Een andere kijk op zorg

Innovation that matters to you

Kennis is macht - Hoe artsen optimaal kunnen presteren

Terwijl wetenschappelijke ontdekkingen dagelijks tot doorbraken in de medische zorg leiden, dreigen artsen te bezwijken onder de werkdruk. Dit probleem kan deels worden opgelost door digitale gegevens en diagnostiek om te zetten in geïntegreerde werkstromen die leiden tot effectievere en efficiëntere behandelingen, aldus Abby Godee, hoofd Design bij Healthcare Informatics Solutions en Services & Population Health Management bij Philips.

De hedendaagse geneeskunde is een eerbetoon aan de menselijke nieuwsgierigheid en vindingrijkheid. De ontdekking van ziekteverwekkers en genetica heeft ons inzicht in ziektes ingrijpend veranderd. Beeldvormingsapparatuur zoals röntgensystemen en CT-scanners hebben ons diagnostisch vermogen verbeterd. Verder hebben antibiotica, gentherapie en minimaal invasieve chirurgie een revolutie teweeggebracht in hoe patiënten worden behandeld. In combinatie met een systeem van ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben deze ontwikkelingen miljarden mensen toegang verschaft tot hoogwaardige medische zorg.

 

Het zorgstelsel in het algemeen en artsen in het bijzonder staan echter onder druk. De noodzaak van medische zorg groeit exponentieel vanwege de vergrijzing en de epidemische toename van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Zorgkosten rijzen de pan uit, maar patiënten verwachten zorg die meer gepersonaliseerd is in plaats van lange wachttijden. En ziekenhuizen lopen tegen het feit aan dat dure apparatuur tegelijk zowel overboekt als onderbenut is.

 

Betere zorg tegen lagere kosten

In een poging om de nagenoeg onmenselijke werkdruk van artsen wat te verlichten en ziekenhuizen in staat te stellen betere zorg te bieden tegen lagere kosten, kan de medische sector een voorbeeld nemen aan luchthavens. Daar werkt een breed scala aan professionals op efficiënte wijze samen om grote hoeveelheden mensen, goederen en vliegtuigen te verwerken, waarbij tevens wordt voldaan aan de hoogste normen op het gebied van veiligheid en comfort. Cruciaal daarbij is dat ze gebruik maken van geavanceerde gegevensanalyse op schaalbare technologieplatformen.

 

Hoe zou dit werken in een ziekenhuisomgeving? Een van de belangrijkste aspecten is diagnostiek. Gedurende een groot deel van zijn 125-jarige bestaan heeft Philips vooropgelopen op dit terrein, van de invoering van een medische röntgenbuis in 1916 tot de introductie van een 3D CT-scanner in 2006. Onze meest recente mijlpaal is een oncologiesysteem dat driedimensionale ‘density maps’ tot stand brengt op basis van MRI-beelden Hierdoor hebben artsen niet langer zowel CT als MR nodig bij de radiotherapeutische behandeling van prostaatkanker, maar volstaat een MR-scan, hetgeen garant staat voor vereenvoudigde werkstromen en hoogwaardigere zorg.

coporate blog Abby

Gegevens en Genomica

Dergelijke behandelingen van kanker, die evenzeer berusten op digitale informatie als op bestraling en giftige chemicaliën, illustreren het geweldige potentieel van data. Dankzij de vooruitgang op het gebied van ‘deep learning’ om enorme hoeveelheden gegevens van beeldvormingsapparatuur en persoonlijke apparaten te analyseren, zijn artsen beter in staat te bepalen wat hun patiënten nodig hebben. Ook kunnen ziekenhuizen daardoor hun eigen werkstromen echt inzichtelijk maken en optimaliseren.

 

Gegevens worden nog krachtiger wanneer deze worden samengevoegd, op voorwaarde dat we de privacy van patiënten waarborgen. Met apparatuur van Philips worden bij maar liefst 1 miljard mensen thuiscontroles uitgevoerd, waarbij 18 petabyte aan beeldvormingsgegevens wordt beheerd. Als we dat combineren met informatie over iemands DNA en gegevens van persoonlijke apparaten, kunnen we mogelijk de stap zetten naar voorspellende analysemethoden. Als bekend is welke patronen zich in de loop van de tijd herhalen, kunnen ziekenhuizen de personele bezetting van IC-afdelingen optimaliseren en nauwkeurigere plannen opstellen voor ambulancevervoer van ouderen die thuis onder medische controle staan.

 

Ook denken we dat genomica, dat kijkt hoe DNA werkt binnen één cel of organisme, een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen bij onder meer de behandeling van kanker. Zo werkt Philips aan digitale diagnostische hulpmiddelen die het DNA-profiel van een tumor kunnen bepalen. Dat betekent dat artsen een behandelstrategie kunnen bieden die perfect past bij de zorgbehoefte van patiënten, de bijwerkingen tot een minimum beperken en het genezingsproces optimaliseren. Hoe meer artsen weten, des te beter ze kunnen helpen.

corporate blog abby

Meer mogelijkheden door integratie

Naast deze innovaties staat of valt efficiëntere en effectievere gezondheidszorg met integratie. Luchtverkeersleiders kunnen in een fractie van een seconde beslissingen nemen, omdat ze in realtime toegang hebben tot geïntegreerde gegevens. Philips wil artsen de mogelijkheid bieden hetzelfde te doen. Zo heeft ons eICU-programma het overlevingspercentage van IC-patiënten met 26% verhoogd door audiovisuele technologie te combineren met voorspellende analysemethoden en gegevensvisualisatie. En ons IntelliSpace-softwarepakket biedt artsen een geïntegreerd overzicht van patiëntgegevens, zodat ze direct de juiste diagnose kunnen stellen.

 

Een ander aspect van integratie heeft te maken met hoe zorg wordt verleend binnen het hele zorgspectrum. In plaats van ‘in hun eigen straatje’ te werken, zoals nu vaak het geval is, moeten artsen de handen ineenslaan om aandoeningen te voorkomen en te diagnosticeren, patiënten te behandelen en mensen helpen te herstellen. Philips werkt momenteel aan technologie die alle apparaten, ziekenhuissystemen, databanken van verzekeraars en andere gegevensbronnen samen kan voegen tot een veilig en eenvoudig toegankelijk geheel.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

 

Wij geloven dat er altijd een manier is om het leven te verbeteren. Daarom ontwikkelen we zinvolle innovaties voor elke fase in je leven. Ontdek meer via philips.nl/innovationandyou

Abby Godee

Vice President en hoofd Design bij Philips Healthcare Informatics Solutions en Services & Personal Health Solutions

Abby Godee is hoofd Design bij de business groups Healthcare Informatics Solutions en Services & Personal Health Solutions Voordat ze bij Philips kwam, was ze meer dan vijftien jaar consultant op het gebied van innovatiestrategie, productontwerp en digitale dienstverleningsstrategieën, waarbij ze zich richtte op uiteenlopende sectoren, waaronder de gezondheidszorg, consumentenproducten, energie en telecommunicatie.

 

Volg Abby op LinkedIn

Gerelateerde artikelen

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.