Hacken voor een gezondere toekomst

Dale Wiggins

De verhouding tussen arts en patiënt zal over een aantal jaar volledig anders zijn dan nu het geval is. Persoonlijke health-trackers, mobiele gezondheids-apps en gegevens-portals op cloud-basis geven consumenten, patiënten en zorgverleners toegang tot enorme hoeveelheden gegevens, maar hoe kunnen deze gegevens waardevol worden en praktisch worden ingezet?

Vanuit klinisch perspectief kijken we nog steeds naar losse ‘eilanden’ van elektronische patiëntgegevens, gegevens van consumentensensoren, en omgevingsgegevens. Mensen raken overweldigd door de gigantische hoeveelheid informatie die hen ter beschikking staat. Door al deze gegevens met elkaar te verbinden, zullen interacties tussen arts en patiënt vaker voorkomen en kunnen consumenten een meer actieve rol spelen bij het beheren van hun eigen gezondheid. We zien nu al dat veel technologiebedrijven proberen te profiteren van deze kansen.

 

En daar komt het HealthSuite Digital Platform (HSDP) om de hoek kijken. Wat HealthSuite uniek maakt, is dat het gebruikmaakt van onze expertise op het gebied van gegevensintegratie in duizenden ziekenhuizen en huishoudens over de hele wereld. Sta me toe een aantal feiten te noemen: met onze beeldvormingsoplossingen wordt meer dan 15 petabyte aan gegevens beheerd; één van de grootste longitudinale IC-databases ter wereld bevat meer dan 2 miljoen integrale patiëntendossiers; jaarlijks worden 40 miljoen baby’s geboren met behulp van foetale bewakingsapparatuur van Philips; elk jaar worden in ziekenhuizen 190 miljoen patiënten bewaakt met Philips-apparatuur; en elke dag worden 1 miljoen patiënten thuis bewaakt met Philips-oplossingen en -diensten.

 

Met het HealthSuite Digital Platform kunnen we gegevens van fitness-trackers en omgevingsgegevens (van bronnen als het luchtfiltersysteem in de woning) te integreren met gezondheidsgegevens afkomstig van artsen. Zo stelt het platform zowel consumenten als zorgteams in staat om eenvoudig een holistisch beeld te krijgen van het gehele traject van de patiënt. Op die manier kunnen gezondheidsgegevens optimaal worden gebruikt om een gezonde levensstijl te bevorderen, ziekten te voorkomen, op elk moment diagnoses te stellen, behandelplannen op te stellen en herstel in de eigen thuisomgeving mogelijk te maken.

 

Als hoofd van het HealthSuite Digital Platform ben ik zeer enthousiast over ‘connected health’: de mogelijkheden die het internet biedt voor onze gezondheid. Ik sta te popelen om te zien wat ontwikkelaars kunnen doen om het concept van ‘connected health’ naar een hoger plan te tillen tijdens onze eerste hackathon op het HealthSuite Digital Platform, die op dit moment in San Francisco plaatsvindt. We hebben ontwikkelaars gevraagd om ons te helpen op ons open platform prototypes te ontwerpen van de volgende generatie applicaties ter bevordering van een gezonde levensstijl. Deze applicaties zijn gericht op patiënten, zorgverleners en zogenaamde ‘Accountable Care Organizations’, en zelfs werkgevers die hun personeel aanmoedigen om te werken aan hun gezondheid via zogeheten ‘wellness incentives’. Er is al veel spannends gebeurd, en ik nodig lezers dan ook uit om het evenement live te volgen via ons Twitter-account @philipslivefrom.

 

In de komende dagen worden de winnaars van onze hackathon bekendgemaakt. De winnaars van de hoofdprijs krijgen de gelegenheid om hun applicatie te demonstreren op de Philips-stands tijdens SXSW® Interactive, een evenement dat volgende week plaatsvindt in Austin, Texas. Verder krijgen de winnaars ook de gelegenheid om hun ideeën te bespreken met leidinggevenden van Philips om het eventueel verder te ontwikkelen. We zullen jullie op de hoogte houden van andere geplande hackathons.

 

Ik wil je graag nog één ding meegeven: Als je de kans had om een nieuwe app te ontwikkelen die de wereld gezonder kan maken, hoe zou die er dan uitzien?

Dale Wiggins

Dale Wiggins

Vice President en General Manager van Philips HealthSuite Digital Platform.
Het HealthSuite Digital Platform is de infrastructuur voor Philips informatica oplossingen met waar de patient centraal staat en continuiteit van de zorg in het ontwerp opgenomen.

 

Volg Dale op

Linkedin

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.