Maar dat is niet genoeg, en bij Philips zijn we druk bezig om op alle fronten aan de weg te timmeren in de strijd tegen kanker, of het nu gaat om preventie, diagnose, behandeling of thuiszorg – gezamenlijk aangeduid als 'het zorgcontinuüm'. Een van de speerpunten is bestralingstherapie, waarbij hoog-energetische deeltjes of golven worden gebruikt om kankercellen te vernietigen of te beschadigen. Volgens de American Cancer Society behoort radiotherapie tot de meest gebruikelijke behandelingen van kanker, alleen of in combinatie met andere therapieën. Dit terrein heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld doordat dankzij geavanceerde beeldvormingssoftware hoogwaardige behandelplannen kunnen worden opgesteld om de tumor aan te pakken en gezonde cellen zoveel mogelijk te ontzien.
Behandelapparatuur, zoals de Linear Accelerator of LINAC, kan tegenwoordig op talloze manieren worden ingezet voor precisiebestraling, afgestemd op de persoon in kwestie, zoals vastgelegd in het behandelplan. De behandeling zelf, die poliklinisch wordt uitgevoerd, neemt enkele weken in beslag, en het feit dat het gebruik van stralingstherapie toeneemt, wijst erop dat deze behandelwijze goede resultaten oplevert.
Het behandeltraject voor kanker gezien door de ogen van een patiënt
Op het eerste gezicht lijkt het alsof we alle problemen het hoofd hebben geboden en dat alles naar wens verloopt. Maar dat is niet helemaal waar. En dat wordt duidelijk als we het behandeltraject bekijken door de ogen van een patiënt.
De eerste afspraak met de oncoloog gaat gepaard met veel onzekerheid, bezorgdheid en wachten. Tijdens dit gesprek zal de oncoloog een typisch behandeltraject schetsen en proberen de patiënt gerust te stellen. Daarna is het vaak enkele dagen wachten op de CT‑scan, ook wel een simulatiescan genoemd. De beelden van deze CT-scan, evenals andere beelden die worden verkregen via MR- of PET/CT-scanners tijdens de diagnose, worden vervolgens gebruikt om een persoonlijk behandelplan op te stellen.