Nieuwscentrum

dec 09, 2019

LUMC en Philips slaan handen ineen om het gebruik van kunstmatige intelligentie in de zorg te versnellen


Het universitair medisch centrum en zorgtechnologie-concern gaan een unieke samenwerking aan

Op de 2019 Radiological Society of North America Annual Meeting (RSNA) heeft Philips IntelliSpace AI Workflow Suite [1] gepresenteerd. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft onlangs een overeenkomst getekend met Philips en zal als eerste ter wereld het platform in gebruik nemen. 

 

Het platform wordt gekoppeld aan de klinische systemen van het LUMC, waardoor deze automatisch een AI-gedreven analyse kunnen opvragen, bijvoorbeeld op de beelden van een MRI-scan. Nieuwe en bestaande AI-modellen van het LUMC worden in het platform geplaatst, zodat onderzoekers en artsen deze kunnen ophalen, aanpassen, gebruiken en weer delen. Met het platform is er bovendien de mogelijkheid om de wetenschappelijk gevalideerde AI-modellen die in het LUMC worden ontwikkeld wereldwijd beschikbaar te maken voor andere ziekenhuizen. 

 

Daarnaast gaan specialisten van beide organisaties samenwerken om de toepassing van AI te versnellen. Philips gaat het LUMC ondersteunen met het personaliseren, evalueren, valideren en goedkeuren van nieuwe AI-modellen.  Een voorbeeld is een AI-model dat laboranten van real-time feedback voorziet tijdens het maken van röntgenbeelden. Op deze manier wordt tijdens de eerste poging meteen al een kwalitatief goede foto gemaakt van de patiënt.

Samen de belofte van AI realiseren

“Er wordt veel gesproken over de toepassing van AI in de zorg en de verwachtingen zijn enorm hoog. De feitelijke toepassing van AI in de dagelijkse zorg blijft echter achter. Het is hoog tijd dat AI geïmplementeerd wordt in de dagelijkse praktijk en dat we de toegevoegde waarde ervan vaststellen. We zijn ervan overtuigd dat AI de kwaliteit van leven en de kwaliteit van zorg aantoonbaar kan verbeteren”, zegt Prof. dr. Mark van Buchem, Radioloog en AI-voortrekker bij het LUMC. “En toch zien we nog steeds te vaak dat men stopt bij het ontwikkelen van AI. Dat gebeurt overal ter wereld en daar moeten we wat aan doen. Het is nu echt noodzaak om AI geschikt te maken voor de praktijk en het met de artsen en andere zorgprofessionals daadwerkelijk te gaan gebruiken. Alleen zo kunnen we de potentie van AI in de zorg in ons voordeel gebruiken en deze toetsen. Door samen met Philips dit AI-platform neer te zetten en de AI eerst voor onze collega’s in het LUMC beschikbaar te maken, en bij bewezen succes voor alle zorgprofessionals wereldwijd, verbreden en versnellen we de toepassing van AI in de zorg.”

AI is een veelbelovende ontwikkeling om zorguitkomsten en de patiënt ervaring te verbeteren. Daarnaast kan AI een bijdrage leveren aan het verbeteren van de werkomgeving van zorgverleners en helpen bij het verlagen van de zorgkosten. De introductie van IntelliSpace AI Workflow Suite is een belangrijke stap om de potentie van AI in de zorg te realiseren.

José Strijbos

Director Healthcare Informatics bij Philips Benelux

LUMC neemt als eerste in de wereld IntelliSpace AI Workflow Suite in gebruik

“We zijn erg trots dat het LUMC als eerste in de wereld het IntelliSpace AI Workflow Suite platform lanceert. Het platform is een virtuele omgeving waarin AI-modellen worden beheerd. Artsen en onderzoekers van het LUMC kunnen in IntelliSpace AI Workflow Suite verder werken aan de ontwikkeling en modellen met elkaar delen”, zegt José Strijbos, Director Healthcare Informatics bij Philips Benelux. “Het is ons doel om samen met universitaire medisch centra en ziekenhuizen oplossingen te ontwikkelen voor uitdagingen in de zorg. AI is een veelbelovende ontwikkeling om zorguitkomsten en de patiënt ervaring te verbeteren. Daarnaast kan AI een bijdrage leveren aan het verbeteren van de werkomgeving van zorgverleners en helpen bij het verlagen van de zorgkosten. De introductie van IntelliSpace AI Workflow Suite is een belangrijke stap om de potentie van AI in de zorg te realiseren.”

[1] IntelliSpace AI Workflow Suite is niet bedoeld voor diagnose of behandelingsselectie. In ontwikkeling, niet beschikbaar voor verkoop.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 80.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2019/20191209-lumc-en-philips-slaan-handen-ineen-om-het-gebruik-van-kunstmatige-intelligentie-in-de-zorg-te-versnellen.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.