Een andere kijk op zorg

Agressie voorkomen met lichtrecepten

Naïef idealisme of het antwoord op uitgaansgeweld?

‘Nog een slachtoffer bruut uitgaansgeweld Stratumseind’, ‘Op het Stratumseind valt wel eens een klap’, ‘Eindhoven grijpt weer in op Stratumseind’, ‘Kroegen in Eindhoven gesloten na agressie door portiers.’ Het zijn zomaar een aantal nieuwskoppen die de afgelopen tijd de landelijke kranten haalden. Stratumseind heeft een reputatie, en die is niet rooskleurig. Wat wellicht wel rooskleurig wordt, is de straat. Philips voert samen met de gemeente Eindhoven en het Intelligent Light Institutie van de TU Delft een proef uit met lichtrecepten om het gedrag van het uitgaanspubliek te veranderen. De hoop is dat alle opgekropte woede veroorzaakt door veel alcohol en weinig succes in de zoektocht naar een partner vergeten wordt als de jongeren zich onderdompelen in een subtiel lichtbad. Wat houdt dit in, waarom zou dit werken en welke rol kan licht spelen in uw stad


De invloed van de openbare ruimte op u

Die invloed van de openbare ruimte op de gemoedstoestand van mensen is al vaak onderzocht. Stelt u het maar eens voor in uw gedachten; een doodlopend steegje met nietszeggende graffititags en in het pad liggen achtergelaten oude meubelstukken. Onderzoekers in New York noemden dit de broken window theory. Nadat ze in een New Yorkse wijk met hoge misdaadcijfers alle graffiti wegwerkten, namen de cijfers drastisch af. Het opknappen van de buurt had een direct invloed op het gedrag van de bewoners. Het is het bewijs dat de openbare ruimte ons gedrag beïnvloed. Onderzoeker Kees Keizer aan de Rijksuniversiteit Groningen constateerde hetzelfde effect in zijn sociologische onderzoek naar het gedrag van mensen op plekken met graffiti.


Wat heeft dit met licht te maken? Daarvoor moeten we nog even terug naar de beschrijving van het doodlopende steegje met graffititags en de omgevallen prullenbak. Ik vermoed dat u zich ook inbeeldt dat het midden in de nacht is en dat er aan het begin van de steeg een flikkerende lantaarnpaal nog extra bijdraagt aan de neerwaartse spiraal van uw gemoedstoestand.


De invloed van kleur op u

Naast de kwaliteit van de openbare ruimte en de lichtintensiteit spelen kleuren ook een rol in onze gemoedstoestand. Kleurenpsychologie staat al jaren hoog op het lijstje van alle marketingbureaus. De keuze van kleur bepaald in grote mate wat ze willen uitstralen, een paar voorbeelden:


- Rood: kracht, macht, motivatie, passie en ambitie

- Geel: Logica, intellect, vrolijkheid en vrijheid

- Blauw: wilskracht, idealisme, zelfexpressie en een ruime blik


Dit zegt natuurlijk nog niet heel veel over het effect van kleur op uw gemoedtoestand in de openbare ruimte. Nog meer kleurenpsychologie van de koude grond, maar niet minder relevant, levert het volgende kleurenschema op:


- Rood is emotie

- Blauw maakt je rustig en kalm

- Groen is balans en rust

- Bruin is geborgenheid

- Oranje maakt dynamisch

- Zwart is sensueel en tijdloos

- Wit is zonder emotie

- Geel brengt je in balans

 

Toegepast op de openbare ruimte zou het dus verstandig zijn om rood te vermijden en gebruik te maken van blauwe en groene kleuren om de agressieve emoties af te zwakken. Dit zijn echter mijn aannames, die op het moment worden getest.


De juiste balans op het juiste moment

Die juiste balans op het juiste moment zoekt Philips in Stratumseind. Het living lab meet vanaf 2013 vier jaar lang de gegevens van het publiek in deze straat, onder de noemer De-escalate. De volgende drie gegevens worden onder meer dag in dag uit gemeten:


1. Hoeveel mensen zijn er in de straat?

2. Hoeveel geluid wordt er geproduceerd?

3. Wat is het weer?


Aan de hand van die data wordt een lichtschema bepaald, dat inspeelt op het momentum. Het richt zich op het aantrekkelijk maken van de straat om te verblijven, maar bovenal hoopt Philips de agressie in de uitgaansstraat terug te dringen. Dit zal een positief effect hebben op de economische activiteiten van de horecaondernemers en vastgoedeigenaren én de kosten voor de politie-inzet zullen dalen. De ervaringen en uitkomsten in Eindhoeven gaat de lichtexpert meenemen en inzetten, zodat gemeenten in heel Nederland en mogelijk de rest van de wereld veilige en gezellige horecagebieden kunnen maken.


Discussieer mee: naïef idealisme of het antwoord op uitgaansgeweld

Het humeur 180 graden laten draaien, dat lijkt mij ijdele hoop, maar ik ben er heilig van overtuigd dat licht de gemoedstoestand subtiel kan beïnvloeden. Er zijn weinig momenten dat ik als puber geïrriteerder was, dan op het moment dat Andre Hazes zijn laatste uithaal deed en twintig tl-buizen aansprongen.
Wat denkt u? Vindt u het naïef idealisme om te denken dat licht een rol kan spelen op de gemoedstoestand van een groep jongeren of denkt u dat mensen door licht nooit meer een zwarte waas voor hun ogen krijgen? Deel uw mening hieronder.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.