Een andere kijk op zorg

Betere patiëntresultaten in de op kostenbesparingen gerichte zorgsystemen van vandaag

Atul Gupta MD, interventieradioloog en Chief Medical Officer bij Philips Image Guided Therapy

 

Onze rol als interventionalisten is in de afgelopen twintig jaar sterk veranderd. De groeiende en vergrijzende bevolking en de toename van het aantal mensen met chronische, levensstijlgerelateerde aandoeningen hebben geleid tot een sterke toename van het aantal beeldgestuurde procedures dat in interventionele laboratoria wordt uitgevoerd en de complexiteit daarvan. Dat heeft de dagelijkse klinische praktijk van interventiespecialisten in diverse vakgebieden enorm beïnvloed.

 

Verantwoordelijke factoren

Vanwege de vergrijzing vormen 60-plussers over de hele wereld de snelstgroeiende leeftijdsgroep. Tussen nu en 2030 zal de wereldbevolking met ruim 1 miljard toenemen. [i] Gedragsgerelateerde risicofactoren zoals tabaks- en alcoholgebruik, ongezond eetgewoonten en onvoldoende lichamelijke beweging hebben geleid tot een stijging van het aantal chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen, kanker en diabetes, en zullen dat blijven doen. Deze bevolkingstrends en de verdere toename van chronische aandoeningen hebben ook geleid tot veranderingen in het aantal, de aard en complexiteit van de interventionele procedures die wij dagelijks uitvoeren.

 

Meer bereiken met minder

Tegelijkertijd zijn we ons bijna allemaal – vaak uit de eerste hand – zeer bewust van de beperkingen aan de zorgvoorzieningen. Van alle interventionalisten wordt tegenwoordig verwacht dat ze meer doen met minder middelen. Collega-artsen vragen me vaak: hoe kunnen we zorgen voor betere uitkomsten voor meer patiënten, met steeds complexere casussen, en tegelijkertijd de duur van de procedure en het verblijf in het ziekenhuis verkorten?

 

Gelukkig wordt de volgende generatie interventieprocedures ondersteund door technologische verbeteringen, waaronder de ontwikkeling van intuïtieve systemen en apparatuur, standaardisering van de werkstroom, en naadloze integratie van slimmere apparaten. Dat stelt ons in staat om meer dingen beter en sneller te doen. Verbeteringen in de technologie voor beeldgestuurde therapie zullen resulteren in procedures die nog minder invasief zijn, in minder herhaalbehandelingen, en in een verbeterde werkstroom. We zien nu al positieve ontwikkelingen bij procedures waarvoor patiënten ooit langdurig moesten worden opgenomen en die inmiddels kunnen worden uitgevoerd op poliklinische basis, of zelfs in een laboratorium in de spreekkamer. Doordat de duur van het ziekenhuisverblijf wordt verkort, komen er schaarse middelen vrij, worden kosten bespaard, en kunnen meer patiënten worden behandeld -en dat zorgt voor aanzienlijke verbeteringen op het gebied van kosteneffectiviteit.

Mxpxatul afbeelding

Een blik in de toekomst

Het is geen verrassing dat de vooruitgang op het gebied van beeldgestuurde therapie er al toe heeft geleid dat interventionalisten meer en meer diverse procedures kunnen uitvoeren. De afgelopen twintig jaar is de aard en de zwaarte van mijn casussen dramatisch veranderd. Maar ik heb ook meegemaakt dat de technologie de ontwikkelingen snel volgt en heeft gezorgd voor nieuwe hulpmiddelen voor beeldgestuurde navigatie bij lage stralingsdoses, met verbeterde beeldkwaliteit en lagere eisen aan contrast. Vergelijk het interventionele lab van twintig jaar geleden – uitgerust met basale röntgen- en fluoroscopie-apparatuur – eens met de volledig hybride suites van nu. Ik kan niet wachten om te zien hoe de nieuwste systemen uitgebreide proceduregerichte oplossingen gaan bieden, zoals beeldvorming en navigatie geoptimaliseerd voor bijvoorbeeld TAVR-procedures (Transcatheter Aortic Valve Replacement) of applicaties op het gebied van interventionele oncologie.

 

Het ontwikkelen van intuïtieve systemen is essentieel, aangezien complexiteit een belangrijk obstakel kan zijn dat artsen ervan weerhoudt om nieuwe technologie te gebruiken. Als de techniek en de interface niet elegant, gebruiksvriendelijk en snel zijn, zullen dergelijke systemen niet worden gebruikt. Het systeem moet aanvoelen als een verlengstuk van de geest en de handen van de arts, en de arts moet zich niet hoeven bezighouden met het uitvogelen van de bediening. Wij concentreren ons liever op de patiënt. Gebruiksvriendelijke systemen kunnen beeldgestuurde therapie sneller en eenvoudiger maken, en de ervaring voor zowel artsen als patiënten verbeteren.

 

Standaardisatie van de werkstroom kan niet alleen de benodigde tijdsduur per casus verkorten, maar ook leiden tot betere patiëntresultaten. En hoewel geen twee patiënten en twee interventies exact hetzelfde zijn, is er toch ruimte voor een bepaalde mate van standaardisatie van procedures om de werkstroom en de consistentie van de zorg te verbeteren, zodat dit zo vaak mogelijk de beste patiëntresultaten oplevert.

 

Integratie van de apparatuur in het interventionele lab zal eveneens zorgen voor verbeteringen in de werkstroom. Het is niet ongewoon – en vaak zelfs gebruikelijk – dat artsen tijdens een interventie gegevens van verschillende bronnen bekijken en analyseren, waaronder hemodynamische gegevens, elektronische patiëntdossiers, historische beeldgegevens (afkomstig van onder meer CT-scans, ‘live’ tweedimensionale fluoroscopiegegevens, driedimensionale navigatiebeelden en intravasculaire echografie) en van apparaten afkomstige informatie (zoals ablatiekatheter- of iFR-gegevens). Alle gegevens worden op afzonderlijke schermen getoond. Het is duidelijk dat een naadloos geïntegreerd systeem dat alle relevante gegevens op een contextafhankelijke manier weergeeft, de laboratoriumresultaten zou verbeteren en voor meer efficiëntie zou zorgen.

 

Met het oog op de beperkte middelen en de wereldwijde uitdagingen in de gezondheidszorg is het cruciaal dat de technologie in interventionele labs niet alleen flexibel en efficiënt is, maar ook gestandaardiseerd, intuïtief en gebruiksvriendelijk, om ons interventionalisten te helpen nu en in de toekomst het hoofd te bieden aan de grote uitdagingen waarmee we te maken hebben. 

 

[1] Verenigde Naties; World Population Prospects. Key findings & advance tables; 2015. Geraadpleegd in november 2016. Te vinden op https://esa.un.org/unpd/wpp/publications/files/key_findings_wpp_2015.pdf

 

 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief

Mark van Meggelen

Atul Gupta MD

Iterventieradioloog en Chief Medical Officer bij Philips Image Guided Therapy

Bio

 

Volg Atul Gupta MD via LinkedIn

 

Gerelateerde artikelen

Interventiecentra moeten inspelen op toenemende vraag, zorgresultaten verbeteren en waarde toevoegen

Interventiecentra moeten inspelen op toenemende vraag, zorgresultaten verbeteren en waarde toevoegen

De toekomst is digitaal

De toekomst is digitaal

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.