Een andere kijk op zorg

Vervroegd ingrijpen dankzij slimme technologie

Voorkomen is beter dan genezen. Deze oude wijsheid heeft niets aan kracht ingeboet. Sterker nog: de relevantie lijkt alleen maar toe te nemen. In ons dagelijks leven, waarin gezond leven een steeds grotere rol speelt. Maar ook in de gezondheidszorg wordt deze trend steeds duidelijker zichtbaar. De introductie van slimme technologie geeft artsen en verpleegkundigen meer en betere tools om vooruit te kijken en te voorspellen hoe de conditie van een patiënt zich zal ontwikkelen. 

De waarde van de Early Warning Score  

Denk bijvoorbeeld aan monitoring binnen ziekenhuizen of zorginstellingen. Op verpleegafdelingen wordt traditioneel gewerkt met zogeheten spotchecks, waarbij op vaste tijden onder meer bloeddruk, respiratie en zuurstofsaturatie worden gemeten bij patiënten. Op basis hiervan wordt de early warning score (EWS) bepaald. De ontwikkeling van de EWS geeft een goed beeld van de toestand van een patiënt: een stijging in de EWS is een aanwijzing voor verslechtering.

 

De spotcheck is dus een belangrijk onderdeel in de monitoring van patiënten. Maar het is slechts een momentopname. Tussen meetmomenten wordt de ontwikkeling van de vitale functies niet geregistreerd, terwijl dat toch nuttig kan zijn. Zo laat wetenschappelijk onderzoek zien dat een stijging in de ademhalingsfrequentie in 80% van de gevallen al uren van tevoren een verslechtering van de toestand van een patiënt aankondigt. Als er doorlopend wordt gemeten door middel van een geautomatiseerd systeem, krijgt de verpleegkundige meteen een notificatie. Die kan de situatie beoordelen en besluiten of het nodig is om een arts in te schakelen.

Betere zorg voor de patiënt

Snel schakelen heeft grote voordelen. Uit praktijkervaring met het Philips Guardian Early Warning System zien we dat de kans op bijvoorbeeld opname op de Intensive Care afneemt evenals de mortaliteit. Maar ook de gemiddelde ligduur van een patiënt die voortdurend wordt gemonitord is lager. Kortom: de patiënt vaart er wel bij.

Ook verpleegkundigen hebben baat bij de inzet van dergelijke technologie. Zij kunnen hun andere taken met een gerust hart verrichten in de wetenschap dat zij meteen op de hoogte gebracht worden als dat nodig is. De meetwaarden kunnen immers middels een koppeling met het Medisch Oproep Systeem (MOS) ook op een smartphone of ander device worden getoond, waardoor de informatie altijd binnen handbereik is. Ook is de administratie die een spotcheck met zich meebrengt verleden tijd: het Guardian Early Warning System vult ook het elektronisch patiëntendossier automatisch. Door het wegvallen van deze administratieve last ontstaat meer ruimte voor de hoofdtaak: zorg voor de patiënt. Tot slot levert het systeem door de continue monitoring harde cijfers waarmee verpleegkundigen hun intuïtie naar artsen kunnen onderbouwen. Vaak voelt een verpleegkundige dat het niet goed zit met een patiënt maar is het lastig om aan te geven waar dat precies aan ligt. Met metingen van het systeem is dat concreet en aanwijsbaar

 

Uitwisseling door het zorgcontinuüm

De gegevens die het Guardian Early Warning System genereert kunnen ook gemakkelijk tussen alle afdelingen binnen een ziekenhuis of instelling worden uitgewisseld omdat alle Philips systemen op hetzelfde platform draaien. Ook de uitwisseling met andere ziekenhuizen en instellingen is snel geregeld. Dat zou zelfs uitgebreid kunnen worden naar zorg in de thuissituatie of monitoring door de patiënt zelf: als de monitoring systemen op alle locaties op hetzelfde platform draaien, kunnen gegevens gemakkelijk en veilig worden uitgewisseld. Dat is ook de basis voor een echt ‘zorgcontinuüm’ zoals Philips voor ogen heeft.

 

Mens en technologie bundelen krachten

Technologische innovatie creëert waardevolle tools die verpleegkundigen, artsen en andere zorgprofessionals in hun werk ondersteunen. Het is de kunst om deze tools goed in te passen binnen bestaande zorgprocessen. Daarom biedt Philips naast systemen ook begeleiding bij het implementatietraject aan. Maar hoe goed deze technologische tools ook zijn, zij zullen nooit de human touch kunnen vervangen. Dat is ook niet het uitgangspunt. Het doel is om persoonlijke zorg en technologie samen te laten werken en de pluspunten van beide te benutten voor een betere zorg aan de patiënt. De patiënt is immers degene die centraal staat in de zorg van vandaag en morgen.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

 

 

Rob de Bie

 

Accountmanager Monitoring and Analytics & Therapeutic Care Nederland

Rob de Bie is verantwoordelijk voor Philips patiëntbewaking- en monitoringsystemen in de ziekenhuizen van West-Nederland. Voorheen richtte hij zich als Applicatie Specialist op de klinische implementatie en toepasbaarheid van deze oplossingen.

 

Voordat hij in 2013 startte bij Philips als Applicatie Specialist werkte hij meerdere jaren als Intensive Care verpleegkundige in diverse ziekenhuizen. In de afgelopen 4 jaar heeft hij met succes samengewerkt met (internationale) klanten en collega’s om het gebruik van bewakingsapparatuur te optimaliseren. Tevens was Rob onderdeel in het ontwikkelen en toevoegen van Clinical Services aan het Philips portfolio in Nederland.



 

Volg Rob via LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.