Patiëntgerichte zorg
Bij Philips zijn we jaren geleden al begonnen aan ons traject op weg naar patiëntgerichte zorg. Medio vorig jaar zijn we daarin aangekomen bij de introductie van het digitale cloudbased zorgplatform HealthSuite voor de ondersteuning van het veilig opslaan en analyseren van gegevens over de gezondheid en leefstijl van mensen.
We wisten echter dat voor een echt overtuigende gebruikerservaring meer nodig is dan gegevens alleen. We moesten vervolgstappen zetten door samen te werken met sterke partners in de zorgwereld en de industrie. Zo kunnen we oplossingen ontwikkelen die op ons platform zijn toegesneden: klinische oplossingen die mensen de mogelijkheid bieden om niet alleen hun gezondheidsgegevens te integreren, maar ook om er iets concreets en zinvols mee te doen.
Als ik naar mijn dochter Kim kijk, die elke dag met haar diabetes moet omgaan, besef ik dat we haar daar de middelen voor moeten geven. Ze moet daarnaast echter ook toegang hebben tot een actieve gemeenschap van medepatiënten, en contact kunnen maken met zorgverleners/verzorgenden (waaronder ik) en medici.
De ontbrekende schakel in het zorgmanagementproces
Samen met Salesforce, het Radboudumc en een groep patiënten en medici hebben we een oplossing ontwikkeld die mensen met diabetes type 1 ondersteunt. Het gaat om een mobiele patienten-app met een gepersonaliseerd dashboard dat ook direct toegang biedt tot een online gemeenschap waar alles (klinische gegevens, medische dossiers en door apparatuur of de patiënt verstrekte gegevens) en iedereen – medici, apothekers, patiënten en zorgverleners –samenkomt.
En daartussen ligt de schakel die volgens ons al zo lang ontbreekt in de zorg. Patiënten hebben altijd al toegang gehad tot zorgprofessionals: de mensen die weten wat hen scheelt. Via lokale patiëntenverenigingen of online forums is er altijd contact mogelijk geweest met lotgenoten, met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als zij.
Maar wat als dat we al deze mensen zouden kunnen samenbrengen en kunnen laten samenwerken? En wat als we gegevens daarin een centrale plaats zouden kunnen geven? En als we nu eens een veilige, gemodereerde online gemeenschap zouden kunnen opzetten waar de kracht van een patiëntenplatform naadloos kan integreren in het hele zorgmanagementproces? Waar patiënten kunnen samenwerken met hun verschillende zorgveleners én met elkaar?