jul 25, 2018

Future Health Index: techniek wordt instrumenteel voor verbeteren van de zorg in Nederland

Philips heeft het eerste hoofdstuk van de Future Health Index (FHI) 2018 gepubliceerd. Dit jaarlijks onderzoek is ontworpen om te helpen bepalen of een land klaar is om de wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheid aan te pakken en om een efficiënt en effectief zorgsysteem te ontwikkelen. 

 

De FHI is gericht op de cruciale rol die digitale technologie voor ‘connected care’ kan spelen bij het leveren van meer geïntegreerde en duurzame vormen van zorg. 

 

In de FHI van dit jaar worden gegevens geanalyseerd voor zestien landen die samen ongeveer de helft van de wereldbevolking uitmaken. Het rapport introduceert een nieuwe indicator voor de waarde van zorgsystemen: de ‘Value Measure’.

Nederland blijft achter op efficiëntie van zorguitgaven

Uit de FHI 2018 blijkt dat Nederland achterblijft op de efficiëntie van zorguitgaven. Nederland scoort bovengemiddeld ten opzichte van de 15 andere landen in het onderzoek, met name ten aanzien van de ‘toegang tot zorg’ (63,57 t.o.v. 43,48 gemiddeld) en de ‘tevredenheid van zowel zorgprofessionals als algemene populatie’ (60,86 t.o.v. 52,85 gemiddeld).

 

Op het derde criterium van de ‘Value Measure’, ‘efficiëntie’, scoort Nederland echter slechter dan gemiddeld (22,35 t.o.v. 26,69). De efficiëntie van een land geeft aan of het zorgsysteem resultaten levert tegen optimale kosten, in Nederland lijkt hier dus ruimte voor verbetering te zitten.

Alt-text image

De onder gemiddelde efficiëntie van Nederland komt door de bovengemiddelde uitgaven voor gezondheidszorg als percentage van het bbp (10,9 tegen 9,0 gemiddeld). Landen die procentueel gezien evenveel uitgeven bereiken gemiddeld hogere gezondheidsresultaten dan in Nederland het geval is. 

 

Hoewel het resultaat boven het gemiddelde ligt, wat de kwaliteit van leven ten goede komt, zou het nog beter zijn als de uitgaven als percentage van het bbp efficiënter zouden worden gebruikt. Philips verwacht dat digitale techniek instrumenteel wordt voor het verbeteren van de zorg in Nederland.

We staan voor grote uitdagingen om de gezondheidszorg betaalbaar én toegankelijk te houden. Techniek, waaronder Artificial Intelligence, wordt instrumenteel voor het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg en het beteugelen van de kosten ervan, zodat we de zorg toegankelijk houden voor eenieder.

Henk Valk

CEO Philips Benelux

Lees de gehele visie van Henk Valk (CEO Philips Benelux) op de zorg in zijn blog: ‘De computer als bondgenoot in de zorg’.

Alt-text image

Criteria ‘Value Measure’: toegang, tevredenheid, en efficiëntie

De ‘Value Measure’ ligt in het verlengde van de traditionele focus en bevindingen van de FHI en is gebaseerd op de volgende drie hoofdcriteria:

 

  • Toegang: hoe universeel en betaalbaar is de toegang tot zorg?
  • Tevredenheid: in welke mate beschouwen de algehele bevolking en zorgverleners in iedere markt hun zorgsysteem als betrouwbaar en effectief?
  • Efficiëntie: levert het systeem resultaten tegen optimale kosten?

 

Deze methodiek bouwt voort op de snelgroeiende consensus dat een op waarde gebaseerd zorgmodel de beste benadering is om de uitdagingen het hoofd te bieden die worden gevormd door de combinatie van groeiende en vergrijzende populaties met een toename van het aantal chronische aandoeningen en stijgende zorgkosten.

 

De ‘Value Measure’ biedt een benchmark om de voortgang naar waardegedreven zorg vast te stellen. Ook bevat het rapport input van zorgexperts wereldwijd en biedt het bruikbare inzichten voor een land om de waarde die hun zorgsysteem levert verder te verbeteren.

Future Health Index

Het eerste hoofdstuk van de Future Health Index 2018 is in z'n geheel te downloaden via https://www.futurehealthindex.com/report/2018/.

 

De volgende twee hoofdstukken van de FHI 2018 gaan nader in op twee digitale sleutelfactoren die het potentieel hebben om aanzienlijke verandering te bewerkstelligen door middel van technologieën voor ‘connected care’, te weten:

  • Gegevensaggregatie en -analyse: het vermogen om patiëntgerichte gegevens te verzamelen en te delen en op grote schaal te analyseren; 
  • Zorgverstrekking: technologische ontwikkelingen die innovatieve manieren om betere zorg te leveren mogelijk maken.

 

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruikt van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 74.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2017 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

FHI Value Measure by country

Henk Valk, CEO Philips Benelux

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.