Een andere kijk op zorg

Cloud-based technologieën voor betere en meer patiëntgerichte klinische toepassingen

Lucien Engelen - Philips en het Radboudumc werken samen aan de ontwikkeling van cloud-based technologieën voor betere en meer patiëntgerichte klinische toepassingen. Eerder dit jaar maakte Philips bekend een alliantie aan te gaan met het CRM-bedrijf salesforce.com voor de ontwikkeling van een open cloud-based gezondheidsplatform waarbinnen de gegevens van medische en persoonlijke oplossingen worden geïntegreerd en waarin applicaties worden aangeboden. Tegelijkertijd kondigde Philips de eerste twee klinische applicaties voor dit platform aan waarmee artsen en andere zorgverleners patiënten met chronische aandoeningen in hun thuisomgeving kunnen monitoren. REshape zal gebruikmaken van het nieuwe Philips HealthSuite cloud-platform met applicaties om zijn innovatieve patiëntendiensten verder te ontwikkelen en te implementeren, zodat een omgeving wordt gecreëerd waarin patiënten gelijkwaardige partners zijn binnen de zorgverlening.

Cloud-based technologieën voor betere en meer patiëntgerichte klinische toepassingen

Lucien Engelen, directeur van het REshape Center, zegt: "We hebben de afgelopen jaren actief geëxperimenteerd met verschillende innovatieve digitale instrumenten. Het meest ambitieuze is het in het klinische proces ingebrachte Hereismydata™. Dit is een combinatie van een persoonlijk gezondheidsdossier, een communitysysteem voor patiënten, zorgverleners en families én een connectiviteitsinstrument voor allerlei medische hulpmiddelen en apps. Uit onze pilots en klinische onderzoeken werd duidelijk dat traditionele ziekenhuissoftware niet alle noodzakelijke functionaliteit biedt om gegevens van hulpmiddelen en over behandeling op een veilige manier te delen. Het HealthSuite platform dat Philips en salesforce.com ontwikkelen, is een krachtige basis voor het verder realiseren van onze ambities. Door deze samenwerking kan het Radboudumc zich concentreren op nieuwe manieren om patiënten bij hun eigen zorg te betrekken en klinische gegevens relevanter én beschikbaar voor hen te maken, zonder dat we zelf de noodzakelijke software en platforms hoeven te ontwikkelen. Hierdoor kunnen we veel sneller robuuste, veilige en schaalbare nieuwe applicaties voor chronische patiënten ontwikkelen, ook nog eens op internationale schaal.”

 

Volgens Jeroen Tas, algemeen CEO van Philips Healthcare Informatics, Solutions and Services, is Philips zeer gemotiveerd om echt aantrekkelijke eCare-oplossingen te ontwikkelen, in eerste instantie voor patiënten met chronische aandoeningen. “Daar zijn we in het Radboudumc voor patiënten met COPD mee bezig, en dat is nog maar het begin.”

De technologie achter eCareCoordinator en eCareCompanion, de eerste apps die gezamenlijk door Philips en salesforce.com werden ontwikkeld, biedt ziekenhuizen, patiënten en familieleden realtime-inzicht in alle aspecten van de behandeling, inclusief gegevens van aangesloten hulpmiddelen, medicatie, medische voorgeschiedenis en alarmsignalen. Het platform open staat voor elk bedrijf en elke ontwikkelaar. Salesforce.com heeft al een ontwikkelingskit gelanceerd voor het maken van draagbare applicaties voor in de salesforce.com-cloud. Engelen is van oordeel dat het voor toekomstige gezondheidsplatforms cruciaal is dat de aansluiting van huidige en toekomstige hulpmiddelen mogelijk is: “We moeten van eGosystemen overgaan op een eCosysteem rondom de patiënt.”

 

Het Radboudumc is het eerste Europese academische ziekenhuis dat het nieuwe Philips HealthSuite platform toepast voor echt klinisch gebruik. Het past in hun lijn van onder andere twee jaar geleden alle dossiers open te stellen voor de patiënten zelf, als eerste ziekenhuis in Europa.

 

Eén van de eerste pilots wordt uitgevoerd bij patiënten met de chronische aandoening COPD. Zij zullen worden gemonitord met hulpmiddelen als de Zorg Patch, een kleine sensor die op de borst wordt gedragen en die op afstand bewaking van klinische kwaliteit mogelijk maakt. Pilots met onder andere zwangere vrouwen en patiënten met hartziekte en diabetes zullen de komende maanden worden gehouden.

 

“We zien een explosie van persoonlijke medische gegevens,” zegt Engelen, “maar de echte uitdaging is om deze gegevens te integreren in de systemen die artsen en andere zorgverleners in de dagelijkse praktijk gebruiken en te zorgen dat artsen en patiënten de gegevens kunnen vertrouwen.”

 

Hij benadrukt dat de sensortechnologie volwassen wordt en dat er steeds meer lichaamsparameters op betrouwbare en betaalbare wijze 24 uur per dag in de thuissituatie kunnen worden gemeten. Philips heeft al toestemming van de FDA gekregen voor eCareCoordinator en eCareCompanion, de eerste twee applicaties voor hun medische platform. “De cloud-technologie en sensors zijn beschikbaar, maar we moeten deze gegevens veel beter in het zorgproces integreren en tegelijkertijd patiënten toegang bieden tot alle relevante gegevens over hun behandeling en aandoening.”

Voor zorgverleners bevatten de applicaties instrumenten om effectief de gegevens van hun patiënten te beoordelen, prioriteiten te stellen voor wat er moet gebeuren en zorgplannen aan te passen. Hiervoor zijn niet alleen gezondheidsgegevens in realtime nodig, zoals vitale functies, gewicht en bloeddruk, maar ook subjectieve informatie afkomstig van de patiënt of het zorgteam.

 

Patiënten krijgen gepersonaliseerde applicaties aangeboden, bijvoorbeeld voor tablets, waarmee ze toegang hebben tot relevante klinische gegevens, maar ook tot andere gezondheidgerelateerde informatie die is verzameld met persoonlijke hulpmiddelen als activiteitmeters en slimme weegschalen. Deze applicaties kunnen gepersonaliseerde waarschuwingen geven wanneer het tijd is voor medicatie en andere onderdelen van de behandeling, en patiënten tegelijkertijd toegang geven tot hun zorgteam, familie en community’s van patiënten met vergelijkbare aandoeningen.

 

Nieuwe spelers op mondiale markten als Apple, Google en recentelijker Facebook, zullen volgens Engelen een enorme impact hebben. “Maar het is niet aannemelijk dat een van hen alle aspecten van de digitale gezondheid zal gaan domineren, het zal eerder gaan versplinteren dus voor ons leek een platform-agnostische benadering de beste manier om dit veilig, robuust én schaalbaar aan te pakken. Hier verschijnen Philips en salesforce.com ten tonele. Zij stellen ons als gezondheidsinstelling in staat patiënten, families en informele verzorgers beter geïnformeerd en mondiger te maken, ongeacht de leveranciers of platforms die onze medische staf of de patiënten gebruiken. De medische zorg globaliseert. Voor mij was het dan ook niet logisch om dit alleen lokaal of zelfs alleen nationaal te laten draaien. Met dit partnerschap kunnen we op mondiale schaal een groot verschil maken voor de gezondheid(szorg). Ons streven is tenslotte: een grote betekenis voor de gezondheid(szorg). Deze beweging is ook volledig in lijn met de e-health doeltstellingen van het Minister van VWS, zoals omschreven in de “ehealth-brief” die de bewindslieden deze zomer aan de kamer hebben gestuurd.

 

“Veel van onze ideeën en inzichten komen veel sneller samen dan we vorig jaar voor mogelijk hadden gehouden,” aldus Engelen. “De samenwerking met Jeroen Tas en zijn team van Philips en Salesforce.com en de combinatie van hun platform en knowhow met ons REshape-team, onze artsen, verpleegkundigen en onderzoekers, is bepalend voor onze komende plannen. REshape is geen technologie- of softwarecentrum, maar met onze concepten en het werk dat tot nu toe is verricht voor de ontwikkeling van Hereismydata™ hebben we het naar een hoger plan getild. De samenwerking met Philips en salesforce.com in ons gemeenschappelijke team met REshape stelt ons nu in staat deze concepten samen met patiënten erg snel op te bouwen tot een uiterst schaalbaar, veilig, open en gebruikersvriendelijk platform. We zijn heel enthousiast over wat er de afgelopen maanden is gedaan, en het beste moet nog komen!”

Lucien Engelen

Lucien Engelen

Directeur van het Radboud REshape Innovation Center

 

Lucien is directeur van het Radboud REshape Innovation Center aan het Nijmeegs Universitair Medisch Centrum waar hij experimenteert met de toepassing van de nieuwste technologieën in de zorg. Ook organiseerde Lucien onder andere TedxMaastricht en sprak over de rol van de patiënt in de zorg.

 

Volg Lucien via:

LinkedIn

Twitter

Blog

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.