Innovation and you

City farms met LED-verlichting 

Duurzaamheid is een belangrijk concept dat veelal ten grondslag ligt aan de innovatiestrategie van Philips. Wij vinden dat de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet met veel meer respect en verantwoordelijkheid moeten worden gebruikt. Daarom doen onze onderzoekscentra er alles aan om ervoor te zorgen dat nieuwe producten het milieu niet belasten, maar juist beschermen.

Denk bijvoorbeeld aan ruimte en zonlicht. Aan beide is gebrek in Britse city farms, nu de verstedelijking elk jaar verder oprukt. Geavanceerd kunstlicht kan de kwaliteit en kwantiteit van groenten echter op energiezuinige wijze verbeteren.

Door de verticale verbouwing van gewassen kunnen meer planten per vierkante meter worden verbouwd dan in de volle grond en dat resulteert in meerdere oogsten per jaar."

 

Philips Horticulture: sustainable farming lighting, Philips/Telegraph media parternship 2014.

Philips en Green Sense Farms (GSF), een teler uit Chicago, werkten samen aan de ontwikkeling van een van de grootste commerciële city farms met LED-groeilicht. Samen met GSF gaat Philips door met het innoveren en perfectioneren van LED-verlichting voor binnenteeltsystemen. Dit resulteert in een maximale fotosynthese van planten en kost tegelijkertijd minder energie. Zo worden op een duurzame manier lekkere en voedzame groenten geteeld.

naar schatting 805 miljoen

mensen wereldwijd zijn ondervoed. Dat aantal is de afgelopen tien jaar met meer dan 100 miljoen gedaald.

 

Citaat: The state of food insecurity in the world today, FAOUN

Door de gewassen verticaal en met behulp van kunstlicht te verbouwen, kunnen city farms meer planten per vierkante meter verbouwen dan in de volle grond. Daardoor zijn meerdere oogsten per jaar mogelijk, wordt er minder afval geproduceerd en is er geen milieuvervuiling door landbouw. Bovendien worden er nauwelijks broeikasgassen geproduceerd, omdat het voedsel wordt geteeld op de plek waar het wordt geconsumeerd.
In een wereld met steeds meer verstedelijking kunnen dergelijke baanbrekende innovaties helpen om de groeiende bevolking te voeden. En dat zonder de planeet schade toe te brengen. Niet alleen ons land profiteert dus van city farming en binnenteeltsystemen.
Overal ter wereld worstelen stedelijke gebieden met een gebrek aan ruimte en licht. Flexibele, controleerbare en energiezuinige LED-systemen kunnen in aanzienlijke mate bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Philips gebruikt zijn grote kennis over de rol van licht in de biologie van planten om dit mogelijk te maken. Met tuinbouwverlichting op maat kunnen telers de opbrengst vergroten, de kosten terugdringen en de groeiseizoenen verlengen. Dit luidt een nieuw tijdperk voor city farming in, waarin voedsel lokaal en in een beperkte ruimte zonder natuurlijk daglicht kan worden geteeld.
De Verenigde Naties voorspellen dat de wereldbevolking tot 2050 toeneemt met ongeveer 2,3 miljard mensen, waarvan 68% in de steden zal wonen. Zorgwekkend is dat 80% van het land dat geschikt is voor het verbouwen van voedsel al in gebruik is. Dit verklaart de opkomst van city farming, waarbij gewassen binnen verticaal en zonder natuurlijk daglicht worden geteeld.
Zonder natuurlijk daglicht is de juiste kunstverlichting van essentieel belang. Het gebruik van deze baanbrekende LED's biedt een groot voordeel ten opzichte van traditionele tuinbouwverlichting, omdat het licht wordt geproduceerd in zeer pure kleuren en spectrale niveaus. Dit resulteert in grotere oogsten en een te reguleren kwaliteit. LED's en geoptimaliseerde 'lichtrecepten' zorgen voor grote voordelen in de moderne tuinbouw: hogere opbrengsten, minder energieverbruik, het hele jaar door genieten van onze favoriete gewassen en een hogere voedingswaarde.
Doordat de LED-systemen zo energiezuinig zijn, kunnen bedrijven bovendien geld besparen. Deze LED's maken dus niet alleen het verschil voor het leven van mensen, maar ook voor hun budget.

Hoeveel procent van de bevolking zal tegen 2050 in steden wonen?

Circa 70%. De wereldbevolking zal naar verwachting stijgen tot meer dan 9 miljard. De groeiende bevolking zal meer druk leggen op de natuurlijke hulpbronnen die voor energie en voedsel zorgen. Bron: OECD Environmental Outlook to 2050

Bekijk al onze verlichtingsoplossingen