Een andere kijk op zorg

Big Data: Kan het ons leven echt veranderen?

Big Data - Kan het ons leven echt veranderen

Jim Andrew - Laatst zat mijn zoon aan onze keukentafel en keek me meewarig aan toen ik vertelde dat toen ik net zo oud was als hij een eenvoudige zakrekenmachine een van de meest gewilde gadgets was. Vandaag de dag hebben hij en zijn vrienden zo'n duizelingwekkend scala aan 'speeltjes' om zich mee te vermaken en om kennis op te doen dat hij zich niet kan voorstellen wat er nou zo bijzonder is aan een zakrekenmachine.

Wat hij volgens mij niet beseft, is het ware potentieel van de tijd waarin we leven en de technische revolutie die zich momenteel voltrekt, die behalve 'lifestyle devices' nog veel meer in petto heeft.

De volgende golf van geavanceerde hulpmiddelen, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd door teams van specialisten met wie ik het voorrecht heb te mogen samenwerken, zal ons leven – en de samenleving als geheel – er echt beter op maken.

Stelt u zich eens een samenleving voor waarin ziekten worden opgespoord voordat we ze überhaupt krijgen, of voordat ze verergeren, waarin we luchtvervuiling kunnen beheersen en energieverbruik kunnen beperken, of waarin een gezonde maaltijd, dankzij technologie, op tafel staat als de leden van het gezin thuiskomen.

'Big data' maakt veel van deze innovaties mogelijk. Waar infrastructuren ooit uit steen en metaal bestonden, bouwen we vandaag de dag een IT-wereld in de 'cloud' met een verzameling gegevens die zo omvangrijk en complex is dat we nog nauwelijks beseffen hoe waardevol deze is.

Terwijl olie zijn stempel drukte op de 20e eeuw, zal de 21e eeuw in het teken staan van data. Maar dat neemt niet weg dat deze lucratieve hulpbron relevanter en hanteerbaarder moet worden gemaakt voor mensen.

Bedrijven als Philips hebben manieren ontwikkeld om omvangrijke datasets te visualiseren en te analyseren en de gegevens op nuttigere wijze te gebruiken. Nu zijn we zover dat we apparaten kunnen ontwerpen die niet alleen een dienst bieden, zoals een zakrekenmachine, maar breder toepasbaar zijn om ons leven op een zinvollere manier te verbeteren.

De Quantified Self-beweging, een wereldwijde gemeenschap van pioniers, gebruikt 'self-tracking' hulpmiddelen zoals draagbare computers om persoonsgegevens te analyseren. Deze informatie kan mensen in staat stellen hun gezondheid te bewaken en zorgverleners te voorzien van gedetailleerde informatie, hetgeen persoonlijkere zorg mogelijk maakt.

Op het World Economic Forum van dit jaar werd het enorme potentieel van big data geïllustreerd door de Technology Pioneers. De Nest-thermostaat leert van het gedrag van een gebruiker en stelt een speciaal schema op dat energie bespaart, terwijl Coursera onbeperkt toegang biedt tot een aantal van de beste universiteiten ter wereld.

Big data helpt bedrijven ook om de relaties met klanten te versterken en hun werkwijzen te stroomlijnen. Zo brengt Kaggle wetenschappers in contact met bedrijven die problemen met big data hebben en GitHub, een vooraanstaand sociaal netwerk voor programmeurs, verandert de wijze waarop mensen samenwerken bij projecten.

Ofschoon big data enorme mogelijkheden biedt, moeten we knelpunten ten aanzien van gegevensbescherming, eigendom en accountability wegnemen. Door een verantwoorde vertaalslag te maken, denk ik echt dat big data ons kan helpen om onze kinderen een veelbelovende toekomst te bieden.

Jim Andrew

Jim Andrew

Jim is Executive Vice President, Chief Strategy & Innovation Officer

Chairman Sustainability Board en is lid van de Executive Committee.

 

Volg Jim op

LinkedIn

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.