Eindhoven – Philips publiceert vandaag de bevindingen van het jaarlijkse wereldwijde slaaponderzoek “The Global Pursuit of Better Sleep Health”. Dit onderzoek, dat elk jaar wordt uitgevoerd in het kader van de World Sleep Day (15 maart), peilt bij mensen in 12 landen de perceptie rondom het thema ‘slaap’. De resultaten tonen aan dat het besef inzake de effecten van slaap op de algemene gezondheid wereldwijd toeneemt, maar dat de meerderheid nog niet bereid is iets te doen voor een goede nachtrust.
Hoewel 71 % van de Nederlandse ondervraagde volwassenen het effect van een goede nachtrust op de gezondheid erkent, beoordeelt slechts 42 % zijn slaapkwaliteit als goed. Een slechte slaapgezondheid (die leidt tot slaaptekort) toont een hoge correlatie met de kans op depressie, obesitas, diabetes, hartziekten, beroertes, neurocognitieve aandoeningen, en zelfs kanker. [1]
Voor dit onderzoek, dat in opdracht van Philips door KJT Group is uitgevoerd, zijn 11.006 respondenten bevraagd in Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, Nederland, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De bevindingen maken duidelijk dat de meeste respondenten voor slaap gerelateerde problemen eerder het internet raadplegen dan een arts. Acht op de tien volwassenen (wereldwijd) wil de slaapkwaliteit verbeteren, maar de meerderheid (60 %) heeft nog geen hulp gezocht bij een arts. Respondenten die met slaapproblemen kampen, stellen dat ze voor slaapproblemen eerder online-informatie zoeken. Nog zorgwekkender is dat 65 % van de respondenten met slaapapneu nog nooit slaapapneu therapie volgde om deze aandoening te behandelen of daarmee gestopt is.