Innovation and you

Helpen de kindersterfte in Uganda terug te dringen

Hoe betaalbare gezondheidszorg levens verandert.

In samenwerking met de Ugandese overheid vereenvoudigen Philips en de NGO Imaging The World de gezondheidszorgtechnologie. Op die manier willen ze de baby- en moedersterfte terugdringen.

Met betaalbare prenatale zorg kan de babysterfte worden verminderd in ontwikkelingslanden als Uganda, waar complicaties tijdens de zwangerschap en de geboorte veel voorkomen. Van elke 100.000 levend geboren baby's sterven 440 moeders in het kraambed.

Imaging the World wil het platteland voorzien van betaalbare echoscopen, zodat we goede gezondheidszorg kunnen bieden waar deze nodig is."

 

Dr. Kristen Destigter

Mede-oprichter Imaging The World

In deze film zie je dat betaalbare echoscopie-apparaten op afstand kunnen worden gelezen door artsen op honderden kilometers afstand. Zo hebben zelfs de armste moeders op het platteland van Uganda toegang tot levensreddende prenatale zorg, die helpt gemeenschappen te transformeren. 
Een vrouw op het platteland van Uganda kan bijvoorbeeld niet achterhalen of ze zwanger is van een tweeling en of een van hen verstrikt zit in de navelstreng.
Dat kan tragisch aflopen. Veel moeders en baby's sterven door complicaties die met apparatuur als een echoscoop gemakkelijk zijn op te sporen. Philips speelt hierop in met rendabele echotechnologie. Hiermee kunnen scans snel worden uitgevoerd in afgelegen klinieken en vervolgens via een mobiele telefoon worden verzonden. Ze kunnen dan worden afgelezen in een medisch centrum dat beter is toegerust. Deze innovatie is voortgekomen uit lokaal relevante inzichten en biedt een oplossing voor de cruciale zorg voor moeders en baby's in Uganda.

555

complicaties komen dagelijks voor bij de geboorte op het platteland van Uganda. Per jaar sterven in Uganda 6000 vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap. Het hele land telt slechts 34 radiologen, waarvan 70% in stedelijke gebieden woont.

 

Citaat: Philips Imaging the World

Zie het verschil

 

Dr. Alphonsus Matovu is algemeen chirurg en medisch directeur in het Kamuli-ziekenhuis in Uganda. Tevens is hij programmadirecteur bij Imaging the World. Lees hier waarom zijn werk zo'n uitdaging is – en hoe Philips helpt.

De babysterfte in Uganda behoort tot de hoogste ter wereld.

Goed. Uganda heeft een babysterfte van 60,82 per 1000 levend geboren kinderen. Bron: CIA: World Factbook

Bekijk al onze oplossingen voor de gezondheidszorg