jun 14, 2019

Philips Research wint Hendrik Lorentz Award voor uitzonderlijk innovatief ondernemerschap

Tijdens de Nederlandse Data Science Prijzen heeft Henk van Houten, Chief Technology Officer en Milan Petkovic, Department Head Data Science bij Philips, de Hendrik Lorentz Award voor uitzonderlijk innovatief ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van data science in ontvangst genomen. 

 

De Hendrik Lorentz Prijs is bedoeld voor een organisatie die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. Philips wint de prijs als gevolg van zijn voortrekkersrol in de digitale transformatie van de gezondheidszorg door toepassing van data science en kunstmatige intelligentie. 

Henk van Houten (Chief Technology Officer Philips)

Henk van Houten (Chief Technology Officer Philips)

“Wij geloven dat AI ongekende mogelijkheden biedt om gezondheidszorg over de hele wereld te transformeren en we zijn gemotiveerd om de benodigde verandering door middel van innovatie te leveren, samen met onze klinische en academische partners," aldus Henk.

 

"De grootste uitdaging is het combineren van AI en andere technologieën met een goed begrip van de context waarin ze worden gebruikt. Daarom plaatst Philips mensen - patiënten, clinici en individuele burgers - centraal in de transformatie en innovatie van de gezondheidszorg."

Philips SmartSleep

Een van de innovaties waarmee Philips de jury wist te overtuigen is de SmartSleep. Een speciale hoofdband voor tijdens het slapen. Door middel van speciale pieptonen, hoorbaar gedurende een twintigste van een seconde, wordt de hersenactiviteit tijdens het slapen gesynchroniseerd. Hierdoor kan de gebruiker langer in een diepe slaap blijven. 

 

De SmartSleep is het resultaat van vele jaren onderzoek door Philips Research in Eindhoven. Het is de enige klinisch bewezen oplossing om de kwaliteit van diepe slaap te verbeteren. De SmartSleep is ontwikkeld voor mensen die ’s nachts niet genoeg slaap krijgen (7 uur per nacht). Dit geldt voor 40% van de mensen tussen de 25 en 50 jaar. 

 

Uit een klinische, dubbelblinde, test blijkt dat 70% van de gebruikers na twee weken aangeeft zich minder moe te voelen. Bovendien scoren de deelnemers veel beter in tests van het geheugen en de motoriek. 

Philips SmartSleep

Philips SmartSleep

Philips Research

Philips Research is opgericht in 1914 en heeft een lange geschiedenis van baanbrekende innovaties die zijn uitgemond in nieuwe wereldwijde standaarden, zoals de Rotalix röntgenbuis, de cd, en de Vereos digitale PET/ CT-scanner. 

 

Philips Research is met meer dan 1.200 professionals, met 50 verschillende nationaliteiten, een van de grootste particuliere onderzoeksorganisaties ter wereld, met laboratoria in Europa, Noord-Amerika, China, en India. Het hoofdkantoor van Philips Research in Eindhoven is het grootste onderzoekscentrum. Hier wordt ruim 700 miljoen euro, van het totale onderzoeksbudget van 1,76 miljard euro, geïnvesteerd in R&D. 

 

Het afgelopen jaar zijn 1.617 nieuwe patenten aangevraagd, waarvan het overgrote deel gericht op ‘medische technologie’. De huidige portfolio Intellectueel Eigendom van Philips omvat 65.000 octrooien, 39.400 handelsmerken, en 61.300 vormgevingsrechten.

De drie categorieën van de Nederlandse Data Science Prijzen

De drie categorieën van de Nederlandse Data Science Prijzen

Nederlandse Data Science Prijzen

De Nederlandse Data Science Prijzen is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA) om Nederland op de kaart te zetten als hét data science-land bij uitstek. 

 

Data science gaat over het ontdekken van verborgen patronen in grote hoeveelheden data. Het omvat een veelheid aan disciplines waaronder statistiek, wiskunde, en kunstmatige intelligentie. Data science speelt inmiddels al een grote rol in de medische wetenschappen, economie, en sport. 

 

De prijs is onderverdeeld in drie categorieën, ‘Startup’, ‘Institutional’ en ‘Science’, waarbij maatschappelijke relevantie en toepasbaarheid belangrijke criteria zijn. De ceremonie vond plaats bij de Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch.

Hendrik Lorentz

Hendrik Lorentz behoort tot de grootste wetenschappers van Nederland. In 1902 ontving hij, samen met Pieter Zeeman, de Nobelprijs voor Natuurkunde. Albert Einstein was een groot bewonderaar van Lorentz en beschouwde hem als belangrijke inspiratiebron.

Albert Einstein en Hendrik Lorentz

Albert Einstein en Hendrik Lorentz

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.