24 mei 2018

Philips en overheden van Ethiopië en Nederland tekenen overeenkomst met looptijd van zeven jaar voor bouw eerste gespecialiseerde cardiologiecentrum in Ethiopië

  • Uniek project voor Philips levert complete ziekenhuisoplossing voor geavanceerde diagnose en behandeling van hartziekten
  • Nieuw cardiologiecentrum moet ernstig tekort aan cardiologische zorg in Ethiopië al vanaf november van dit jaar aanpakken

Amsterdam en Addis Abeba (Ethiopië)Koninklijke Philips N.V.  (NYSE: PHG, AEX: PHIA), een wereldwijde marktleider op het gebied van gezondheidstechnologie, en de overheden van Ethiopië en Nederland hebben vandaag een overeenkomst met een looptijd van zeven jaar getekend voor de bouw van het eerste gespecialiseerde cardiologiecentrum in Ethiopië. Hiermee moet het ernstige tekort aan cardiologische zorg in het Afrikaanse land worden aangepakt. Op grond van de overeenkomst, die een geschatte waarde heeft van circa 40 miljoen euro, is Philips gedurende vijf jaar na oplevering verantwoordelijk voor het volledig gebruiksklaar ontwerpen, bouwen, inrichten en inbedrijfstellen van de ziekenhuislocatie, evenals voor de opleiding van het personeel en het onderhoud van de apparatuur. Het nieuwe cardiologiecentrum wordt gebouwd op het terrein van het bestaande Tikur Anbessa Specialized Hospital (TASH) in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.

 

Het nieuwe gespecialiseerde cardiologiecentrum gaat bestaan uit een gebouw van zeven verdiepingen (vloeroppervlak 7200 m2) met drie operatiekamers, twee katheterisatielabs, 94 bedden en complete diagnose- en onderzoeksruimtes. Naar verwachting zal het centrum medio 2020 gereed zijn en over de fysieke capaciteit beschikken om 500 operaties, 1600 diagnoses in katheterisatielabs en 500 interventies in katheterisatielabs uit te voeren zodra het volledig operationeel is. 

 

“Dit is een uniek project voor Philips wereldwijd, omdat we een volledig gebruiksklare ziekenhuisoplossing ontwikkelen", aldus Jasper Westerink, CEO van Philips Africa. "Philips kan bogen op meer dan 125 jaar ervaring op het Afrikaanse continent en beschikt over uitgebreide expertise op het gebied van integrale zorgoplossingen en het ontwerp van ziekenhuizen. We zijn dan ook verheugd als strategisch partner de overheid van Ethiopië te kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van een geïntegreerde benadering van cardiovasculaire zorg die betere behandelingen en resultaten voor patiënten en artsen mogelijk maakt.

We willen de cardiologische zorg in Ethiopië transformeren en met Philips hebben we een sterke partner die begrijpt waar onze behoeften liggen en in staat is een uitgebreide ziekenhuisoplossing te bieden voor geavanceerde diagnose en behandeling van hartziekten, evenals capaciteitsontwikkeling en overdracht van vaardigheden.

ATO Air Aman

Minister van Volksgezondheid van de Federale Democratische Republiek Ethiopië

Ethiopië, dat een bevolking telt van ruim 100 miljoen, beschikt op dit moment niet over een gespecialiseerd cardiologiecentrum. Dit is een groot probleem voor een land met een van de hoogste prevalenties van reumatische hartziekte, een aandoening die grotendeels kan worden voorkomen en vaak wordt veroorzaakt door een onbehandelde keelontsteking. In Ethiopië is het de belangrijkste oorzaak van verworven hartziekten bij kinderen en jongvolwassenen. Het Tikur Anbessa Specialized Hospital in Addis Abeba heeft een wachtlijst van meer dan 8000 patiënten voor cardiale zorg die momenteel niet kunnen worden geholpen.

 

De overeenkomst heeft niet alleen betrekking op de bouw van het nieuwe cardiologiecentrum, maar ook op de renovatie van een bestaand deel van het TASH-ziekenhuis. De renovatie van deze afdeling begint in juni en zal naar verwachting voor het einde van dit jaar zijn afgerond. Dit betreft de bouw van een speciale operatiekamer voor cardiologie, een nieuw interventioneel katheterisatielab met biplane-systeem van Philips en een cardiologie-ICU. Met deze uitbreidingen wordt de capaciteit verhoogd en zijn chirurgische ingrepen reeds mogelijk voordat het nieuwe cardiologiecentrum gereed is.

 

"We willen de cardiologische zorg in Ethiopië transformeren en met Philips hebben we een sterke partner die begrijpt waar onze behoeften liggen en in staat is een uitgebreide ziekenhuisoplossing te bieden voor geavanceerde diagnose en behandeling van hartziekten, evenals capaciteitsontwikkeling en overdracht van vaardigheden", aldus ATO Air Aman, minister van Volksgezondheid van de Federale Democratische Republiek Ethiopië. "Met deze strategische samenwerking krijgt TASH toegang tot Philips’ gezondheidstechnologieën en -diensten, klinische opleidingen, IT-integratie en data-analyses, waardoor we onze zorgprocessen voor cardiologische interventies volledig opnieuw kunnen inrichten. 

Geïntegreerde oplossingen

Het nieuwe gespecialiseerde cardiologiecentrum is weer een voorbeeld van de strategie van Philips om gezamenlijk ontworpen geïntegreerde oplossingen te leveren voor complexe zorggerelateerde uitdagingen en een duurzamere benadering van de zorg. Met deze innovatieve zorgverleningsmodellen kunnen zorgprofessionals de toegang tot zorg, de klinische kwaliteit en de geleverde prestaties voortdurend verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een betere ervaring voor patiënten en zorgpersoneel. Philips heeft wereldwijd al ruim honderd langlopende strategische samenwerkingsverbanden in de VS, Europa, Afrika en Azië. 

Over Koninklijke Philips N.V.

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is a leading health technology company focused on improving people's health and enabling better outcomes across the health continuum from healthy living and prevention, to diagnosis, treatment and home care. Philips leverages advanced technology and deep clinical and consumer insights to deliver integrated solutions. Headquartered in the Netherlands, the company is a leader in diagnostic imaging, image-guided therapy, patient monitoring and health informatics, as well as in consumer health and home care. Philips' health technology portfolio generated 2017 sales of EUR 17.8 billion and employs approximately 74,000 employees with sales and services in more than 100 countries. News about Philips can be found at www.philips.com/newscenter.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Joost Maltha

Joost Maltha

Philips Global Press Office

Tel: +31 6 10 55 8116

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

3-D image of the cardiac care facility in Ethiopia that Philips will develop

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.