Philips kondigt aan dat het de productie van bepaalde producten en oplossingen voor kritieke zorg verhoogt om patiënten met het nieuwe coronavirus (COVID-19) te helpen diagnosticeren en behandelen.
De producten die het hardste nodig zijn, zijn monitoren voor de vitale functies van patiënten, draagbare ventilatoren en medische verbruiksartikelen voor niet-invasieve en invasieve beademing voor de behandeling van een breed spectrum aan aandoeningen van de luchtwegen. Andere producten en oplossingen van Philips die tegemoet komen aan de behoeften op het gebied van paraatheid, respons en herstel van COVID-19 omvatten:
- diagnostische beeldvormingssystemen (CT, mobiele diagnostische röntgensystemen en ultrasound) voor het diagnosticeren en beoordelen van aandoeningen van de luchtwegen;
- oplossingen voor ziekenhuizen voor het centraal monitoren en managen van patiënten op de intensive care (Philips eICU-programma), en
- oplossingen voor telezorg om zorgverleners en patiënten thuis met elkaar in contact te brengen.
Philips verhoogt bijvoorbeeld de productie van ziekenhuisventilatoren en is van plan om deze binnen acht weken te verdubbelen en in het derde kwartaal van 2020 een verviervoudiging te realiseren. Het gezondheidstechnologiebedrijf mobiliseert zijn wereldwijde leveranciersnetwerk om de ondersteuning en productie in deze buitengewone situatie te intensiveren. Philips produceert wereldwijd met eindassemblages in Noord-Amerika, Europa en Azië en, net zo belangrijk, Philips heeft een wereldwijd netwerk van gecertificeerde materiaal- en onderdelenleveranciers.
In overeenstemming met de recente oproep van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet Philips een beroep op regeringen om de toegang tot kritieke materialen en onderdelen te vergemakkelijken door geen beperkingen op te leggen, zoals exportcontroles en tarieven, om te helpen de logistiek te versnellen en om kritieke toeleveranciers vrij te stellen van lockdownmaatregelen.
Philips is van mening dat kritische medische apparatuur, zoals ziekenhuisventilatoren en patiëntmonitoren, wereldwijd beschikbaar moet worden gesteld, waarbij voorrang wordt gegeven aan de gemeenschappen en landen die deze apparatuur het meest nodig hebben. Hierbij wordt een eerlijke en ethische benadering gehanteerd om het aanbod toe te wijzen aan de acute vraag van patiënten op basis van gegevens zoals de COVID-19-risicoclassificatie van een land/regio.