Philips en Banyan Biomarkers werken samen aan het ontwikkelen en op de markt brengen van een nieuw draagbaar bloedtestapparaat voor het opsporen en evalueren van hersenschuddingen

januari 7, 2016

Amsterdam en San Diego (CA, VS) – Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) en Banyan Biomarkers, Inc. hebben vandaag bekendgemaakt dat de twee bedrijven een meerjarige samenwerkingsovereenkomst zijn aangegaan voor het ontwikkelen en op de markt brengen van een nieuw draagbaar bloedtestapparaat voor het opsporen van mild traumatisch hersenletsel (TBI, oftewel hersenschudding) aan het ziekbed. Het nieuwe, draagbare testapparaat zal worden gebaseerd op het Minicare I-20-systeem van Philips. Er zijn geen financiële details over de overeenkomst bekendgemaakt.

 

Deze samenwerking bundelt de toonaangevende technologische expertise van Philips op het gebied van patiëntbewaking, handheld diagnostiek én toepassingen voor ondersteuning van klinische besluitvorming in acute zorgomgevingen met de specialistische kennis van Banyan Biomarkers met betrekking tot biomoleculen die een indicatie vormen voor neurologisch trauma.

 

“Diagnostische hulpmiddelen aan het ziekbed voor acute zorgomgevingen, zoals draagbare bloedtestapparaten voor afdelingen spoedeisende hulp, zullen een doorslaggevende rol gaan vervullen in de verbetering van prognoses voor patiënten en het terugdringen van de zorgkosten,” meent Marcel van Kasteel, CEO Handheld Diagnostics bij Philips. “De samenwerkingsovereenkomst met Banyan Biomarkers is wederom een mooi voorbeeld van onze expansie in deze snelgroeiende markt. Onze samenwerkingsverbanden en ons innovatieve Minicare-technologieplatform vormen een solide basis voor onze ambitie om een leidinggevende rol te vervullen in deze nieuwe groeimarkt voor Philips.”

 

“Miljoenen patiënten overal ter wereld zullen baat hebben bij een snelle, objectieve test voor het evalueren van traumatisch hersenletsel aan het ziekbed,” verwacht dr. Jackson Streeter, CEO van Banyan Biomarkers. “Dit samenwerkingsverband met Philips voor het ontwikkelen en op de markt brengen van een TBI-bloedtest op basis van het Minicare-systeem betekent een wezenlijke stap vooruit als het gaat om het verschaffen van informatie van artsen en andere zorgverleners op basis waarvan zij patiënten met een hersenschudding kunnen evalueren.”

 

De diagnose hersenschudding is vaak lastig te stellen, omdat hersenletsel zonder een betrouwbare en objectieve test lang niet altijd aantoonbaar is. Veelal laat een CT-hersenscan van een patiënt geen afwijkingen zien, zelfs als er sprake is van ernstig hoofdletsel en duidelijke symptomen. Als vervolgens niet de juiste diagnose wordt gesteld en tijdige en adequate behandeling uitblijft, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Volgens de Amerikaanse Centra voor ziektecontrole (United States Centers for Disease Control) ging het in 2010 alleen al in de VS om 2,5 miljoen mensen die de afdeling spoedeisende hulp bezochten, in het ziekenhuis werden opgenomen of overleden na traumatisch hersenletsel [1]. De daarmee verbonden directe en indirecte kosten beliepen in totaal circa 76,5 miljard dollar [2].

 

Momenteel is er nog geen bloedtest beschikbaar voor artsen in ziekenhuizen om de aanwezigheid en ernst van hersenschuddingen en ander hersenletsel vast te stellen. Hersenletsel zet een verwoestende reeks biologische gebeurtenissen in gang waardoor de toestand van de patiënt in de daaropvolgende uren en dagen steeds meer kan verslechteren. Banyan Biomarkers heeft vastgesteld dat er kort na dergelijk letsel twee verschillende eiwitten in het bloed van patiënten worden aangetroffen.

 

Het nieuwe systeem voor het opsporen van deze eiwitten in het bloed zal worden gebaseerd op het Minicare I-20-systeem van Philips. Het systeem bestaat uit een draagbaar analyseapparaat, gespecialiseerde software en een patroon voor eenmalig gebruik die de specifieke test bevat. Op basis van de door Philips in eigen huis ontwikkelde Magnotech-biosensortechnologie zal het nieuwe Minicare I-20-systeem geringe concentraties van diverse doelmoleculen in een bloedmonster kunnen opsporen, waarna het resultaat binnen enkele minuten op het scherm van het analyseapparaat zichtbaar wordt.

 

Marcel van Kasteel voegde hieraan toe: “Dankzij dit samenwerkingsverband kunnen we de menuopties van ons Minicare I-20-systeem verder uitbreiden en zo onze concurrentiepositie op het gebied van diagnostiek aan het ziekbed op afdelingen spoedeisende hulp versterken.”

 

De Minicare-activiteiten maken deel uit van de Philips-afdeling Handheld Diagnostics, waarvan het hoofdkantoor en de productiefaciliteit zijn gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven.

 

[1] http://www.cdc.gov/traumaticbraininjury/get_the_facts.html
[2] http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6227a2.htm

Neem voor meer informatie contact op met:

Steve Klink
Philips Group Communications
Tel.: +31 6 1088 8824
E-mail: steve.klink@philips.com 

 

Hans Driessen
Philips Handheld Diagnostics
Tel.: +31 6 10610417
E-mail: hans.driessen@philips.com

 

Tony Grover
Banyan Biomarkers, Inc.
Vice President of Business Development
Tel.: 760.710.0423
E-mail: tgrover@banyanbio.com

.

Over Koninklijke Philips

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming boekte in 2014 een omzet van 21,4 miljard euro, heeft wereldwijd circa 106.000 medewerkers in dienst, en beschikt over verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming neemt een leidende positie in op het terrein van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.com/nieuwscentrum.

.

Over Banyan Biomarkers

Banyan Biomarkers, Inc. is focused on developing a blood test that could be used by physicians and healthcare providers to rapidly detect the presence of mild and moderate TBI and improve the medical management of head injured patients. The Company’s test uses two brain specific protein biomarkers (Banyan UCH-L1™ and Banyan GFAP™) that rapidly appear in the blood after a brain injury. The development of this blood based TBI test is being supported by funding from the United States Department of Defense. To learn more about Banyan Biomarkers, visit www.banyanbio.com.

.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.