazijnverlichting. Energiebesparing en duurzaamheid gaan hier écht hand in hand. In één geïntegreerde verlichtingsoplossing zorgen dimbare LED-armaturen en draadloze regelaars samen voor een superieure vorm van verlichten. Doordat de energiezuinige LED's worden gecombineerd met lichtregeling en zone-indeling bespaar je meteen al tot 50% op je energiekosten. En dankzij de lange levensduur van onze LED's heb je de komende 10 jaar geen vervangingskosten meer... Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee. Slimme magazijnverlichting noemen we dat.
Slim en duurzaam tegelijkertijd - Nu ik je heb laten zien dat verlichting zo duurzaam is geworden, kun je jezelf - als facility manager of als eigenaar van een gebouw - dus eigenlijk niet meer de vraag stellen: waarom zou ik dit willen? Maar waarom zou ik dit niet willen? Want hoe kun je nog een conventionele verlichtingsoplossing overwegen als je de kans hebt om op zoveel fronten slim en duurzaam te zijn?