Nieuwscentrum

9 januari 2017

Philips en Illumina bieden geïntegreerde genomica-oplossingen aan voor oncologische toepassingen


Samenwerkingsverband gericht op combinatie van Illumina’s geavanceerde technologie voor DNA-sequentiebepaling en BaseSpace® Sequence Hub-platform met Philips’ innovatieve cloud-gebaseerde genomicaplatform voor het registreren, analyseren en interpreteren van genomicagegevens bij kankeronderzoek

Amsterdam en San Diego (Verenigde Staten)Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA), een wereldwijde marktleider op het gebied van gezondheidstechnologie, en Illumina, Inc. (NASDAQ: ILMN), de internationale marktleider op het gebied van DNA-sequentiebepaling en array-technologieën, hebben vandaag bekendgemaakt dat zij een strategisch samenwerkingsverband zullen aangaan. De samenwerking is gericht op de integratie van Illumina’s sequentiebepalingssystemen voor grootschalige analyses van genetische variatie en de werking van genen met het Philips IntelliSpace Genomics-platform voor klinische informatica. De twee ondernemingen zullen bovendien de marketing en verkoop van de hieruit voortvloeiende oplossingen coördineren. Philips en Illumina willen zich tevens richten op het uitvoeren van klinisch onderzoek in samenwerking met Amerikaanse zorginstellingen die programma’s voor precisiegeneeskunde binnen de oncologie willen ontwikkelen.

 

Het profileren van tumoren met behulp van genomicagegevens is van essentieel belang voor complexe kankergevallen. Hiervoor worden steeds vaker geavanceerde DNA-sequentiebepalingstechnieken toegepast (d.w.z. het snel profileren van grote delen van het genoom om mutaties te lokaliseren). Het blijft echter lastig om methodes te ontwikkelen waarmee de bevindingen van genoomonderzoek snel en nauwkeurig kunnen worden geïnterpreteerd binnen de context van de specifieke aandoening van een patiënt. Hoewel de tumoren van kankerpatiënten honderden genvarianten kunnen vertonen, is het mogelijk dat slechts een gering aantal van deze mutaties verantwoordelijk is voor de specifieke kankervorm van een individuele patiënt of praktische gevolgen heeft voor de behandeling. De medische voorgeschiedenis van de patiënt, uitslagen van relevante laboratoriumonderzoeken en informatie over de kankervorm zijn allemaal noodzakelijk voor een goede interpretatie van de genomicagegevens.

Combination of Illuminas next generation DNA sequencing systems and Philips IntelliSpace Genomics software analytics platform

Philips en Illumina gaan samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor het registreren, analyseren, annoteren en interpreteren van genomicagegevens bij kankergevallen. De gegevens zullen worden geregistreerd door het BaseSpace® Sequence Hub-platform van Illumina en worden verwerkt met behulp van de Philips IntelliSpace Genomics-oplossing voor oncologische toepassingen. De IntelliSpace Genomics-oplossing combineert gegevens uit meerdere bronnen (waaronder radiologie, immuunhistochemie, digitale pathologie, medische dossiers en laboratoriumonderzoeken) en biedt alle relevante informatie aan in één geïntegreerd dashboardoverzicht. Dit systeem ondersteunt onderzoekers bij het efficiënter ontwikkelen van inzichten en zal uiteindelijk bijdragen aan lagere zorgkosten en betere zorgresultaten.

 

“Genomicagegevens zijn uiterst waardevol voor het bieden van gepersonaliseerde zorg, vooral bij de behandeling van kankerpatiënten”, aldus Jeroen Tas, CEO Connected Care & Health Informatics van Philips. “Tot nu toe beschikten voornamelijk academische medische centra over de benodigde faciliteiten om genomicagegevens te gebruiken voor het stellen van nauwkeurige kankerdiagnoses en het bieden van effectievere behandelingen. Via dit samenwerkingsverband willen we deze waardevolle informatie ontsluiten voor een veel bredere groep van laboratoria en zorgverleners. Dit zal hen helpen om genomicaprojecten sneller uit te voeren, zodat ze diensten op het gebied van precisiegeneeskunde kunnen aanbieden die leiden tot betere resultaten voor hun patiënten.”

 

“We zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking uitstekende mogelijkheden biedt om onze geavanceerde sequentiebepalingsoplossingen te integreren in zorgstelsels in de Verenigde Staten en wereldwijd”, aldus Francis deSouza, president-directeur van Illumina. “Het is onze missie om de gezondheid van mensen te verbeteren. Een belangrijke strategie daarbij is het toepassen van genomicatechnieken in de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg: onderbouwd door geïntegreerde patiëntgegevens, opgenomen in klinische trajecten en ondersteund door praktijkonderzoek en vergoedingsmodellen.”

 

De twee ondernemingen zijn tevens van plan om samen te werken aan systeemintegratie, cohortanalyses, toepassingen op het gebied van gezondheidseconomie en aan toekomstige onderzoeksprogramma’s. Laboratoria die de oplossing toepassen zullen in staat zijn om sequentiebepalingsgegevens te integreren met informatie uit diverse overige bronnen (waaronder medische beeldvorming, pathologie en laboratoriumonderzoeken). De gecombineerde Illumina-Philips-oplossing biedt de laboratoria daarnaast een direct en efficiënt overzicht van geavanceerde analysetechnieken en leertechnologieën en van relevante wetenschappelijke literatuur, richtlijnen en onderzoeksgegevens. 

 

IntelliSpace Genomics is gebaseerd op Philips HealthSuite, een beveiligd cloud-gebaseerd ecosysteem van systemen, klinische toepassingen en digitale tools. De HealthSuite biedt toegang tot geavanceerde functionaliteit, waaronder universeel beheer van grote hoeveelheden gegevens (‘big data’), voorspellende analyses, kunstmatige intelligentie, en IoT-koppelingen die artsen ondersteunen bij het in één keer nemen van de juiste beslissingen. Hierdoor is het Philips IntelliSpace Genomics-platform in staat om artsen en specialisten op meerdere locaties te voorzien van praktische gegevens in real time: informatie waarmee ze effectief behandelingen kunnen plannen.

 

BaseSpace® Sequence Hub is een cloud-platform dat de functionaliteit van Illumina-instrumenten op naadloze wijze uitbreidt voor de registratie en analyse van genomicagegevens en het beheren van sequentiebepalingsprocedures en Illumina-sequentiebepalingsplatforms ten behoeve van een optimale bedrijfsvoering. BaseSpace® Sequence Hub ondersteunt de uitwisseling van genomicagegevens met een breed scala aan Illumina-toepassingen en analysetoepassingen binnen het ecosysteem. 

 

Uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden. Niet bedoeld voor gebruik bij diagnostische procedures.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 70.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2015 een omzet van 16,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

About Illumina

Illumina is improving human health by unlocking the power of the genome. Our focus on innovation has established us as the global leader in DNA sequencing and array-based technologies, serving customers in the research, clinical, and applied markets. Our products are used for applications in the life sciences, oncology, reproductive health, agriculture, and other emerging segments. To learn more, visit www.illumina.com and follow @illumina.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Steve Klink

Steve Klink

Philips Global Press Office

Tel: +31 6 10888824

You are about to visit a Philips global content page

Continue
Kathy O'Reilly

Kathy O'Reilly

Philips Global Press Office

Tel.: +1 978-221-8919

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Scientists preparing samples for Illuminas next-generation sequencing platforms

Philips IntelliSpace Genomics software analytics platform

Deel op social media

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.