Een andere kijk op zorg

De Nobelprijs die ons leven verlicht

De Nobelprijs die ons leven verlicht

Ton Martinali - Wij vinden licht iets vanzelfsprekends – in onze kantoren, als we de computer opstarten, als we 's morgens wakker worden, 's nachts autorijden of zelfs naar een voetbalwedstrijd kijken in een verlicht stadion. Maar de groep wetenschappers die de weg hebben gebaand voor de innovatie die onze levens zo heeft veranderd op het gebied van verlichting, hebben de hoogste bekroning in hun vakgebied ontvangen namelijk de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Nobelprijs

Twintig jaar geleden creëerden professoren Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura iets wat tot dan toe volgens velen onmogelijk was: diodes die blauw licht uitstralen, het essentiële onderdeel voor het realiseren van wit licht. Zo'n innovatie was ondenkbaar, werd hen verteld, en vele jaren lang werden hun experimenten overspoeld door problemen. Maar ècht innoveren betekent niet opgeven; het gaat om het vinden van inspiratie tegen de achtergrond van enorme obstakels en deze drie mannen waren inderdaad geïnspireerd.

In de jaren 1960 hadden we rode en gele LED's ontwikkeld; het decennium daarna bracht ons groene LED's, maar de blauwe bleven ongrijpbaar – tot hun doorbraak in de jaren ‘90. En die blauwe waren zo veelbetekenend, want eindelijk hadden we het laatste stukje van de legpuzzel en dat betekende dat we kleuren konden mengen om wit licht te maken met LED-lampen. Vanaf dat moment veranderde de innovatie in verlichting voorgoed. Niet alleen omdat het betekende dat LED's ooit op een dag de gloeilampen zouden kunnen vervangen, maar omdat het de wereld voorzag van een lichtbron die minder energie verbruikt, die duurzamer en milieuvriendelijker is en goedkoper is. Ongeveer een kwart van het elektriciteitsverbruik wereldwijd wordt gebruikt voor verlichtingsdoeleinden. LED's verbruiken minder energie en gaan 10 keer langer mee dan fluorescentielampen en gaan zelfs 100 keer langer dan gloeilampen.

De Nobelprijs die ons leven verlicht 2

Het effect daarvan op de maatschappij is werkelijk hervormend. In Afrika bijvoorbeeld biedt het gemeenschappen gemakkelijker toegang tot verlichting 's avonds doordat LED's geen grote hoeveelheden dure elektriciteit vereisen; in bepaalde gevallen kunnen LED-systemen van Philips zelfs gevoed worden met zonne-energie.

 

Wellicht is dit het aspect dat het Nobelcomité het meest overtuigde bij het toekennen van de prijs. Blauwe LED's stelden ons in staat de manier waarop we leven wereldwijd ingrijpend te veranderen; niet alleen vandaag maar ook voor vele toekomstige generaties.

 

Dit was de uitvinding die de basis legde voor een revolutie in licht, en sindsdien hebben wij bij Philips deze uitvinding verder ontwikkeld en verbeterd. Wij behoren nog steeds tot de voorlopers in het digitaliseren van LED's. In een connected wereld, waarin smartphones en tablets steeds belangrijker worden in ons alledaags leven, heeft Philips een reeks innovaties uitgebracht die consumenten helpen om het gebruik van hun LED-licht steeds intensiever te regelen met behulp van zulke apparaten.

 

Digitale technieken bieden ons ongelooflijke kansen om voort te bouwen op het succes van deze drie buitengewone wetenschappers. Zij hebben ons geholpen om te inspireren tot de eindeloze mogelijkheden van de toekomst en nu maken wij die mogelijkheden waar.

Ton Martinali

Ton Martinali

Product Marketeer PLS bij Philips Lighting Benelux

Volg Ton via:

LinkedIn

Twitter

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.