Nieuwscentrum

3 oktober 2017

Isala Oncologisch centrum spoort kleinere tumoren op met nieuwste digitale PET/CT scanner van Philips

  • Kans op succesvol behandelen van kanker vergroot
  • Tumoren kleiner dan 10 mm veel beter zichtbaar
  • Minder radioactieve stof nodig

Zwolle - Isala beschikt als één van de eerste vijf ziekenhuizen ter wereld over de digitale PET/CT scanner van Philips. Isala werkt al sinds eind 2015 samen aan het doorontwikkelen van deze technologie. De zichtbaarheid van zeer kleine tumoren en uitzaaiingen wordt hiermee sterk verbeterd. De nucleair geneeskundige kan kanker zo nauwkeuriger en in een eerder stadium opsporen, waardoor de arts zijn patiënten gerichter en effectiever kan behandelen. Hoe vroeger een tumor wordt opgespoord, hoe groter de kans dat de behandeling succesvol is.

 

De PET/CT scanner maakt de stofwisseling in het lichaam zichtbaar en meetbaar. Bij tumoren en ontstekingen is de stofwisseling verhoogd. Voor het maken van een PET/CT scan wordt eerst een kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten bij de patiënt. Deze stof bindt zich aan weefsel met een verhoogde stofwisseling. Vervolgens worden foto’s gemaakt met de PET/CT scanner, waarop de tumoren en eventuele uitzaaiingen zichtbaar zijn.

Van analoog naar digitaal

De digitale PET scanner heeft veel betere detectoren dan de huidige analoge PET scanners*. De digitale detectoren zijn sneller en beter, met een hogere beeldkwaliteit en betrouwbaardere diagnoses als resultaat. Dat betekent ook dat de patiënt minder radioactieve stof toegediend kan krijgen.

Cardiologisch onderzoek

De digitale PET/CT scanner kan ook ingezet worden voor cardiologisch onderzoek binnen het Isala Hartcentrum. De verwachting is dat deze nieuwe scanner de opsporing van cardiologische aandoeningen verbetert, bijvoorbeeld bij een afwijkende doorbloeding van de hartspier. De inzet van de digitale PET/CT scanner voor cardiologisch onderzoek wordt in nauwe samenwerking met Isala Hartcentrum en Philips verder geoptimaliseerd.

Verdere optimalisatie

Philips en de afdeling Nucleaire geneeskunde van Isala werken nauw samen om met technische innovaties de zorg te verbeteren. De afgelopen twee jaar testte de afdeling Nucleaire Geneeskunde een prototype van deze digitale PET/CT scanner en deelde de resultaten met Philips voor verdere optimalisatie van het definitieve systeem. Hierdoor beschikt Isala Oncologisch centrum nu over deze digitale PET/CT scanner die klaar is voor gebruik.  In de volgende fase van de onderzoeksamenwerking hoopt het onderzoeksteam, bestaande uit nucleair geneeskundigen, technisch geneeskundigen en klinisch fysici, deze scanner verder te optimaliseren, waardoor tumoren en onder andere zuurstoftekort in de hartspier nog sneller en nauwkeuriger kunnen worden onderzocht.

 

* in vergelijking met de Philips Ingenuity TF PET/CT

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruikt van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 71.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2016 een omzet van 17,4 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op  www.philips.com/newscenter.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Monique de Haan

Isala 

Tel: +31 (0)623700889

Media assets

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2017/20171003-isala-oncologisch-centrum-spoort-kleinere-tumoren-op-met-nieuwste-digitale-pet-ct-scanner-van-philips.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.