Vragen opgesteld door overlevenden van kanker:
1. Wat is mijn prognose met en zonder behandeling?
2. Kan ik alles wat u me adviseert zwart op wit krijgen?
3. Hoe weet ik dat u de beste arts voor me bent?
4. Hoe garandeert u dat u me de beste zorg zult bieden?
5. Zijn er wetenschappelijke publicaties die betrekking hebben op mijn behandeling?
Vragen opgesteld door oncologen:
1. Is de kanker te genezen? Met andere woorden: is het mogelijk om de tumor te verwijderen? Zo niet, wat is dan de prognose?
2. Kan een zogenaamde 'systeemtherapie' (chemotherapie en/of doelgerichte therapie) worden toegepast, en welke therapie zou dan het beste voor me zijn?
3. Is dit het juiste ziekenhuis voor mij, of ben ik beter af in een ander ziekenhuis of met een andere specialist?
4. Wat voor soort behandeling krijg ik? Wat zijn de voor- en nadelen wat betreft de bijwerkingen, en hoe belastend zal het zijn voor mijn privéleven, bijv. om naar het ziekenhuis te gaan voor controle?
5. Lopen er momenteel studies waaraan ik kan deelnemen?
Artsen en voormalige patiënten kijken op een andere manier naar behandelingsstatistieken. Hoe graag patiënten ook willen weten over en kijken naar behandelingsstatistieken, artsen adviseren er vanuit een andere invalshoek naar te kijken, aangezien statistieken weliswaar voor een heleboel dingen van pas komen, maar niet representatief zijn voor elk individu. De resultaten voor duizenden patiënten geven een globaal beeld, maar de behandelingsresultaten kunnen per kankerpatiënt verschillen, van 0 tot 100%. Daarom is het van belang om specifieke vragen te stellen die betrekking hebben op uw eigen behandeling.