Een andere kijk op zorg

Innovation that matters to you

Interventiecentra moeten inspelen op toenemende vraag, zorgresultaten verbeteren en waarde toevoegen

Door Ronald Tabaksblat, Business Leader Image Guided Therapy Systems, Philips

De toenemende kostendruk binnen zorgstelsels, krachtige technologische oplossingen en de eisen van goed geïnformeerde patiënten veranderen de manier waarop zorg moet worden verleend in interventiecentra over de gehele wereld. Nu het aantal en de complexiteit van chirurgische ingrepen blijft toenemen, stellen deze trends zorgmanagers voor een grote uitdaging: tegemoetkomen aan de veranderende behoeften van patiënten en artsen en tegelijkertijd de financiële gezondheid van het ziekenhuis waarborgen.

interventional labs

Als gevolg van bevolkingsgroei, vergrijzing en het om zich heen grijpen van chronische en welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes, sommige hart- en vaatziekten en vormen van kanker, staan ziekenhuisbestuurders onder druk om betere zorg te bieden aan steeds meer patiënten... met steeds minder geld. Tegelijkertijd betekent een voortdurend veranderende vergoedingsomgeving dat zorgdiensten en zorgverlening voortdurend moeten worden aangepast. Neem de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen; als gevolg daarvan worden ziekenhuisbestuurders en zorgstelsels nu geconfronteerd met vooralsnog onbekende aanpassingen van het Medicaid-systeem en de Affordable Care Act door een nieuwgekozen president.

 

Aanzienlijke vooruitgang op het gebied van technologie en beeldgestuurde behandelingen hebben de klinische praktijk in rap tempo een ander aanzien gegeven. Waar chirurgische oncologie tien jaar geleden nog in de kinderschoenen stond, is het inmiddels ‘standard procedure’ voor een groot aantal patiënten. De opkomst van zogeheten ‘Hybrid Suites’ biedt wezenlijke voordelen voor patiënten en zorgverleners en stelt multidisciplinaire teams in staat om talrijke klinische oplossingen te combineren in één handige en praktische omgeving. 

Using intelligence to improve care

Ook maatschappelijke vooruitgang en technologische innovatie hebben het verwachtingspatroon van patiënten en artsen veranderd. Door de alomtegenwoordigheid van smartphones en intelligente draagbare technologie zijn patiënten en artsen gewend geraakt aan intuïtieve, interactieve technologie die hen informatie op een presenteerblaadje aanreikt. Patiënten en artsen gebruiken dergelijke toegankelijke en flexibele technologieën in hun woningen en auto’s, en verwachten hetzelfde in een klinische omgeving. Patiënten willen dat gesprekken met hun arts worden ondersteund door beelden, scans en laboratoriumresultaten en dat patiëntgegevens in elektronische vorm en op aanvraag beschikbaar zijn, terwijl artsen verwachten dat de technologie die ze toepassen afgestemd is op de aard van de ingreep. In een concurrerende ziekenhuisomgeving zijn de ervaringen van artsen en patiënten van essentieel belang.

 

Patiënten nemen de besluitvorming omtrent hun gezondheid daarnaast steeds meer in eigen hand, en zorgdiensten moeten worden aangepast om beter aan te sluiten bij hun wensen en voorkeuren. Uit onderzoek blijkt dat er betere resultaten worden geboekt als patiënten aan hun eigen gezondheid werken, en in reactie daarop geven zorgstelsels over de hele wereld patiënten meer inbreng in hun eigen zorg. Het is interessant om te zien hoe deze trend zich verder zal ontwikkelen en de chirurgische praktijk zal beïnvloeden.

 

Deze ontwikkelingen en de behoeften van patiënten, artsen en ziekenhuisbestuurders zijn wereldwijd geldig, hoewel de specifieke kenmerken per land kunnen verschillen. De door ziekenhuisbestuurders genomen beslissingen om aan deze behoeften te voldoen worden sterk beïnvloed door financiële aspecten, en het langetermijnsucces van ziekenhuizen staat of valt met de vraag of ze een gulden middenweg kunnen vinden tussen de belangen van de patiënt en de financiële gezondheid van de instelling.

 

Hoe kunnen ziekenhuisbestuurders in een veeleisend zorglandschap ervoor zorgen dat interventiecentra gelijke tred houden met het groeiende aantal en de toenemende diversiteit van medische ingrepen? 

interventional labs

De snelle ontwikkeling van technologie, in combinatie met een dynamisch zorglandschap, maakt het voor ziekenhuisbestuurders steeds moeilijker om nauwkeurige prognoses op te stellen als het gaat om de toekomstige mix van chirurgische ingrepen. Kijk alleen maar naar de ingrepen die tien jaar geleden werden uitgevoerd in een katheterisatiekamer, vergeleken met nu. Viel de snelgroeiende populariteit van TAVI-procedures (Transcatheter Aortic Valve Implantation) te voorspellen? En wat te denken van het feit dat PCI-procedures (Percutaneous Coronary Interventions) momenteel onder druk staan door nieuwe inzichten dat medische therapie een betere optie is voor bepaalde categorieën patiënten?

 

Bestuurders moeten ervoor zorgen dat interventiecentra flexibel zijn en kunnen meegroeien met regeringswisselingen en veranderende trends, technologieën en eisen. Ze moeten efficiënt afgestemd zijn op een groot aantal patiënten en steevast goede zorgresultaten opleveren. De systemen binnen het interventiecentrum moeten gestandaardiseerd en gebruiksvriendelijk zijn en optimaal gebruikmaken van de nieuwste technologie voor beeldgestuurde therapie om patiënten in de behandelruimte intuïtieve en innovatieve oplossingen te bieden. En tot slot moeten deze systemen naadloos worden geïntegreerd om beeldgestuurde therapie eenvoudiger, sneller en doeltreffender te maken. Dankzij betere resultaten en betere zorgverlening kunnen meer patiënten worden onderzocht en behandeld.

 

Ziekenhuisbestuurders verlangen van technologie maximale flexibiliteit en efficiëntie, zodat hun huidige investeringen ook in de toekomst van waarde blijven en in de behoeften van een groeiend aantal patiënten kunnen voorzien.

 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

Ronald Tabaksblat

Senior Vice President en Business Leader Image Guided Therapy Systems

Ronald Tabaksblat is Senior Vice President en Business Leader Image Guided Therapy Systems bij Philips. Hij geeft leiding aan teams in Best en India die toonaangevende oplossingen voor interventionele beeldvorming ontwikkelen. Tot 2012 stond Ronald aan het hoofd van het onderdeel Diagnostic X-Ray, eveneens binnen Philips Imaging Systems. Van 2007 tot 2011 gaf hij leiding aan het bedrijfsonderdeel Cardiology Informatics, waar hij toezag op de ontwikkeling van oplossingen die de verspreiding van cardiologische beelden en gegevens mogelijk maken, ondersteuning bieden voor klinische rapportages en werkstroombeheer binnen de gehele cardiologische-zorgcyclus, en die kunnen worden geïntegreerd met elektronische patiëntendossiers.

 

Volg Ronald Tabaksblat via: LinkedIn en Twitter.

Gerelateerde artikelen

Betere patientresultaten in de op kostenbesparingen gerichte zorgsystemen van vandaag

Betere patientresultaten in de op kostenbesparingen gerichte zorgsystemen van vandaag

De toekomst is digitaal

De toekomst is digitaal

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.