Utrecht - Het UMC Utrecht gebruikt als eerste ziekenhuis in de wereld een nieuwe technologie die voerdraden en catheters zichtbaar maakt met licht in plaats van met röntgenstraling. Sinds 2012 werken Philips en het UMC Utrecht samen aan de ontwikkeling van deze technologie en de eerste klinische resultaten zijn nu beschikbaar. “De voerdraden en catheters kunnen zonder röntgenstraling worden afgebeeld in 3D en zijn daardoor beter te interpreteren en dit maakt operaties eenvoudiger. Dat is van enorme meerwaarde voor de patiënt en medewerkers in de operatiekamer”, zegt UMC Utrecht vaatchirurg Joost van Herwaarden.
Het is gebruikelijk dat minimaal invasieve vaatoperaties worden uitgevoerd met behulp van voerdraden en catheters in het lichaam van de patient die zichtbaar worden gemaakt met röntgenstraling. Dit toont deze medische hulpmiddelen in 2D in grijstinten op een scherm. De nieuwe Fiber Optic RealShape (FORS) technologie kan deze medische hulpmiddelen nu visualiseren door gebruik te maken van licht dat door ingebouwde glasvezels in een voerdraad wordt gestuurd. In combinatie met Philips beeldvormende apparatuur levert dit real-time 3D beelden op in heldere, contrasterende kleuren. De bruikbaarheid van deze nieuwe technologie bij operaties is in afgelopen maanden bewezen tijdens een klinische studie in het UMC Utrecht onder leiding van Van Herwaarden. In deze studie zijn eenentwintig patiënten met vaatvernauwingen en -verwijdingen (aneurysma’s) succesvol geopereerd.
We zijn er trots op om met het UMC Utrecht te werken aan deze innovatie met als doel operaties uit te voeren in 3D-kleurenbeeld met zo min mogelijk röntgenstraling. Ik verwacht dat de toepassing van deze technologie in combinatie met andere beeldvormende technieken een nieuw tijdperk op gebied van beeldgestuurde technologie gaat inluiden.
Bert van Meurs
Chief Business Leader van Image Guided Therapy bij Philips
Doordat de catheter en voerdraden tijdens de operatie veel duidelijker zichtbaar zijn en in 3D, kan de medisch specialist zijn medische hulpmiddelen beter zien. Het is de verwachting dat operaties hierdoor korter en eenvoudiger worden. Dit moet echter nog in vervolgstudies worden bewezen. Wanneer minder röntgenstraling nodig is bij operaties is dit niet alleen goed voor de betrokken patiënten, maar zeker ook voor de medewerkers die dagelijks werken met deze schadelijke straling.
Vaatchirurgie wordt steeds complexer doordat meer procedures uitgevoerd kunnen worden met medische hulpmiddelen ìn het lichaam in plaats van via open chirurgie. Om deze innovatieve technologie verder te ontwikkelen en de waarde wetenschappelijk aan te tonen worden de komende jaren technologische en klinische studies uitgevoerd. Van Herwaarden: “Vervolgstudies moeten uitwijzen in hoeverre met deze technologie de procedures korter en efficiënter worden, wat dit betekent voor de kosten per operatie en de verbetering van de kwaliteit van diagnostiek en behandeling.” Bert van Meurs is Chief Business Leader van Image Guided Therapy bij Philips en is enthousiast over deze innovatie: “We zijn er trots op om met het UMC Utrecht te werken aan deze innovatie met als doel operaties uit te voeren in 3D-kleurenbeeld met zo min mogelijk röntgenstraling. Ik verwacht dat de toepassing van deze technologie in combinatie met andere beeldvormende technieken een nieuw tijdperk op gebied van beeldgestuurde technologie gaat inluiden”
Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruikt van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.