Speech CEO Frans van Houten, Opening van The Edge, Amsterdam

mei 29, 2015

Goedenavond allemaal, en hartelijk dank voor de introductie. Ik ben bijzonder trots om hier aanwezig te zijn in het ‘Office of the Future’, dat we samen met de andere mensen in deze ruimte mogelijk hebben gemaakt.

 

Volgens een recent rapport dat is gepubliceerd in Harvard Business Review, zal het ‘kantoor van de toekomst’ waarschijnlijk bestaan uit nauw verbonden, gemeenschappelijke en multifunctionele ruimtes die de grenzen tussen bedrijven doen vervagen en de prestaties op de werkvloer verbeteren. Om dat doel te bereiken, zullen we veel meer gegevens moeten verzamelen om innovaties op het gebied van ontwerp en management tot stand te brengen, met de inbreng van stedenbouwkundigen en stadsbesturen. Deze ontwikkelingen zullen ook grote veranderingen met zich meebrengen op het gebied van personeelszaken, IT en facilitair beheer, van ondersteuningsfuncties tot facilitaire dienstverlening. Maar als bedrijfsruimtes kunnen worden afgestemd op hoe mensen werken, zal dit de prestaties ten goede komen.

 

In onze steeds nauwer verbonden wereld hebben mensen overal en altijd toegang tot gegevens en communicatievoorzieningen. Voortdurende connectiviteit transformeert de manier waarop mensen omgaan met informatie en met elkaar, en hoe zij verlichting gebruiken.

 

Tegenwoordig besteden mensen meer tijd aan werken dan aan wat dan ook, zelfs slapen. Het is daarom geen wonder dat werknemers niet altijd staan te juichen als ze hun eigen werkplek kwijtraken en de controle over hun werkomgeving verliezen. Werknemers zoeken naar manieren om hun werkomgeving aan te passen aan hun persoonlijke voorkeuren. Hierbij moet worden gedacht aan het instellen van temperatuur en verlichting, het gebruik van rolgordijnen, praktische informatie over beschikbare vergaderruimtes, maar ook bewegwijzering op kantoor. Ons systeem voor The Edge biedt gebruikers de mogelijkheid om hun werkplek te personaliseren.

 

  • Kantoorpersoneel kan de verlichting regelen met behulp van hun mobiele apparaten. De helderheid van afzonderlijke lichtbronnen kan bijvoorbeeld worden aangepast aan de voorkeur van een werknemer, en verschillende ‘lichtprofielen’ kunnen worden geactiveerd om bijvoorbeeld concentratie of rust te bevorderen.
  • Het verlichtingssysteem helpt daarnaast om makkelijker je weg te vinden in het gebouw. De armaturen versturen versleutelde locatiegegevens naar smartphones. Met behulp van een app op hun telefoon kunnen kantoormedewerkers nagaan waar ze zich in het gebouw bevinden, waarbij de app hen naar de gewenste bestemming leidt.
  • In hun streven om energiekosten terug te dringen (overstappen naar LED-lampen en nieuwe regelsystemen) willen facilitair beheerders informatie over kantoorruimtes kunnen gebruiken (gebruik, duur en planning). Facilitair beheerders beschikken nu over een geavanceerd verlichtingssysteem, dat gebruik maakt van dezelfde Ethernet-bekabeling als het IT-systeem om real-time informatie over energieverbruik en andere nuttige gegevens zoals bezettingsgraad direct op hun desktop te ontvangen, via de sensoren die geïntegreerd zijn in de verlichting. Hierdoor kunnen beslissingen beter worden onderbouwd, of het nu gaat om het opstellen van dagelijkse schoonmaakroosters of het optimaliseren van het gebruik van kantoorruimte.

 

Verlichting vertegenwoordigt 40 procent van het elektriciteitsgebruik van een gebouw. Dankzij regelbare LED-verlichting kan het energieverbruik met maar liefst 80 procent worden teruggebracht vergeleken met conventionele verlichting.

 

Het verlichtingssysteem van The Edge is gebaseerd op PoE-technologie (Power-over-Ethernet). Deze technologie verlaagt de inbedrijfstellings- en installatiekosten met respectievelijk 50 en 25 procent, doordat het aantal aansluitingen op het lichtnet met 87 procent wordt verminderd.

 

We moeten kantoorverlichting echt anders gaan benaderen, zelfs op beleidsniveau, want het principe van ‘één lichtbron voor iedereen’ is achterhaald nu we allemaal langer leven en werken. Het minimaal vereiste verlichtingsniveau voor schrijven, typen, lezen en gegevens verwerken in kantoren is 500 lux, maar uit onderzoek van Philips blijkt dat dit door bijna éénderde van het wereldwijde personeelsbestand onvoldoende wordt geacht. Dat komt omdat vandaag de dag 30 tot 50 procent van de Europese werknemers 45 jaar of ouder is.

 

We weten allemaal dat ons gezichtsvermogen achteruitgaat naarmate we ouder worden (en ik kan dat helaas beamen). Mensen die de 45 gepasseerd zijn, merken dat ze van dichtbij minder scherp zien. Uit onderzoek blijkt dat een zestigjarige twee à vijf keer zoveel verlichting nodig heeft als een twintigjarige om dezelfde visuele details waar te nemen, dus laat staan om zich te concentreren.

 

In 2013 hield Philips een onderzoek waarbij deelnemers een bureaulamp testten waarmee ze de lichtsterkte en kleurtemperatuur konden aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren. Circa 90 procent van de ondervraagden gaf aan dat zij scherper konden zien zonder de ogen te belasten en dat ze kleinere details konden waarnemen met meer contrast. Mensen die zelf kunnen bepalen hoe ze hun werkplek verlichten hebben een betere stemming, beoordelen de lichtkwaliteit positiever en zijn tevreden over hun werkomgeving.

 

Ook hebben we onlangs een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat persoonlijke lichtregeling in een modern kantoor niet alleen goed is voor werknemers, maar ook mogelijkheden biedt om duurzamer met energie om te gaan. De meeste deelnemers gaven de voorkeur aan een gemeenschappelijk regelsysteem boven standaardverlichting, en wanneer mensen de lichtsterkte zelf konden regelen bespaarde dit circa 30 procent aan energie vergeleken met een vast verlichtingsniveau in het gehele kantoorgebouw.

 

Kortom: kantooromgevingen zijn van invloed op het functioneren en de prestaties van medewerkers. Comfortabele en gepersonaliseerde werkplekken dragen bij aan de productiviteit en efficiëntie en het aantrekken en behouden van medewerkers.

 

Bedrijven hebben er dan ook alle belang bij om een hele duidelijke boodschap af te geven aan hun werknemers, namelijk dat ze waarde hechten aan hun algehele welzijn. Dit is wat Deloitte heeft gedaan, en het bedrijf komt alle lof toe voor de manier waarop het zijn vooruitstrevende ‘visie’ in de praktijk heeft gebracht.

 

Ik wil Peter en Coen graag feliciteren met dit fantastische gebouw en ik wens de werknemers veel succes in deze inspirerende nieuwe werkomgeving.

Frans van Houten

Frans van Houten

Atrium by night

Atrium by night

Exterior The Edge

Exterior The Edge

Flexible Workingspace

Flexible Workingspace

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.