Het belangrijkste gevaar voor een kwaliteitsvolle slaap is vooral sociale en technologische afleiding. Bij relaties geeft bijna een kwart (24%) van de Nederlandse respondenten [1] met een partner [2] aan dat ze soms afzonderlijk van hun partner slapen om beter te slapen, en 16% [2] is het erover eens dat de slaapproblemen van hun partner invloed hebben op hun relatie. Tegen de aanbevelingen van experts in, geeft bijna 4 op 10 mensen wereldwijd aan dat ze een telefoon gebruiken vlak voor het inslapen (39%) of direct na het wakker worden (ook 39%).
Hoewel bepaalde externe factoren (zoals luchtkwaliteit en temperatuur in de slaapkamer) aangepast kunnen worden om de slaap te verbeteren, zijn sommige omstandigheden niet regelbaar. Dit jaar gaven minder respondenten aan last te hebben van slapeloosheid, snurken, onregelmatige werkuren en chronische pijn, maar slaapapneu blijft nagenoeg gelijk (2019: 10% versus 2020: 9%). Maar liefst 51% van de respondenten met slaapapneu bevestigt dat dit invloed heeft op hun relatie(s). Ook denkt 48% van hen dat ze geen invloed kunnen uitoefenen op hun slaap, terwijl er toch verschillende oplossingen bestaan, zoals een slaapapneumasker.
Philips streeft ernaar om 80% van de meest voorkomende slaapproblemen te kunnen oplossen [3] met zijn steeds groeiend portfolio van producten en technologische oplossingen voor een gezonde slaap. Daarbij bouwt Philips voort op 35 jaar aan diepgaande klinische expertise in slaaptechnologie.
Kijk op onze beter-slapen pagina voor meer informtie. Volg Philips op Twitter via @Philips, @PhilipsSleepWellness of @PhilipsResp om deel te nemen aan de discussie over gezonde slaap en het groeiend pakket aan slaapoplossingen van Philips te ontdekken.
[1] Nederlandse respondenten, N=1.001
[2] Geeft aan ‘enigszins’ of ‘volledig’ akkoord te gaan met de verklaring
[3] Snurken, korte slaap, slapeloosheid en obstructieve slaapapneu