“Durf radicale keuzes te maken” Een open brief aan Generatie Y

Frans Van Houten

Frans van Houten - Beste leden van Generatie Y,

 

In 1632 schilderde Rembrandt een beroemd portret van een groep ‘chirurgijnen’ die een lijk ontleedden. In een tijd waarin de werking van het menselijk lichaam grotendeels een mysterie was, verlegden zij met hun nieuwsgierigheid de grenzen van de geneeskunde. Deze periode van de Nederlandse geschiedenis wordt de Gouden Eeuw genoemd, omdat de economie bloeide en de wetenschap enorme vooruitgang boekte.

Onze tijd is in veel opzichten net zo bijzonder. Onlangs hebben we een ruimtevaartuig op een komeet laten landen. Zelfrijdende auto’s en ‘virtual reality’ zullen over enkele jaren heel gewoon zijn. Innovaties op het gebied van ‘Big Data’, apparatuur met netwerkfunctionaliteit en het ‘Internet of Things’ zorgen voor fundamentele veranderingen in de manier waarop we werken, spelen, leren en contact met elkaar onderhouden.

 

Ook de gezondheidszorg gaat een nieuwe fase in. Bij Philips ontwikkelen we bijvoorbeeld minimaal invasieve methodes om tumoren te vernietigen met gerichte ultrasone geluidsgolven, zodat patiënten geen ingrijpende operatie hoeven te ondergaan en sneller kunnen herstellen. We stellen artsen over de hele wereld in staat om kennis en biopsieresultaten van kankerpatiënten te delen, om zo de diagnostiek te verbeteren. We willen jullie ook in staat stellen om je gezondheid in de gaten te houden en te verbeteren, en we willen dat zorg op een naadloze manier wordt verleend – thuis, bij de (huis)arts of in het ziekenhuis.

 

Als ik naar jullie generatie kijk, zie ik een groot potentieel om de wereld te veranderen en te verbeteren. Jullie zijn zelfverzekerd, expressief, ruimdenkend en optimistisch. Al vanaf jullie geboorte leven jullie in een digitale wereld: jullie zijn altijd met elkaar verbonden en delen voortdurend ervaringen. En jullie worden waarschijnlijk de best opgeleide generatie in de geschiedenis. Jullie energie en enthousiasme zijn zeer welkom bij innovatieve bedrijven zoals Philips.

“Durf radicale keuzes te maken” Een open brief aan Generatie Y

Ik besef ook dat jullie generatie te kampen heeft met haar eigen uitdagingen. De recente economische crisis heeft bijvoorbeeld jullie toetreding tot de arbeidsmarkt bemoeilijkt. Velen van jullie zijn werkeloos, wat frustrerend is en gevolgen kan hebben voor jullie toekomst.

 

Ik roep jullie echter op om niet de moed te verliezen. Mijn generatie heeft slechts een deel van de oplossingen voor wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, bevolkingsgroei, armoede, honger en chronische ziektes zoals diabetes en kanker. We hebben jullie energie en frisse blik nodig. Jullie moeten de moed hebben om een radicaal andere benadering te kiezen en een weg in te slaan die mijn generatie niet kan voorzien.

 

Ik weet dat jullie daartoe in staat zijn. Bij jullie aankoopbeslissingen houden jullie al rekening met het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Jullie kopen het liefst producten van verantwoordelijke bedrijven. En jullie geven de voorkeur aan delen en huren boven kopen, zoals blijkt uit het enorme succes van bedrijven als Über en Airbnb. Deze mentaliteit staat aan de basis van revolutionaire concepten zoals de circulaire economie.

 

De oude economie – die mijn generatie heeft geërfd en waarvan nu de grenzen zijn bereikt – is lineair. Producten worden op één specifieke manier benut, afgedankt en vervolgens vervangen door een nieuwe versie. Dit is inefficiënt en zorgt voor niet-duurzame afvalstromen. In de circulaire economie – die jullie hopelijk massaal zullen omarmen – worden producten ontworpen en vervaardigd om meerdere malen of zelfs eindeloos te worden (her)gebruikt.

“Durf radicale keuzes te maken” Een open brief aan Generatie Y

Philips en andere toonaangevende bedrijven hebben de circulaire economie verwelkomd. Wij ontwikkelen nieuwe bedrijfsmodellen die consumenten aanmoedigen om producten of oplossingen niet eenmalig aan te schaffen, maar om te betalen voor het gebruik ervan. En we veranderen de manier waarop we onze producten ontwerpen, vervaardigen, distribueren en onderhouden. De circulaire economie is voor ons zowel een noodzaak om concurrerend te blijven als een manier om het probleem van schaarse hulpbronnen op te lossen. De circulaire economie biedt echter ook grote kansen, zoals honderdduizenden nieuwe arbeidsplaatsen, waarvan velen hopelijk door leden van jullie generatie zullen worden ingevuld.

 

De wereld heeft meer van dergelijke revolutionaire ideeën nodig, en ik roep jullie op om deze te ontwikkelen. Jullie worden de ondernemers, politici, leraren, uitvinders en leidinggevenden die ideeën in de praktijk zullen brengen en de basis zullen leggen voor vele toekomstige generaties.

“Durf radicale keuzes te maken” Een open brief aan Generatie Y

Durf daarom radicale keuzes te maken. Investeer in je professionele ontwikkeling, niet alleen aan het begin van je loopbaan maar voortdurend. Verander van baan, toon ondernemersgeest of volg zo nodig een opleiding om je ambities te laten aansluiten op de veranderende behoeften van de markt.

 

Diegenen onder jullie die in Europa wonen, roep ik op om zich niet te richten op wat ons van elkaar scheidt maar om voort te bouwen op wat we gemeenschappelijk hebben. Omarm de geweldige mogelijkheden van vrije handel, de voordelen die Europese marktintegratie biedt voor onze samenlevingen en het goede voorbeeld dat hiermee internationaal wordt gegeven. Wereldwijd moeten we open van geest zijn en vrije handel zoveel mogelijk bevorderen, zodat deze kan dienen als motor voor innovatie en welvaart. Dankzij die welvaart kunnen we vervolgens veel geweldige sociale voorzieningen in Europa en daarbuiten financieren. Laten we dus niet vergeten dat innovatie en zakelijk succes onontbeerlijk zijn voor wereldwijde vooruitgang. We moeten samen voortbouwen op onze sterke industriële basis om duurzame groei te realiseren, en hoogwaardige werkgelegenheid waarvan jullie generatie kan profiteren.

 

Mijn generatie heeft bijgedragen aan de wereld zoals die nu is, maar jullie zullen de wereld voorbereiden op de toekomst. Ik ben heel benieuwd wat jullie als leden van Generatie Y allemaal kunnen bereiken met jullie inzet en creativiteit. Ik ben ervan overtuigd dat jullie een sterker verbonden en duurzamere wereld een stap dichterbij zullen brengen.

Frans Van Houten

Frans van Houten

CEO Koninklijke Philips N.V.

Deze brief vormt een vervolg op de toespraak van Frans van Houten tijdens de internationale zitting van het Europese Jongerenparlement in het Rijksmuseum in Amsterdam op 13 april 2015.

 

Volg Frans Van Houten

LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.