Een andere kijk op zorg

Minimaal invasieve procedures: een gebied dat steeds verder wordt ontgonnen 

Bert van Meurs

Bert van Meurs - Waarschijnlijk kennen we allemaal wel iemand die ooit een hartaandoening heeft gehad. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien hart- en vaatziekten wereldwijd de voornaamste doodsoorzaak zijn. Tot voor kort moest voor de behandeling van hartaandoeningen de borst van de patiënt worden geopend om directe toegang tot het hart te krijgen. Deze kostbare procedure stelde patiënten vaak bloot aan een hogere kans op infecties en complicaties en leidde tot een lang en vaak pijnlijk herstel. Bovendien moest de patiënt in een redelijk goede gezondheid verkeren om de procedure te doorstaan, waardoor chirurgie niet voor iedereen een optie was.

Dit is veranderd met de introductie van minimaal invasieve beeldgestuurde procedures. Dankzij innovaties in beeldvormingstechnologieën en nieuwe apparatuur (zoals slimme katheters die via een kleine incisie in het lichaam worden ingebracht) kunnen hartaandoeningen nu worden behandeld met minimaal invasieve chirurgie. Dat is goed nieuws voor patiënten, aangezien er aan deze vorm van behandelen minder medische beperkingen en risico’s verbonden zijn. Dankzij deze innovaties is de behandeling van hartaandoeningen een stuk eenvoudiger geworden, hetgeen een enorm positieve impact heeft op de kwaliteit van leven van de patiënt. Met behulp van minimaal invasieve technieken worden patiënten snel behandeld en vaak dezelfde dag nog uit het ziekenhuis ontslagen – in tegenstelling tot eerdere methodes, die vaak leidden tot een wekenlange hersteltijd in het ziekenhuis. Bovendien leidt een snellere hersteltijd tot een korter verblijf in het ziekenhuis. Dat is weer goed nieuws voor de ziekenhuizen: procedures kunnen sneller worden afgerond, waardoor de verhouding kosten/inkomsten ook gezonder wordt.

 

Bij nieuwe, minder invasieve plaatsingssystemen dient de arts te bepalen waar een katheter in het lichaam wordt ingebracht. Je kunt dit vergelijken met een reis in het donker waarbij chirurgen met behulp van rechtstreekse beeldgestuurde ondersteuning, op monitoren worden voorzien van cardiale beelden om een compleet beeld van het hart te krijgen. De integratie van deze live beelden met 3D-beelden van het hart afkomstig van andere beeldvormende apparatuur helpt artsen om daadwerkelijk in het lichaam te kunnen kijken. De arts krijgt een 'routekaart' van het hart te zien met uitgebreide aanvullende informatie over de omgeving van het hart, waardoor ze hun instrumenten zorgvuldig door het lichaam naar de plaats van de ingreep kunnen loodsen.

Minimaal invasieve procedures

Met de ontwikkeling van daadwerkelijk geïntegreerde oplossingen beginnen minimaal invasieve procedures ook traditionele chirurgische zorg binnen andere medische domeinen te vervangen, zoals de oncologie.

 

Naast multimodale beeldvorming – van apparaten tot slimme systemen – wordt intravasculaire beeldvormings- en meetapparatuur ook steeds meer geïntegreerd met slimme katheters. Dat maakt het mogelijk om de instrumenten tijdens de procedure nog nauwkeuriger te navigeren en te geleiden. Bovenop de gedetailleerde navigatiekaart en een holistisch overzicht kunnen chirurgen nu als het ware vanuit de bestuurdersstoel een beeld krijgen van wat ze aan het doen zijn.

 

Dat illustreert de waarde van minimaal invasieve oplossingen. De sector heeft een lange weg afgelegd om meer mensen toegang te verschaffen tot een effectieve en minder invasieve vorm van behandeling voor hartaandoeningen . En dit is nog maar het begin van de kansen die wij als  Philips kunnen bieden om de zorg van de toekomst te leveren.

Bert Van Meurs

Bert van Meurs

Senior Vice President, General Manager Image Guided Therapy, Chairman Philips Medical Systems Nederland BV

Bert is gestart met zijn cariëre bij Philips Healthcare in 1985 en heeft in zijn loopbaan verschillende leiderschapsposities bekleed bij R&D, Klinische wetenschap, Marketing & Sales.

 

Volg Bert via:

LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.