Een andere kijk op zorg

De toekomst van MRI is vandaag beschikbaar.  

Ooit zagen patiënten tegen een MR-onderzoek op. Het duurde namelijk erg lang, tussen drie kwartier en 1 uur. Bovendien moest je doodstil liggen in een smalle, witte tunnel. Dat werd door weinig mensen als prettig ervaren. Gelukkig is daar snel verandering in gekomen. Doordat de toepassingen van MR-onderzoek hard stegen, gingen gebruikers op zoek naar aanpassingen in de hardware en software die de MR-procedure konden verbeteren, zowel in tempo als in comfort. Afgelopen jaren zijn dan ook diverse innovaties geïntroduceerd die het tempo aanpakten door sneller scannen mogelijk te maken of die het comfort verbeterden. Hierdoor werd MRI voor patiënten en gebruikers steeds efficiënter en minder onplezierig. En nu, met de huidige golf aan veranderingen binnen de MRI-portfolio van Philips verandert die ervaring zelfs revolutionair: een scan duurt veel korter en is een belevenis op zich, terwijl de resultaten nog accurater zijn waardoor de diagnose beter kan worden gesteld.

VitalEye is een systeem dat automatisch het optimale scanmoment bepaalt op basis van de ademhaling van de patiënt.”  

Minder lang in de MRI-scanner

De nieuwe generatie Philips Ingenia MRI-scanners bevatten hardware en software die laboranten helpen om sneller, efficiënter en accurater te werken. Als gevolg daarvan kan een scan tot 50% sneller[1] worden uitgevoerd. Dat is uiteraard prettig voor de patiënt, maar natuurlijk ook goed voor de radiologieafdeling, die zo veel meer onderzoeken op een dag kan inplannen.

 

De scan kan sneller tot stand komen dankzij 3 innovaties: VitalEye, VitalScreen en Compressed SENSE. VitalEye is een systeem dat automatisch het optimale scanmoment bepaalt op basis van de ademhaling van de patiënt, die middels sensoren op meer dan tweehonderd punten in het lichaam wordt gemeten. Hierdoor kan de scanvoorbereiding tot slechts één minuut worden beperkt en kan in één keer de juiste scan worden gemaakt. Ervaringen uit de praktijk laten zien dat gebruik van VitalEye het aantal scans dat opnieuw gedaan moet worden met maar liefst 70% kan verminderen[2].

De VitalScreen ondersteunt laboranten bij het positioneren en administreren van de patiënt. Middels een tweetal grote touchscreens, intelligent verbonden met de scanconsole, is het mogelijk diverse karakteristieken van de patiënt, het onderzoek en de te gebruiken hardware in te stellen, bij de scanner.

Compressed SENSE technologie, tot slot, maakt het mogelijk om 2D, 3D en 4D beelden tot 50% sneller in zeer hoge resolutie op te bouwen. De technologie is geschikt voor alle types scans en voor alle lichaamsdelen. Met het inpassen van Compressed SENSE als technologie staat iedere afdeling voor een veranderproces dat voor ongekende mogelijkheden gaat zorgen. De capaciteitswinst die mogelijk is, maakt het inzetten van MR zeer flexibel, voor patiënten-planning per dag of week, voor inplannen van staf, voor duur van onderzoek per patiënt, et cetera.

 

Compressed SENSE technologie maakt het mogelijk om 2D, 3D en 4D beelden tot 50% sneller[1] in zeer hoge resolutie op te bouwen."  

 

 

Beleven in plaats van ondergaan

De nieuwe generatie MRI-scanners zijn niet alleen innovatief op het gebied van software en hardware. Er is ook nagedacht over hoe de manier waarop de patiënt een MRI-scan beleeft, kan worden verbeterd. Het Philips Ambient Experience-concept bestaat uit een combinatie van beeld, muziek en medische zorg. Het is inmiddels in meer dan 1000 klinische ruimtes wereldwijd toegepast. De patiënt kan voor het betreden van de MRI-ruimte zelf een keuze maken uit de verschillende Philips Ambient Experience belevingen. Beeld, licht en geluid worden perfect op elkaar afgestemd om hem op zijn gemak te stellen en stress te verminderen.  De beleving kan verder versterkt worden met de in-bore oplossing: patiënten kunnen dan via een spiegel op de hoofdspoel beelden bekijken die op de achterwand worden geprojecteerd. De muziek wordt via een hoofdtelefoon gebracht. Met een ontspannen patiënt kan een procedure sneller doorlopen worden. Het Philips Ambient Experience zorgt er dus tevens voor dat zorgprofessionals efficiënter kunnen werken.

 

Bij alle nieuwe ontwikkelingen, zowel in hardware als software, staat de patiënt centraal."

 

 

Efficiënter en effectiever werken

Bij alle nieuwe ontwikkelingen, zowel in hardware als software, staat de patiënt centraal. Dat levert niet alleen voor de patiënt zelf voordelen op; ook zorgprofessionals profiteren van de mogelijkheden die de nieuwe Philips MRI-portfolio biedt. Zo nemen de nieuwe MRI-systemen laboranten veel routinematige werk uit handen. Daardoor kunnen zij meer aandacht besteden aan andere aspecten van hun werk. Dankzij de hoge resolutie en verbeterde contrast van de gemaakte beelden zijn artsen in staat om ze sneller en beter te beoordelen. In alle gevallen geldt: beelden worden sneller gemaakt, waardoor er meer patiënten behandeld kunnen worden op een werkdag.

 

De nieuwe Philips Ingenia MRI-systemen maken MRI-scanning mogelijk die toegankelijker en accurater is en meer impact heeft op de totale diagnose en behandeling van patiënten. Zij passen daarom naadloos in de missie van Philips om innovatieve technologie in te zetten om het leven van mensen te verbeteren.

 

 

1 Ten opzichte van scans zonder Compressed SENSE.

2 Gebaseerd op een klinische studie uitgevoerd door Herlev Gentofte University Hospital in Denemarken met gebruik van Ambient Experience en in-bore Connect oplossing

 

   

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

 

 

 

sjef

Sjef Gulpers

Modality Specialist MR bij Philips Benelux

Sjef is verantwoordelijk voor Philips MRI in de Nederlandse ziekenhuizen.

 

Sjef is geboren en getogen in Heerlen. Na VWO in Landgraaf en HTS WTB te Heerlen start hij in 1990 de opleiding tot Radiodiagnostisch Laborant vanuit het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop. Daar komt hij in aanraking met klinische toepassingen van MRI, sindsdien is zijn passie duidelijk. Na enkele jaren maakt Sjef de overstap naar Philips, waar hij nog steeds werkzaam is, momenteel als teamleider MR-CT-AMI en Modality Specialist MR.

 

 

Volg Sjef via LinkedIn.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Vervroegd ingrijpen dankzij slimme technologie

Vervroegd ingrijpen dankzij slimme technologie

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.